metalshow

O istorie secreta a Tarii Vampirilor. (I) Cartea Pricoliciului

Adina Popescu
Editura Arthur

Bine ati venit in Era Basmului Comercial. “Cartea Pricoliciului” ne plaseaza la inceputul acestei ere, o perioada inca tulbure „in care vechile istorii si legende se amesteca cu cele noi” (p. 5).

De la bun inceput il cunoastem pe Presedinte. Un Presedinte care se afla intr-o postura neplacuta, fortat sa fie un abil diplomat, sa participe la numeroase evenimente si, mai ales, sa promulge o lege care specifica faptul ca toate cartile trebuie sa aiba un final fericit.

Si cand te gandesti ca totul pornise de la o carte. O carte cu pagini albe care nu se lasa descifrata, o carte pe care ajunge sa o interzica – lucru care nu ramane insa fara repercursiuni. Chiar partenerii politici au o problema cu aceasta decizie.

Si iata-l pe Pricolici, un tip simpatic, cu un puternic simt de observatie si bun analist al firii umane care insa a uitat cine este. Fortat sa paraseasca locul care il face sa se simta in singuranta – grota sa – ajunge sa descopere tot felul de povesti cu personaje obisnuite sau fantastice (cele mai multe).

Ne intalnim la inceput cu o defrisare pentru a lasa loc unei companii de servicii funerare – care are inclusiv un restaurant – „La Capela Mortilor – Restaurant cu specific funebru” – o companie cu un sef amuzant – care isi prezinta serviciile astfel: „Cele mai scumpe locuri de cazare vor fi cele din bungalourile Thanatos, cu doua, patru sau sase paturi… hm, cripte! Oferim servicii funerare de lux, cu mic dejun la cripta, pranz inclus… adica pomana zilnica, vesnica pomenire cu slujba religioasa la cerere… asta se plateste in plus! Pranzul contine colac, coliva, mar…” (p. 37) – si continua mentionand si celelalte optiuni.
Dar Pricoliciul cunoaste si oameni obisnuiti – ca sa dau un singur exemplu sa luam cazul soferului Tase care se plangea de o pasagera, Leanta. Pricoliciul „Ajunse la concluzia ca oamenii nu sunt niciodata ceea ce par, daca pana si o bruta ca Tase putea sa dea dovadă de sentimente, dar aceste ganduri frumoase nu-l impiedicau sa-si faca planuri pentru a scapa cat mai repede de noul sau tovaras de drum.” (p. 119).

Alaturi de Pricolici ajungem la Castel, il cunoastem pe Cocosatu si pe birtul lui, aflam multe despre o sumedenie de personaje, inclusiv despre Demoni, Sfinti si, evident, Vampiri. „Cartea Pricoliciului” este primul volum din trilogia „O istorie secreta a Tarii Vampirilor” si se constituie, in fapt, intr-un portal catre o lume magica, cu povesti ale unor fiinte deosebite, povesti si mituri care, daca nu ar fi povestite, ar fi uitate pe deplin, iar acest lucru trebuie impiedicat.

Saltul in lumea basmului se produce de la primul rand al cartii. Personajele sunt unele familiare multora precum Greuceanu, Ileana Cosanzeaza, Sfanta Miercuri – alaturi de cateva noi fiinte, desigur. Lumea pe care o descoperim seamana insa, din multe puncte de vedere, cu lumea noastra. Adesea veti vedea oameni sau fiinte cu „apucaturi” pe care le zarim si la cunoscuti sau colegi. Situatii din lumea noastra sunt, uneori, transplantate in lumea basmului. Dar, dincolo de elementele familiare, se intalnesc nenumarate situatii noi si totul este prezentat cu mult umor. O imaginatie bogata, o poveste bine inchegata, un prim volum captivant al unei trilogii care se anunta a fi una de succes si de citit de oameni de orice varsta care vor sa isi aduca aminte de basm si sa patrunda intr-o lume aparte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *