free download 78 travel guides written by experts

O exceptionala pictura de Nicolae Grigorescu se pregateste sa doboare recordurile

pietei romanesti de arta

„La marginea pădurii” este titlul operei semnate de Nicolae Grigorescu care va fi scoasă la vânzare în cadrul Licitaţiei de Primăvară Artmark 2011. Peisajul – de o valoare specială în istoria picturii româneşti – este cea mai mare pictură de-a maestrului care apare pe piaţa de artă. Organizatorii se aşteaptă ca acesta să ajungă pe primul loc în clasamentul naţional al celor mai importante opere de artă tranzacţionate vreodată.

Licitaţia de Primăvară a Casei de licitaţii Artmark se mândreşte în acest an cu o pictură remarcabilă realizată de Nicolae Grigorescu: „La marginea pădurii” (92,5 x 72,5 cm). O operă de proporţii, aceasta are o importanţă deosebită pentru istoria picturii româneşti moderne, prin valoarea sa artistică şi contextul în care a fost realizată.

Pictura aparţine perioa­dei de după întoarcerea lui Grigorescu de la Barbizon şi este datată cu aproximaţie între 1868 şi 1872. Pictura este emblematică pentru etapa din creaţia maestrului marcată de realismul Şcolii de la Barbizon şi de principiile Impresionismului. Aceasta reprezintă totodată una dintre lucrările prin care Grigorescu impunea genul peisajului în mediul artistic autohton, punând astfel bazele picturii româneşti moderne.

„La marginea pădurii” este cea mai mare operă a artistului care apare pe piaţa de artă din România, evenimentul scoaterii la licitaţie a unei astfel de opere fiind unul rarisim. O parte semnificativă a picturilor similare ca dimensiuni realizate de Grigorescu se află în colecţiile muzeale. Lucrarea este dorită atât de colecţionarii de opere ale marilor maeştri ai picturii româneşti, cât şi de investitorii care se orientează către lucrări de prestigiu pentru a-şi securiza lichidităţile.

Opera este estimată la o valoare cuprinsă între 150.000 şi 250.000 de euro. Organizatorii se aşteaptă ca aceasta să devină cel mai bine vândută operă de artă în România, clasament în continuă împrospătare mai ales în ultimul an, de când piaţa emergentă de artă românească de patrimoniu a fost descoperită ca piaţă investiţională alternativă.

Licitaţia de Primăvară va avea loc la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, miercuri, 23 martie. Pictura poate fi vizionată în expoziţia operelor licitaţiei, deschisă gratuit publicului la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, în perioada joi, 17 martie – miercuri, 23 martie, între orele 11.00 – 21.00.

Bucuresti, 14.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *