bucharest tech week 2021

O echipa de elevi de la CN „Sfantu Sava” din Bucuresti – campiona la dezbateri la Bratislava

Echipa „Sava Debate Club A” formată din Sonia Pavel, Irina Țuca, Tudor Mușat, elevi la Colegiul Național „Sfântu Sava” din București și antrenată de Dan Cristea a câștigat competiția internațională de dezbateri între licee din Bratislava.

Este al doilea an consecutiv când trofeul ajunge în România după ce în 2014 campionatul Bratislava Schools Debating Competition a fost câștigat de echipa națională a României.

Premiul obținut de echipa din Colegiul Național „Sfântu Sava” vine după un șir de victorii locale și internaționale: ei au mai câștigat de două ori competiția națională Saint George City of Debate, au ajuns în finala ARGO Open 2014 și în finala Zagreb World Schools Open 2013, precum și în semifinalele turneului internațional Heart of Europe din Cehia.

Irina Țuca a fost acceptată la Universitatea Cambridge unde va urma cursurile Facultății de Drept. Tudor și Sonia sunt clasa a XI-a. Tudor Mușat dorește să urmeze facultatea de drept, iar Sonia Pavel să studieze filosofie, sociologie sau relații internaționale la o universitate din SUA.

„Câștigarea acestui trofeu prestigios pentru al doilea an consecutiv de către o echipă din România reprezintă o confirmare a calității muncii pe care cei angrenați în mișcarea de dezbateri din România o depun la toate nivelurile. Vârful icebergului sunt acești tineri minunați care, împreună cu familiile lor, fac eforturi extraordinare pentru a realiza performanțe în acest domeniu extrem de apreciat în țările din vest. Pentru a se pregăti pentru un astfel de turneu, tineri ca Irina, Tudor și Sonia citesc în medie 50-100 de articole din reviste precum The Economist sau Foreign Policy pentru fiecare temă din concurs, și ajung să dezbată între 6 și 10 teme într-un concurs. Încă de la clasa a XI-a știu să ne povestească despre moneda digitală, criza Uniunii Europene sau problemele de populație din Asia.”, spune Emanuel Beteringhe, președintele Asociației de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR).

Bratislava Schools Debating Competition este un concurs între echipe de liceeni din toată lumea. A devenit o competiție reprezentativă pentru dezbaterile academice iar anul acesta, la a V-a ediție ce a avut loc între 26 și 30 martie, s-au strâns 56 de echipe din 19 țări: Argentina, Bosnia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Liban, Macedonia, Maroc, Moldova, Muntenegru, România, Rusia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Turcia.

Din România, au mai participat o echipă ARGO – membră ARDOR, a doua echipă a Colegiului Național „Sfântu Sava” și echipa națională ce va reprezenta România la Campionatul Mondial de Dezbateri din Singapore.

Despre ARDOR

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică este lider în educație non-formală din 1994 prin derularea programelor de dezbateri educaționale în licee și universități. Distinsă cu premii în cadrul galelor Premiilor Radio România Cultural, Premiilor pentru Educație sau la Gala Societății Civile, ARDOR promovează gândirea critică și toleranță prin modelul dezbaterii argumentate atât în cele peste 100 de cluburi de debate formate din elevi de liceu sau studenți sau prin opționalul de dezbateri și oratorie introdus în curicula școlară cu sprijinul Ministerului Educației, cât și prin proiecte de anvergură publică și cu impact civic.

Bucuresti, 03.04.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *