metalshow

O carte de referinta la Editura Curtea Veche

UNGARIA ’56. REVOLTA MINTILOR SI SFARSITUL MITULUI COMUNIST
 
Editura Curtea Veche va invita joi, 14 decembrie, ora 11.00, la Libraria Carturesti din strada Pictor Arthur Verona, unde va avea loc evenimentul de lansare a unui nou volum din colectia ACTUAL: Ungaria ’56. Revolta mintilor si sfarsitul mitului comunist, volum coordonat de Doina Jela si Vladimir Tismaneanu

Vor prezenta cartea autorii: Ioana Boca, Andor Horvath, Doina Jela, , Elis Neagoe Plesa, Vladimir Tismaneanu, Cristian Vasile, Nicolas Werth.

Conceputa ca o culegere de studii despre cutremurul provocat in Europa de Est de Raportul Hrusciov *februarie 1956, culminand cu revolutia din Ungaria, cartea contine Raportul secret al lui Hrusciov, tradus integral direct din rusa si adnotat la zi de Armand Gosu, un studiu despre preistoria revelata de arhive a acestui raport ( NicolasWerth), o sinteza a evenimentelor din Ungaria ( Andor Horvath) trei studii despre ecourile in Romania ale revolutiei maghiare( Ioana Boca, Elis Plesa, Cristian Vasile),  un portret al lui Imre Nagy (Vladimir Tismaneanu) , o revista a presei occidentale a momentului si un dosar de presa al miscarii de idei  declansata in tarile lagarului socialist de moartea lui Stalin (Doina Jela).

„In urma cu cincizeci de ani, lagarul socialist a fost  zguduit  de cea mai  mare  rascoala antisovietica  din istoria comunismului european: Revolutia din Ungaria.  Ea a fost începutul sangeros si  totodata punctul culminant al unui proces lent, sinuos si  convulsiv de  emancipare încheiata cu  caderea  definitiva a  ideocratiei de extrema stanga, în aceasta parte a globului, petrecuta la sfarsitul anului 1989.

Cartea de fata contine o serie de contributii în masura sa ilustreze  ideea ei fundamentala:  eliberarea de comunism s-ar fi putut petrece asa cum au asteptat si sperat milioane de oameni din tarile cazute în robia lui,  anume interventia salvatoare a americanilor, ori al treilea razboi mondial. Sfarsitul  unui regim totalitar, prin esenta liberticid  este întotdeauna precedat de eliberarea mintilor din mrejele iluziei totalitare, de revelarea  adevarului hidos al crimei generalizate din spatele ei, de asumarea libertatii de catre cei care si-o sacrificasera mai întîi benevol, intelectualii, ideologi si militanti.

De la Raportul secret al lui Hrusciov, recunoscand  de la înaltimea tribunei oficiale crimele “tatucului Stalin“, pana la tancurile strivind pe strazile Budapestei pe cei  ce refuzasera sa-i mai numeasca  pe asasini salvatori, se da seama în paginile acestei carti de un întreg parcurs de constientizare lenta a adevarului.

O carte, speram, captivanta despre idei si despre sange.

O carte, speram,  instructiva despre ideile din care curge sange.

Un omagiu aniversar eroismului  unui popor vecin, de pe urma caruia am beneficiat si noi.” Doina Jela si Vladimir Tismaneanu

Bucuresti, 11.12.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *