metalshow

România, te iubesc! – o anchetă dulce despre o realitate amară

Credem cu tărie într-o alimentație sănătoasă, încercăm să fim atenți la ce și cât consumăm, însă industria alimentară ne rezervă surprize ascunse în mâncarea pe care o consumăm zilnic. Zahărul este principalul ingredient care își face loc în produse la care nu ne-am fi așteptat.

România, te iubesc! a prezentat duminica trecută un material prin care le-a arătat telespectatorilor cât zahăr consumă în fiecare zi fără să știe, dar și ce efecte dăunătoare are acesta pentru organism.

Anca Nastasi, corespondent special Știrile PRO TV, a prezentat o anchetă complexă ce s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivel comercial, cu 3.8 puncte de rating și 14.5% share, în care a prezentat cum s-a strecurat zahărul în alimentația de zi cu zi, dar și cum acesta creează dependență.


Cele mai vizibile afecte ale zahărului ascuns în alimente sunt ușor de observat la copii, care încep să aibă semne de obezitate la o vârstă foarte fragedă. Telespectatorii au cunoscut duminică un băiețel care cântărea la 9 ani 68 de kilograme și care a dus o luptă cumplită cu dependența de zahăr ca să-și recapete copilăria. “Se ținea cu mâinile de cap și spunea mami, nu mai pot, dă-mi ceva dulce…” a mărturisit mama lui.

De la pâine, la iaurturi, sucuri sau chiar sosuri, zahărul este ascuns în 80% dintre mâncărurile pe care le consumăm zilnic și ne înfiripă în creier, în fiecare zi, dorința de mai mult. Dacă nu este zahăr pur avem fructoză, lactoză, glucoză, sirop de porumb, melasă, malț sau alte componente care ne amăgesc prin etichete că de fapt mâncăm mai sănătos.

Telespectatorii au putut vedea cât zahăr ascund iaurtul, cerealele, sucul, chiar și cel proaspăt stors din fructe. Efectele zahărului ascuns în alimente, care pătrunde subtil în organism, au fost explicate pe înțelesul tuturor de medici specialiști care au studiat exact efectele dăunătoare provocate de zahăr în corp. Există voci care îl asociază cu ADHD-ul, cu demența Alzehimer, dar și cu cancerul. Anca Nastasi a arătat că îndulcitorii nu reprezintă o soluție, doar întrețin nevoia de dulce și au, de asemenea, efecte toxice în organism.

Duminica aceasta, Cosmin Savu, corespondent special Știrile PRO TV, pregătește un reportaj despre cum s-a prăbușit platforma Săvinești, un colos industrial unde lucra o treime din populația activă a orașului Piatra Neamț. Una dintre cele mai întinse zone industriale din România, de peste 600 de hectare, aici fiind cel mai mare concern chimic în domeniul fibrelor și firelor sintetice, un centru de cercetări în domeniu, una dintre cele mai mare întreprinderi de îngrășăminte chimice, de toate acestea s-a ales praful.

Toate reportajele pot fi urmărite și pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *