free download 78 travel guides written by experts

“Nu lasa urme” sau “Cei sapte ani de acasa”

Concept de drumetie si turism  lansat in Vrancea de Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă ,,Focul Viu”.

Pe data de 9 Mai cu prilejuil aniversarii a 14 ani de activitate, Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă ,,Focul Viu” a lansat in aria protejata ,,FOCUL VIU de la Andreiasu”  o noua forma de turism responsabil sub denumirea ,,NU LĂSA URME”(Leave No Trace- LNT).
     
Această activitate s-a desfăşurat în cadrul proiectului ,,FOCUL VIU –un brand naţional”, finanţat de MOL ROMÂNIA prin Fundaţia pentru parteneriat.
     
Participanti au fost in numar de 100 persoane ( 20 membri si simpatizanti ai asociatiei, 40 de copii de la Scoala generala Prahuda care au parcurs distanta de la Paltin la Andreiasu pe jos, insotiti de D-ul invatator Dragomir Gheorghe, 20 de copii de la Scoala generala Andreiasu insotiti de directorul scolii, D-ra profesor Simion Geaniana si 20 de turisti ocazionali).
     
Principiile,,NU LĂSA URME”(Leave No Trace- LNT)  se adresează drumeţului nemotorizat cât şi turistului motorizat, cu scopul de a promova şi practica un turism al bunului simt.
     
Aceste principii de etica a drumeţiei si turismului sunt :
1. Plănuieşte excursia din timp şi pregăteşte-te pentru călătorie!
2. Umblă şi pune tabăra pe suprafeţe de teren rezistente!
3. Nu murdări NATURA şi evacuează-ţi gunoiul!
4. Lasă locul vizitat aşa cum l-ai găsit!
5. Focul de tabără să lase cât mai puţine urme.
6. Respectă vieţuitoarele sălbatice!
7. Respectă ceilalţi drumeţi!
      
Cei 100 de participanti au aplicat principiile, astfel incat la terminarea scurtei vizite in rezervatie, au facut focul pe gratare si nu pe pamant, au curatat si indepartat vetrele de foc gasite gresit amplasate, au igenizat partial zona si au luat gunoiul cu ei.
    
Membrii asociaţiei şi prietenii lor au concluzionat că, aceste învăţături se regăsesc de fapt şi în educaţia pe care orice copil ar trebui să o primească de la părinţi, aşa cum bine reiese şi din zicala strămoşească ,, Cei şapte ani de acasă”.
    
Dorinta membrilor Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila,,Focul Viu” este ca tot mai mulţi români să îmbrăţişeze acest concept de a ,,NU LASĂ URME” pe unde trec si sa declare, asa cum  micutii de la Prahuda au inscris pe cortul lor,, NICI NOI NU LASAM URME”.

Bucuresti, 12.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *