free download 78 travel guides written by experts

Noutățile săptămânale din domeniul obligațiunilor: privind din nou către Rusia

de Simon Fasdal, Head of Fixed Income Trading, Saxo Bank

•    Titlurile rusești au reușit, la limită, să evite problemele globale 
•    Stagnarea economică a creat un teren propice obligațiunilor
•    Rusia nu este, încă, un competitor serios, iar multe probleme rămân nerezolvate

În pofida unei volatilități crescute a rublei, la începutul lui 2016, și a prețului scăzut al petrolului în ianuarie a.c., titlurile rusești au fost remarcabil de robuste și au reușit să aibă un parcurs propriu, mai puțin turbulent, încă de la începutul lui 2016, evitând problemele de pe piețele de acțiuni și pe cele ale asseturilor mai riscante.

În clipa de față, în economia Rusiei, rubla s-a stabilizat, iar inflația a scăzut de la un șocant 15.6% în 2015, la un 7.2%, ceea ce nu a fost doar o veste bună, dar a și dus marjele profiturilor mai jos.

Ce îngrijorează mai tare este că prețul țițeiului a mai crescut, dar nu suficient pentru a evita restructurarea economiei rusești. Asta va fi o lovitură grea: va fi nevoie de multă muncă, de reducerea cheltuielilor bugetare și va forța Rusia să-și caute alte surse de venit în locul speculațiilor pe mărfuri – sursa predilectă de venituri pentru grosul PIB-ului rus. Dacă petrolul va crește peste 60$ barilul, abia atunci va fi o veste bună pentru Rusia. 

Situația complicată din Rusia – o economie aparent muribundă, cu creștere modestă, o piață de acțiuni cu repetate derive și un set de date economice fundamentale contradictorii – se dovedește a fi, în mod ciudat, un teren fertil pentru obligațiunile din economiile emergente. Marjele scăzute de profit la nivel global și asseturile din piețele emergente au „hrănit” politicile de relaxare ale băncilor centrale, dintre care se remarcă, de departe, politica Rezervei Federale a SUA.

Impulsul dat de zona asseturilor investiționale, odată cu alți factori, construiește motive să credem că creșterea economică a Rusiei va intra pe teritoriul pozitiv, la începutul anului viitor.
 
Una peste alta, asseturile rusești o duc tot mai bine, dar există factori care pot influența această stare și ei rămân prezenți. Poate vă mai aruncați o privire și pe un material mai vechi de-al meu, din noiembrie trecut: Fasdal – Ce-a fost mai rău pentru Rusia a trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *