free download 78 travel guides written by experts

Noutati la Meteor Press: “Hiroshima”, “Cer de plumb” si “Sfanta Fecioara Maria”

Hiroshima
John Hersey

Pe 6 august 1945, Hiroshima a fost distrusă de prima bombă atomică aruncată vreodată asupra unui oraş. Cartea de faţă, capodopera jurnalistică a lui John Hersey, povesteşte ce s-a întâmplat în ziua aceea. Prezentat prin intermediul amintirilor supravieţuitorilor, documentul acesta nemuritor, intens şi plin de compasiune, a devenit un clasic „care răscoleşte conştiinţa omenirii”. (The New York Times)

După aproape patru decenii de la publicarea acestei cărţi celebre, John Hersey s-a întors în Hiroshima, căutându-i pe cei ale căror istorii le relatase. Cele aflate despre ei formează acum capitolul final, mişcător şi elocvent, al cărţii Hiroshima.

„Nimic din ceea ce poate fi spus despre cartea aceasta nu egalează ceea ce spune cartea însăşi. Ea vorbeşte pentru sine şi, într-un chip de neuitat, pentru omenire.” – The New York Times

„Una dintre marile cărţi clasice despre război.” – New Republic

Cer de plumb

de Carme Martí

Bazată pe o poveste adevărată, cartea „Cer de plumb” narează viața de legendă a lui Neus Català, ultima supraviețuitoare a lagărului de concentrare nazist de la Ravensbrück. Autoarea Carme Martí a fost impresionată de curajul acestei femei, care n-a încetat niciodată să lupte pentru a-și face cunoscută povestea – care nu este doar a ei, ci şi a celorlalte 92 000 de femei catalane care au pierit în lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Născută într-o familie de țărani din Catalunya, Neus avea doar douăzeci și unu de ani atunci când a izbucnit Războiul Civil spaniol. S-a angajat ca asistentă medicală la un orfelinat, dar în scurtă vreme s-a văzut nevoită să ia calea exilului spre Franța, împreună cu cei 182 de copii orfani pe care-i avea în grijă. Acolo s-a alăturat forțelor de rezistență, s-a îndrăgostit fulminant, și-a servit patria de departe și a fost, în cele din urmă, deportată și închisă în lagărele de concentrare Ravensbrück și Holleischen, în care a cunoscut iadul, dar și raiul solidarității umane.

Carme Martí nu face decât să o lase pe Neus Català, acum în vârstă de 100 de ani, să-și depene povestea – uneori amuzantă, mereu emoționantă și, chiar și după atâtea decenii, de-a dreptul cutremurătoare. Titlul, „Cer de plumb”, face trimitere la prima zi în lagăr, acel moment suspendat între viață și moarte după care nimic nu va mai fi la fel.

O carte captivantă, plină de spirit, care se citește dintr-o răsuflare.

Despre autoare

Carme Martí este o autoare de limbă catalană pasionată de reconstituirea unor momente istorice uitate. A publicat romanul „Cer de plumb” în anul 2012, în colaborare cu Neus Català.

Sfânta Fecioară Maria în tradiţia pioasă a creştinilor primelor veacuri


Autor: Remus Rus

În volumul de faţă, prezentăm cititorilor noştri o serie de texte apocrife, păstrate în tradiţia etiopiană, care ne vorbesc în special despre Sfânta Fecioară Maria, mai exact despre parinţii ei, Ioachim şi Ana, naşterea şi închinarea ei la Templu, vestirea îngerului Gavriil, naşterea lui Iisus şi încercările lui Irod de a-L ucide, fuga în Egipt, precedată de fuga în Liban, adormirea Sfintei Fecioare, iar, ca o încoronare, o parte dintre minunile pe care ea le-a săvârşit sau, mai degrabă, aşa cum ea însăşi subliniază adeseori, au fost săvârşite prin ea.

Intenţia noastră a fost determinată de faptul că învăţătura despre Sfânta Fecioara Maria ca Născătoare de Dumnezeu reprezintă temeinicia credinţei şi vieţii credincioşilor creştini. Căci ea este arhetipul uman al desăvârşirii noastre, fiind nu numai un model moral pentru oameni, ci şi concretizarea istorica a îndumnezeirii, cea dintâi făptură umană sfinţită nemijlocit de Mântuitorul Iisus Hristos, în care apare o viaţă unică, viaţa lui Iisus, viaţa veşnică a lui Dumnezeu în formă umană.

Bucuresti, 24.08.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *