free download 78 travel guides written by experts

Noutati din sedinta FOMC: Bernanke danseaza Twist

Mads Koefoed, Macro Strategist, Saxo Bank

Federal Reserve tocmai a anunțat, după o întârziere neobișnuit de lungă, că va lansa un program care să aplatizeze curba rezultatelor, faimoasa “Operațiune Twist”, așa cum se aștepta majoritatea analiștilor înainte de ședința FOMC din această săptămână.

Prezentare generală:
· Fed va cumpăra obligațiuni pe termen lung (6-30 ani) în valoare de 400 miliarde USD, va vinde obligațiuni pe termen  scurt (3 ani și mai puțin) în valoare de 400 miliarde; iar maturizarea medie va fi extinsă.
· Rata fondurilor FED va rămâne la 0-0.25 %, după cum era de așteptat. De asemenea, a fost reînoită promisiunea de a o păstra neschimbată până la mijlocul anului 2013.
· Fed nu modifică Interest on Excess Reserves (IOER) de 0.25 %.
· Fed și-a modificat, de asemenea, și punctul de vedere asupra economiei, spunând că "există semnificative riscuri dăunătoare în ansamblul economiei, inclusiv tensiuni în piețele financiare globale ".
· De asemenea, Fed a declarat că inflația "pare să se fi domolit".
· Fed observă "o slăbiciune continuă" pe piața forței de muncă.
· Trei opozanți (Plosser, Fisher și Kocherlakota), au spus că ei "nu suportă introducerea unor politici suplimentare în acest moment".
· S&P 500 a căzut cu aproximativ 1% imediat dupa ședință.
· EURUSD a coborât cu jumătate de procent după prezentarea pe scurt a anunțului.

Încă o dată, Ben Bernanke nu ne demonstrează decât că habar nu are – sau, și mai rău , că nu are niciun fel de arme – cum să înfrunte a doua rundă de necazuri majore în ceva mai mult de un an. Prin lansarea Operațiunii Twist de către Fed, Bernanke înfruntă iar riscul de a ajunge prea târziu cu o soluție, a doua oară în 10 luni. Programul său QE2 din luna noiembrie, anul trecut, a întârziat atât de mult încât economia își revenise deja de mult, iar programul nu a făcut decât să alimenteze o masivă cursă commodity, care în ultimă instanță a fost suportată de consumatorii SUA în prima jumătate a acestui an și a forțat economia la încă o oprire.

Acum e momentul să lăsăm economia să se vindece singură, adică să parcurgem căile vechi. Cu alte cuvinte, trebuie să refacem rezervele de capital, ceea ce înseamnă că economiile (populației) trebuie încurajate, nu descurajate. Din păcate, nu avem nicio speranță că Bernanke să țină cont de sfatul nostru, așa că ne pregătim pentru încă un program Fed și sperăm ca acesta sa fie doar inutil, nu de-a dreptul dăunător.

Mads Koefoed este Macro Strategist la Saxo Bank. Este specializat în macroeconomie și acțiuni, fiind responsabil de previziunile macro ale băncii. Înainte de a se alătura echipei Saxo Bank, Mads a petrecut doi ani la Danske Capital, unde a lucrat în echipa Danish Equities.

Bucuresti, 22.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *