free download 78 travel guides written by experts

„Noul normal” în investițiile private

Perspective asupra pieței din regiune din partea fondului de private equity Abris Capital

De la industria alimentară până la cea a medicamentelor, sunt domenii care susțin nevoile populației și la care investitorii sunt atenți, chiar și în timpul unei pandemii. Dacă înainte se discuta despre eficiență, acum cuvântul de ordine este adaptare. Industriile se adaptează, iar tendința este de a apela la furnizorii locali, cel puțin pentru următorii doi ani. Criza COVID-19 a avut impact asupra întregii societăți, nu numai asupra economiei. Fondurile de investiții private sunt unul din cei mai importanți factori în dinamica unei economii naționale și regionale, deoarece investesc în companii cu o structură robustă și cu succes dovedit deja, cu scopul de a le accelera creșterea mai departe. Abris Capital Partners, organizație de private equity cu birouri la Varșovia și București, deține o expertiză semnificativă cu privire la piața CE, ce îi conferă o perspectivă considerabilă asupra pieței post-COVID și provocările acesteia.

„Noul normal” este unul din conceptele care s-au conturat chiar din timpul perioadei de carantină. Cum se va explicita acesta în domeniul fondurilor de investiții private? „Cu siguranță vor exista câteva oportunități de a cumpăra mai ieftin companii, dar, ca să fiu sincer, nu ne vom concentra asupra acestui fapt. Ne vom concentra asupra companiilor care performează foarte bine în această criză, care sunt potențial mai scumpe acum. Important este că ele și-au dovedit valoarea în aceste momente de provocare, în ceea ce privește adaptarea zilnică și capacitățile manageriale”, afirmă Pawel Giernyski, Managing Partner Abris Capital.

Cu toate acestea, în private equity angajamentul pe termen lung este decisiv, iar tehnologia a fost unul din principalii piloni care au susținut continuitatea implementării planurilor manageriale ale companiilor. Dincolo de strategiile de repoziționare și de posibilitățile create de această nouă provocare, prin recurgerea recurentă la digitalizare, toate companiile din portofoliul Abris au atins un punct important: transformarea.

S-ar putea crede că în criză totul este permis, dar etica în afaceri rămâne unul dintre cei mai importanți factori. A fi un investitor responsabil este crucial. „Nu este vorba deloc despre maximizarea profitului sau minimizarea pierderilor, ci de a cântări care este pasul responsabil de făcut în fiecare circumstanță”, detaliază Monika Nachyla, Partner, Abris Capital Partners. Viziunea pe termen lung, planificarea și anticiparea nu doar a tendințelor, ci și a riscurilor sunt vitale în business. „Criza actuală este un real test pentru noua noastră echipă de Value Enhancement; până acum, rezultatele au fost foarte încurajatoare. Acest grup a fost crucial nu doar pentru înțelegerea și definirea diferitelor noastre măsuri de rezolvare și pentru susținerea echipelor tranzacționale în implementarea acestora, ci și pentru a instituționaliza experiențele diferitelor echipe din Abris, pentru a crea bune practici pentru companiile din portofoliu. În plus, susținerea constantă pe care au oferit-o companiilor din portofoliu a dus la o reacție mai bine definită și mai promptă în fața crizei. Această experiență ne dă încredere că formarea echipei de Value Enhancement a fost o etapă de dezvoltare puternică pentru Abris și intenționăm să întărim și mai mult această echipă în viitor.”

Pronosticurile clare sunt greu de formulat atunci când situația pieței este foarte dinamică, așa că menținerea flexibilității este cea mai bună opțiune. Așa cum declară Pawel Giernyski, „Vedem câteva oportunități interesante și vrem să rămânem aproape de ele, nu doar pentru a analiza consecințele financiare ale pandemiei, ci și pentru a observa cât de puternică este cultura organizațională a companiilor. Nu există un moment mai bun decât o criză pentru a testa.”

Deși este încă prea devreme pentru o concluzie, în portofoliul Abris se observă cum companiile se ghidează după fundamentele lor inițiale, care rămân la fel de puternice și în timpul momentelor de criză. Inovația în business a fost mereu încurajată, astfel încât adoptarea instrumentelor digitale a fost cu atât mai mult accelerată de criză. Probabil obiectivele de business vor fi prelungite cu un an, dar punctul forte constă în faptul că s-au luat toate măsurile de siguranță sanitară și companiile și-au reluat activitatea. 2021 este un an care ar putea aduce o perspectivă moderat optimistă.

Adrian Stănculescu
Adrian Stănculescu

„Ceea ce afirm nu este o noutate, dar noi credem asta cu tărie și face de multă vreme parte din filosofia de business Abris: când decidem să investim într-o companie, o facem pe termen lung, păstrând viziunea de ansamblu, unde este normal să avem de-a face cu dinamica unei pieți emergente și să fim pregătiți să gestionăm fluctuațiile care au loc de obicei în timpul creșterilor sau scăderilor pieței. Ieșim dintr-o companie atunci când avem certitudinea că este pregătită pentru acest pas, când are o structură solidă și toate capacitățile necesare pentru a avea succes mai departe. Lucrăm împreună cu managementul pentru a ne asigura de acest lucru și rămânem alături de echipă pentru mai mulți ani, indiferent ce se întâmplă în contextul exterior. Exact asta facem și acum”, afirmă Adrian Stănculescu, Partner & Head of Abris Romania.

Aceste timpuri fără precedent aduc provocări enorme, atât pentru afaceri, cât și pentru societate în ansamblul său. După adaptarea la acest nou mod de a trăi și de a gestiona nevoile pe termen scurt, multe companii au realizat că trebuie să treacă la o ajustare agilă la constrângerile curente, construind în același timp un plan pentru a fructifica noile oportunități care apar. Acestea sunt companiile care vor ajunge cu bine la capătul crizei. Și vor fi mai puternice.

„Misiunea Abris este de a oferi susținere acestor companii ambițioase. Am avut privilegiul de a intra în parteneriat cu multe companii, pentru a le accelera creșterea, pe parcursul a mai bine de 10 ani. Recunoaștem unicitatea acestei situații, dar în același timp avem experiența și metodele dovedite de creștere, care au fost testate într-o varietate largă de sectoare. Întrucât acum 3 ani am stabilit un fond de peste 500 milioane euro, avem resursele de a investi în astfel de companii ambițioase”, spune Adrian Stănculescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *