free download 78 travel guides written by experts

Noul Citigo: O ŠKODA pentru oras – “City Clever”

● Versiunea cu cinci uşi va debuta la ediţia din 2012 a Salonului Auto de la Geneva
● Lansarea pe piaţa din Europa a versiunilor cu trei şi cinci uşi va avea loc în luna mai a anului 2012
● Cel de-al şaptelea model ŠKODA lărgeşte oferta din segmentul subcompact
● Caracteristici de vârf, în materie de siguranţă, design atractiv, motoare eficiente pe benzină
● Primul model ŠKODA cu noua emblemă a mărcii
● Şoferii tineri, familiile şi aşa-numiţii “best agers” reprezintă grupurile ţintă
● Un pilon important în strategia de creştere a mărcii ŠKODA pentru 2018
● Lansare de succes pe piaţa cehă

ŠKODA, producătorul ceh de automobile, prezintă noul automobil subcompact Citigo, în versiunea cu cinci uşi, la Salonul Auto de la Geneva. În urma unui debut de succes pe piaţa de provenienţă, din Republica Cehă, ŠKODA va vinde, din luna mai, pe piaţa internaţională, cel de-al şaptelea, şi cel mai recent, model, atât în versiunea cu trei uşi cât şi în cea cu cinci uşi. Acest automobil de 3,56 metri lungime reprezintă debutul ŠKODA în segmentul aflat în plină dezvoltare al subcompactelor. Citigo are un raport preţ/valoare perfect şi oferă maximum de spaţiu, caracteristici inteligente, un nivel mare de siguranţă, manevrabilitate perfectă şi un design atractiv. Pe piaţa de provenienţă, cel mai tânăr membru al familiei ŠKODA a câştigat, recent, titlul de cea mai bună maşină de oraş, în cadrul premiilor „Maşina Anului 2012”, cele mai importante premii din domeniul auto, din Republica Cehă. Citigo este produs la Bratislava.

“În urma vânzărilor record din 2011, intenţionăm să creştem şi mai mult, în anii următori. Citigo are o importanţă crucială pentru această strategie de creştere. Acest nou model va deschide, pentru marca noastră, calea către segmentul subcompact, aflat în plină dezvoltare,” declară Winfried Vahland, CEO ŠKODA. “Acesta va oferi un impuls de durată poziţiei noastre favorabile pe piaţă, în Europa de Vest şi Centrală, dar şi în oraşele mari din Europa. Citigo este perfect pentru oraş: compact şi totuşi spaţios, economic, dar agil, atractiv, sigur şi cu multe idei inteligente. Citigo oferă toate valorile mărcii ŠKODA, cu cel mai mic impact ecologic posibil. Iar acest lucru este valabil, în special, pentru versiunea cu cinci uşi,” declară Vahland.

Compact şi spaţios

La 3,56 metri lungime, 1,65 metri lăţime şi 1,48 metri înălţime, Citigo se situează printre cele mai compacte şi, în acelaşi timp, printre cele mai spaţioase automobile din segment. Citigo va cuceri noi categorii de clienţi pentru ŠKODA, mai ales în Europa. Vahland declară: “Citigo ne introduce pe harta unui segment al pieţei auto care astăzi reprezintă aproape 10 procente din numărul de automobile vândute la nivel mondial. Europa reprezintă un sfert din aceste vânzări. În anii următori, cererea pentru automobile cu consum redus, preţ atractiv şi costuri de utilizare reduse, va creşte rapid. Aceasta înseamnă că Citigo vine la momentul oportun şi va câştiga mulţi clienţi pentru ŠKODA, în special în Europa.“

Un automobil subcompact pentru toate generaţiile

În procesul de marketing pentru Citigo, ŠKODA vizează atât şoferii tineri cât şi familiile care caută o a doua maşină, precum şi aşa-numiţii “best agers.” “Noul nostru model este unul din clasa subcompactă, care transcende peste generaţii şi se adresează indivizilor care sunt foarte atenţi la costuri şi au cerinţe înalte în privinţa calităţii, caracterului practic, designului şi siguranţei,” subliniază Winfried Vahland. Citigo întruchipează exact combinaţia dintre aceste calităţi. În funcţie de piaţă, sunt disponibile până la trei versiuni de echipare: Active, Ambition şi Elegance.

Inteligentă în toate privinţele

Fidel motto-ului “City Clever”, acesta este un automobil creat pentru oraş. Se manevrează uşor şi oferă o vizibilitate superioară. În acelaşi timp, maşina oferă un interior care păstrează valorile tipice ŠKODA, oferind un raport preţ/calitate foarte bun. Niciun concurent, din afara Grupului Volkswagen, nu are valori mai mari pentru volumul portbagajului (251 litri) şi pentru lăţimea interiorului (1,36 metri). Plierea spătarului banchetei creşte volumul destinat bagajelor la 959 litri. Graţie unui ampatament de 2,42 metri, patru persoane pot călători confortabil, chiar şi la drum lung. În cazul versiunii cu trei uşi, funcţia Easy Entry facilitează accesul către locurile din spate.

Un caracter cu adevărat puternic

Designul acestui automobil de oraş demonstrează că are un caracter specific mărcii. De la prima privire, veţi realiza că aceasta este o adevărată ŠKODA. Citigo este primul model care poartă noul logo al mărcii. Noua emblemă ŠKODA, poziţionată pe partea din faţă a capotei şi pe spatele maşinii, a fost redusă la elementele sale esenţiale, şi are detalii cromate şi negre. Săgeata înaripată este conturată mai precis decât până acum şi este cromată, acolo unde înainte era verde. Emblema rotundă, care susţinea săgeata în centrul său, este neagră şi are un inel cromat. Ramura de dafin şi înscrisul ŠKODA au fost eliminate din noul logo.

Grila cu fante, încadrată de o ramă cromată, şi farurile cu contururi precise, se combină cu noul logo, pentru a crea imaginea frontală, tipică unei ŠKODA. Designerii s-au depăşit pe ei înşişi în ceea ce priveşte layoutul părţii laterale a caroseriei, care impresionează prin contururile clare şi suprafeţele vitrate mari. Citigo este inconfundabil atât din spate, cât şi din faţă, graţie blocurilor optice spate cu forma tipică a literei C şi a cu logoului mărcii.

Simply Clever

Layout-ul curat şi clar al interiorului şi bordul bicolor, prezent la versiunile de echipare superioare, conferă rafinament în interiorul maşinii. O serie de caracteristici ingenioase fac din Citigo un adevărat “automobil simply clever”, à la ŠKODA. Exemple ale acestor caracteristici sunt numeroasele spaţii de depozitare, suporturile de pahare şi multimedia, precum şi plasele pentru depozitarea bagajelor, de pe părţile laterale ale spătarelor scaunelor din faţă. Alte soluţii inteligente includ cârligul pentru geantă, integrat în mecanismul de deschidere al capacului torpedoului, sau suportul pentru fotografii de pe bord. Un set de plase permite transportul în siguranţă al obiectelor, în portbagaj.

Siguranţă la cote maxime

Designerii Citigo au pus un important accent pe siguranţă. Drept rezultat, Citigo – alături de Volkswagen up! şi Seat Mii – au primit scorul maxim, de cinci stele, la testul de impact Euro NCAP. Pentru prima dată într-un automobil ŠKODA, sunt disponibile airbag-uri cap şi torace atât pentru şofer cât şi pentru pasagerul din dreapta. Aceasta, şi alte caracteristici, creează un pachet de siguranţă exemplar. Noul asistent la frânare, “City Safe Drive”, reprezintă o inovaţie şi un punct important în materie de siguranţă. Această funcţie opţională, pentru frânarea de urgenţă în oraş, se activează la viteze mai mici de 30 km/h. Un senzor laser va detecta un accident iminent. În funcţie de viteza de rulare şi de situaţia din trafic, acţionarea frânei poate reduce gravitatea unui impact, sau îl poate preveni în totalitate. Aceasta reduce semnificativ riscul tamponărilor din spate, pe străzile din oraş. Împreună cu VW up! şi Seat Mii, Citigo este, până în acest moment, singurul automobil din segmentul mini, care oferă această funcţie de frânare de urgenţă.

Motoare eficiente

Două noi motoare pe benzină, cu trei cilindri, vor fi disponibile pentru Citigo încă de la lansare: ambele motoare au o cilindree de 1,0 litri (999 cmc) şi oferă 44 kW/60 CP sau 55 kW/75 CP. În versiunea Green tec, cea mai eficientă variantă, consumul mediu de carburant este de 4,1 l/100 km. Emisiile de CO2 sunt de 96 g/km. Motoarele şi transmisiile au fost create pentru a oferi o eficienţă optimă a consumului de carburant în mediul urban, ajungând rapid la temperatura optimă de funcţionare, chiar şi în cazul traseelor scurte şi funcţionând astfel foarte economic.

În ciuda cilindreei mici, motoarele ating o valoare mare a cuplului, la un nivel de zgomot redus. Conform planurilor actuale, alături de motoarele pe benzină, va fi disponibil şi un motor alimentat cu gaz. În cazul acestei versiuni, emisiile de CO2 vor fi de doar 79 g/km. În plus, înainte de finalul acestui an, o transmisie automată se va alătura celei manuale, ceea ce va mări şi mai mult eficienţa modelului Citigo.

Date tehnice

Motoare

1.0 MPI/44 kW

1.0 MPI/55 kW

Număr cilindri

3

3

Cilindree

[cm3]

999

999

Putere maximă/turaţie

[kW/min-1]

44/5000–6000

55/6200

Cuplu maxim/turaţie

[Nm/min-1]

95/3000–4300

95/3000–4300

Transmisie

manuală – 5 trepte

manuală – 5 trepte

Dimensiuni

Lungime/lăţime/înălţime
(versiune 3 uşi)

[mm]

3563/1641/1478

3563/1641/1478

Lungime/lăţime/înălţime
(versiune 5 uşi)

3563/1645/1478

3563/1645/1478

Ampatament

[mm]

2420

2420

Ecartament faţă/spate

[mm]

1428/1424

1428/1424

Jante

5J×14"

5J×14"

Anvelope

165/70 R14

165/70 R14

Volum portbagaj/spătarele scaunelor spate pliate
(versiune 3 uşi)

[l]

251/951

251/951

Volum portbagaj/spătarele scaunelor spate pliate
(versiune 5 uşi)

[l]

251/959

251/959

Lăţime la nivelul cotului faţă/spate
(versiune 3 uşi)

[mm]

1417/1389

1417/1389

Lăţime la nivelul cotului faţă/spate
(versiune 5 uşi)

[mm]

1369/1388

1369/1388

Spaţiu la cap faţă/spate

[mm]

993/947

993/947

Caroserie

Coeficient aerodinamic cw

0,33

0,33

Greutate

Masă proprie – cu şofer*

[kg]

929

929

Sarcină efectivă – cu şofer*

[kg]

436

436

Performanţe

Viteză maximă

[km/h]

160

171

Accelerare 0–100 km/h

[s]

14,4

13,2

Consum de carburant – mixt (1999/100/EC)

[l/100 km]

4,5

4,7

Emisii de CO2

[g/km]

105

108

* Cifrele sunt valabile pentru versiunea de bază, greutate şofer 75 kg.

Geneva / Mladá Boleslav / Bucuresti, 08.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *