free download 78 travel guides written by experts

Noua Mazda CX-30: Design elegant și atitudine îndrăzneață

– Noua Mazda CX-30 este al treilea SUV din gamă și al doilea model Mazda de generație nouă
– Prețul noului model pornește de la 21.190 de euro (TVA inclus)

Mazda CX-30 este cel mai nou model și SUV din gama Mazda. Acesta se încadrează între Mazda CX-3 și CX-5 din punctul de vedere al dimensiunilor și adoptă, la fel ca noua Mazda3, atât atributele evoluate ale liniei de design KODO, cât și pachetul bogat de tehnologii dezvoltate de Mazda. Totodată, SUV-ul oferă un pachet complex de dotări și un interior care consolidează caracterul premium al modelelor Mazda de generație nouă.

Design exterior

Evoluția designului KODO a dat naștere conceptului „Charge and Release” care adoptă mai multe teme ilustrate la nivelul caroseriei prin arcul ce traversează lateralul mașinii de la aripile frontale până la roțile din spate și prin forma de S care se conturează pe portierele din față când acestea reflectă mediul înconjurător.

Atât partea frontală, cât și spatele mașinii, contribuie la senzația de mișcare pe care o oferă Mazda CX-30, accentuând caracterul dinamic, iar designul farurilor LED disponibile în dotarea standard și al lămpilor combină eleganța și funcționalitatea. Noul SUV Mazda va fi echipat cu jante de aliaj de 16 sau 18 inchi, disponibile în variante Dark Bright sau Silver Metallic. Modelul poate fi ales în nouă variante de culori ce includ Roșu Soul Crystal, Gri Machine și noul Gri Polimetalizat.

noua Mazda CX-30

Design interior și dotări

Interiorul împrumută idei din arhitectura tradițională japoneză prin conceptul Ma, care defineșe spațiul liber. Designul habitaclului combină un spațiu compact pentru șofer cu o zonă aerisită pentru pasagerul din față. Bordul din dreptul șoferului este simetric și toate indicatoarele sunt orientate spre acesta, pentru o vizibilitate optimă. Întregul ansamblu este dublat de un strat superior, în formă de aripă, care traversează bordul dintr-o parte în alta, îmbrăcat în materiale moi, cu cusături și accente metalice pentru un plus de eleganță.

Consola centrală prezintă o tehnologie de turnare în straturi, ceea ce creează un joc de lumini pe suprafața acesteia, în jurul schimbătorului de viteze și al butoanelor de comandă pentru centrul de infotainment. Doritorii vor putea alege dintre două teme de culoare, una cu nuanțe de maro, rafinată și elegantă, și una cu accente de albastru, mai îndrăzneață. În varianta cu nuanțe maro, interiorul poate fi comandat combinat cu piele albă sau neagră, iar în cazul celei cu albastru, interiorul va fi textil, colorat cu gri sau negru.

Spațiul interior este generos, atât longitudinal, cât și transversal, modelul, deși compact la exterior, oferind și un portbagaj care să satisfacă exigențe crescute, cu 430l. Așa cum obișnuiește Mazda, a existat o atenție sporită pentru ergonomie. Astfel, maneta schimbătorului de viteze este poziționată sus și foarte în față, ceea ce creează suficient loc pentru a acționa cu ușurință centrul de comandă și butoanele din jurul său.

SUV-ul preia noul display central color de 8,8 inchi, controlabil cu ajutorul comenzilor de pe volan sau al centrului de comandă HMI de pe consola centrală. Totodată, modelul este echipat standard cu proiecție laser pe parbriz. Toate dispozitivele, indiferent de tipul de acționare prevăzut, rotire, apăsare, ridicare sau tragere, au fost gândite pentru o senzație cât mai plăcută la atingere. Similar noii Mazda3, și cel mai nou SUV Mazda vine echipat în mod standard cu un pachet extins de dotări.

Scaunele de generație nouă sunt realizate să susțină curbura naturală a coloanei, ajutând șoferul să-și echilibreze în mod natural capul. Totodată, la nivelul spătarului a fost adăugat un suport similar celui lombar, pentru partea superioară, cu scopul reducerii oboselii la drum lung.

Sistemul Mazda Connect actualizat este mai rapid, permite accesul ușor la dispozitivele conectabile și oferă inclusiv opțiunea redării clipurilor video de pe memorie USB externă pe ecranul central. Mazda CX-30 asigură în echiparea standard conectivitate Apple CarPlay® și Android AutoTM și sistem de navigație. Iubitorii muzicii au la dispoziție două variante de sistem audio, unul standard cu 8 difuzoare și unul evoluat de 12 difuzoare, realizat în colaborare cu Bose®. Sistemul de bază, denumit Mazda Harmonic Acoustics, este preluat de la Mazda3 și reprezintă rezultatul cercetării Mazda în materie de poziționare și materiale ale difuzoarelor pentru o audiție ideală.

Dinamică și motorizări

Noua Mazda CX-30 include toate tehnologiile de ultimă generație Mazda. Printre acestea se numără sistemul de tracțiune integrală i-activ AWD evoluat, care monitorizează aderența celor patru roți în timp real și asigură o stabilitate și mai bună în orice moment și noua versiune a tehnologiei G-Vectoring Control Plus pentru a controla distribuția cuplului între cele două punți.

În ceea ce privește motorizările, noul SUV compact poate fi echipat cu revoluționarul Skyactiv-X pe benzină, care funcționează dual cu aprindere prin compresie controlată cu scânteie, și cu versiunile actualizate ale Skyactiv-G și Skyactiv-D. Skyactiv-X livrează 180 CP și îmbină avantajele motoarelor clasice pe benzină și diesel, cu accent pe economie de combustibil și eficiență, dar gata să răspundă nevoii de putere în funcție de situație. Răspunsul motorului este rapid și liniar. Skyactiv-G oferă 122 CP și un consum combinat situat între 4,5 și 7,3l/100 km (standard WLTP), în funcție de configurație, în timp ce Skyactiv-D, motorul diesel oferit de Mazda, înregistrează un consum combinat între 4,1 și 5,6l/100 km. Toate celei trei motorizări pot fi comandate în combinație cu transmisii manuale sau automate cu 6 rapoarte. Totodată, Skyactiv-G prezintă sistemul specific Mazda de dezactivare a cilindrilor și va fi asistat de un sistem nou Mazda M Hybrid care captează energia rezultată din frânare, o stochează într-o baterie și apoi alimentează diferiți consumatori în momentul accelerării.

Siguranță

Noua Mazda CX-30 va putea fi echipată cu toate sistemele avansate de siguranță ale mărcii, cum este FCTA (Front Cross Traffic Alert) care folosește radare instalate pe lateralele mașinii pentru a detecta vehicule care se apropie din unghiurile moarte în intersecții în T și avertizează șoferul. Un alt sistem monitorizează șoferul prin intermediul unei camere și a unui LED cu infraroșu instalate în lateralele ecranului central, analizând mișcările ochilor și fizionomia pentru a determina nivelul de oboseală și de atenție și avertizându-l sonor dacă este nevoie. Totodată, sistemul funcționează în tandem cu asistentul inteligent de frânare și scurtează timpul de atenționare la frânare. Un al treilea sistem care contribuie la creșterea nivelului de siguranță a noii Mazda CX-30 este Cruising & Traffic Support care asistă accelerarea, frânarea și direcția în ambuteiaje pe autostradă pentru a menține o distanță corespunzătoare față de vehiculul din față. Totodată, opțional, model poate fi echipat cu cameră perimetrală 360°. Cei aflați la volanul noului SUV vor avea la dispoziție standard sistemul de cruise control adaptiv, asistentul la depășirea liniei de delimitare a benzii de rulare sau fază lungă adaptivă.

În ceea ce privește siguranța pasivă, pe lângă componentele și structurile noii arhitecturi a caroseriei, noua Mazda CX-30 vine echipată cu airbag pentru genunchi, care elimină deplasarea în față a corpului șoferului în cazul unei coliziuni și reduce efectele acesteia asupra șoferului prin diminuarea sarcinii care trebuie susținută de centura de siguranță. De asemenea, capota și bara frontală au structuri noi, care permit absorbția mai ușoară a energiei la impactul cu un pieton.

Noua Mazda CX-30 poate fi deja comandată la orice dealer Mazda din România, iar livrările sunt programate de la începutul lunii septembrie.

Pachet de dotări standard:

Exterior

Jante aliaj argintii de 16”

Faruri LED cu spălător

Lumini semnalizare cu LED

Stopuri cu lumini LED

Capace oglinzi exterioare în culoarea caroseriei

Oglinzi exterioare cu semnalizare direcție

Oglinzi electrice, încălzite și rabatabile automat

Ștergătoare cu duze încorporate

Eleron spate (numai pe Hatchback)

Conectivitate

USB

Radio AM/FM

8 difuzoare

Sistem Bluetooth

Apple Carplay / Android Auto

Recepție digitală radio (DAB)

Sistem de navigație integrat

Interior

Proiecție laser pe parbriz (HUD)

Display color 8,8”

Centru de comandă HMI

Ecran cadran central digital

Computer de bord

Aer condiționat manual

Frână de parcare electrică cu funcție Auto Hold

Mod de selecție Sport (numai pe AT)

Buton pornire/oprire motor

Volan îmbrăcat în piele

Volan cu comenzi audio și Bluetooth

Schimbător de viteze îmbrăcat în piele

Cotieră centrală față, glisantă cu spațiu de depozitare

Geamuri electrice (față/spate)

Scaune față reglabile pe înălțime

Banchetă spate rabatabilă asimetric

Plafon interior (Hatchback=negru / Sedan=gri)

Siguranță

Airbag-uri frontale, laterale față și cortină față-spate

Airbag genunchi șofer

Închidere centralizată cu telecomandă

Blocare automată uși

Kit reparație pneu

Sistem monitorizare presiune pneuri

G-Vectoring Control Plus (GVC+)

Sistem asistență la plecare din pantă

Senzori de lumină și ploaie

Asistent inteligent de frânare în oraș (SCBS) inclusiv pietoni

Sistem monitorizare unghi mort (BSM) cu RCTA

Sistem asistență menținere bandă (LKA)

Pilot automat adaptiv (MRCC)

Sistem inteligent de asistență la viteză (ISA)

Sistem inteligent de frânare (SBS)

Sistem recunoaștere semne trafic (TSR)

Sistem control automat fază lungă (HBC)

Sistem alertă șofer (DAA)

Senzori de parcare spate

Sistem apelare de urgență E-Call

Sistem alarmă efracție

Nivelul echipare Plus (adițional față de standard):
Jante de aliaj de 18”
Scaune față încălzite
Volan încălzit
Parbriz degivrat în zona ștergătoarelor
Climatizare automată pe două zone
Sistem de acces fără cheie
Senzori de parcare față
Cameră video marșarier
Oglindă interioară electrocromă
Hayon acționat electric

Începând cu nivelul de echipare Plus, doritorii au la alegere patru pachete de dotări destinate să crească și mai mult confortul, eleganța și siguranța noii Mazda CX-30:

SOUND PACK

Sistem audio premium BOSE

12 difuzoare

LUXURY PACK

Tapițerie din piele neagră

Scaun șofer reglabil electric

Scaun șofer cu memorie

Funcție de memorie inclusiv pentru proiecție pe parbriz & oglinzi

STYLE PACK

Lumini diurne LED

Faruri adaptive LED (20 de blocuri LED)

Stopuri LED

Geamuri fumurii spate și lunetă

Montanți B/C îmbrăcați în panouri lucioase

Oglindă interioară fără ramă

Ornamente adiționale la interior

Volan cu padele pt. schimbare viteze (numai pe AT)

SAFETY PACK

Sistem monitorizare 360° (camere HD)

Sistem de alertă șofer cu cameră (DAA+)

Sistem alertă trafic față (FCTA)

Sistem alertă trafic marșarier cu asistent inteligent de frânare

Asistent inteligent de frânare spate (SCBS Rear)

Asistent trafic și croazieră

Prețuri

Hatchback/Sedan

Preț (Euro TVA inclus)

Skyactiv-G122

Skyactiv-G122 Plus

Skyactiv-G122 AT Plus

Skyactiv-G122 AWD Plus

Skyactiv-G122 AWD AT Plus

Skyactiv-X180 GT

Skyactiv-X180 GT Plus

Skyactiv-X180 AT GT Plus

Skyactiv-X180 AWD GT Plus

Skyactiv-X180 AWD AT GT Plus

Skyactiv-D116

Skyactiv-D116 Plus

Skyactiv-D116 AT Plus

Skyactiv-D116 AWD Plus

Skyactiv-D116 AWD AT Plus

21.190 €

22.890 €

25.390 €

23.390 €

27.890 €

24.490 €

26.090 €

28.590 €

28.590 €

31.090 €

23.290 €

24.990 €

27.490 €

27.490 €

29.990 €

Prețuri dotări suplimentare Skyactiv-G și D

Hatchback/Sedan

Preț (Euro TVA inclus)

Sound Pack

Style Pack

Luxury Pack (Sound și Style Pack necesare)

Safety Pack (Sound și Style Pack necesare)

Vopsea metalizată

Vopsea metalizată Gri Machine

Vopsea metalizată Roșu Soul Crystal

500 €

1.200 €

1.500 €

900 €

450 €

600 €

750 €

Prețuri dotări suplimentare Skyactiv-X

Hatchback/Sedan

Preț (Euro TVA inclus)

Sound Pack

Luxury Pack negru (Sound Pack necesar)

Luxury Pack alb (Sound Pack necesar)

Safety Pack (Sound și Luxury Pack necesare)

Trapă (toate pachetele necesare)

Vopsea metalizată

Vopsea metalizată Gri Machine

Vopsea metalizată Roșu Soul Crystal

600 €

1.500 €

1.700 €

900 €

800 €

450 €

600 €

750 €

Dimensiuni noua MazdaCX-30

Lungime

4.395 mm

Lăţime (fără oglinzi)

1.795 mm

Înălţime

1.540 mm

Ampatament

2.655 mm

Date tehnice noua Mazda CX-30 Skyactiv G 122

Tracțiune

2WD

AWD

Transmsie

6MT

6AT

6MT

6AT

Greutate netă (cu șofer) kg

1.395

1.422

1.479

1.505

Putere nominală kW (CP)/rpm

90 (122) / 6.000

Cuplu maxim, Nm/rpm

213 / 4.000

Acceleraţie, 0-100 km/h – sec

10,6

11,2

11,1

11,7

Viteză maximă, km/h

186

182

Consum combustibil*,

l/100 km combinat 16”/18”

5,1

5,5

5,3

6,0

Emisii CO2 combinat* 16”/18”

136

145

130

146

Date tehnice noua Mazda CX-30 Skyactiv X 180

Tracțiune

2WD

AWD

Transmisie

6MT

6AT

6MT

6AT

Greutate netă (cu șofer) kg

1.443

1.466

1.528

1.453

Putere nominală kW (CP)/rpm

132 (180) / 6.000

Cuplu maxim, Nm/rpm

224 / 4.000

Acceleraţie, 0-100 km/h – sec

8,5

8,8

8,9

9,2

Viteză maximă, km/h

204

Consum combustibil*,

l/100 km combinat 16”/18”

4,6

5,2

4,9

5,6

Emisii CO2 combinat* 16”/18”

105

118

111

128

Date tehnice noua Mazda CX-30 Skyactiv D 116

Tracțiune

2WD

AWD

Transmsie

6MT

6AT

6MT

6AT

Greutate netă (cu șofer) kg

1.419

1.446

1.499

1.522

Putere nominală kW (CP)/rpm

85 (116) / 4.000

Cuplu maxim, Nm/rpm

270 / 1.600-2.600

Acceleraţie, 0-100 km/h – sec

10,8

12,6

11,6

13,5

Viteză maximă, km/h

183

179

Consum combustibil*,

l/100 km combinat 16”/18”

4,4

5,0

4,7

5,2

Emisii CO2 combinat* 16”/18”

116

129

122

137

* Vehiculele sunt omologate în conformitate cu noua procedură standard WLTP, prevăzută de Regulamentul (UE) 2017/1151; Regulamentul (CE) 715/2007.
Ca termen de comparație, valorile la care se face referire sunt valorile NEDC stabilite conform Regulamentului (UE) de punere în aplicare 2017/1153.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *