free download 78 travel guides written by experts

Noile investitii schimba fata Deltei Dunarii

Rezervatia Biosfera Delta Dunarii a inaintat de curand un proiect de lege de privatizare a plajelor din Sulina si Sfantu Gheorghe. Proiectul prezinta interes pentru cativa oameni de afaceri interesati in astfel de achizitii – in special dupa ce guvernul a anuntat ca statul va investi mai mult de 140 milioane euro in infrastructura si utilitatile zonei. Business Review prezinta avantajele si dezavantajele acestui proiect de lege pentru autoritati, investitori si turisti. In acord cu o schita a legii propusa Ministerului Mediului in iulie anul acesta de Autoritatea Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD) cele din urma plaje salbatice  din Sulina si Sfantu Gheorghe ar putea fi date in concesiune  companiilor private prin licitatie. Proiectul stipuleaza ca plajele pot fi inchiriate pentru o perioada de 10 ani si ca permisiunea de participare la licitatie va costa 10% din chiria anuala.

Reprezentantii Autoritatii Rezervatiei spune ca 50% din fondurile colectate anual vor fi cheltuite pe protectia si conservarea plajelor si pe studii impotriva eroziunii acestora. Dar Autoritatea Rezervatiei este subordonata Ministerului Mediului, astfel banii va trebui sa mearga, conform legii, la bugetul statului. O decizie cu privire la privatizare va fi luata in curand, deoarece este asteptat un raspuns de la Ministerul Mediului cu privire la proiect.

Planul ARBDD sa foloseasca 50% din banii care vor fi ridicati din chiria anuala este disputat de autoritatile locale din Sfantu Gheorghe si Sulina. Primarul din Santu Gheorghe, Dumitru Dimache, si viceprimarul din Sulina, Andrei Mihai, au criticat decizia Autoritatii Rezervatiei  de a privatiza plajele, deoarece ei spun ca proiectul nu stipuleaza un drept rezervat pentru autoritatile locale. “Noi am studiat proiectul si am vazut ca plajele pot fi inchiriate de orice persoana fizica sau companie fara nici un drept pentru autoritatile locale. Cu toate ca plajele nu sunt administrate de drept acum de nimeni noi avem grija de curatare si ,de asemenea, drumul este intretinut in bune conditii tot de noi. Noi ar trebui sa fim aceia care au dreptul primii sa primeasca plajele si numai daca noi nu putem sa le administram, atunci sa fie implicate companiile private”, spune Dimache.

In timp ce autoritatile Rezervatiei Delta Dunarii si primarii din Sfantu Gheorghe si Sulina sunt ocupati cu discutile, cativa oameni de afaceri si-au exprimat deja interesul pentru inchirierea plajelor, in timp ce altii au dezvoltat deja proiecte in zona.

Silviu Prigoana, proprietarul Rosal Grup, si Bogdan Buzaianu, un om de afaceri care are legaturi cu Energy Holding, sunt cateva dintre numele care si-au exprimat interesul pentru potentiala afacere din Delta Dunarii.

Multi oameni de afaceri au construit in ultimii ani “cuiburi” de milioane de euro in regiune. Alexandru Bittner, un prieten al fostului Prim-ministru Adrian Nastase, este proprietarul complexului Eden de la Gura Portitei si prin companiile sale controleaza cateva dintre concesiunile din Delta Dunarii. Costul unei camere din acest complex turistic este de aproape 100 de euro, in timp ce un apartament costa 125 de euro.

Un alt om de afaceri implicat in proiectele din Delta este Sorin Marin. Fondatorul festivalului de film “Anonimul”, care are loc in august la Sfantu Gheorghe, a investit cateva milioane de euro in complexul Delfinul. Aici o camera de patru stele all-inclusive costa mai mult de 200 de euro de persoana pe zi.

Omul de afaceri Robert Raduta a exploatat resursele din Chilia din 2003. Un fost antrenor de tenis, Raduta este presedintele asociatiei de vanatoare “Zimbrul” si se implica in concursurile de pescuit sportiv.

Un complex de lux deschis in Delta este Delta Resort. Construit abia acum cativa ani pe malurile lacului Samova, aceasta statiune de cinci stele pentru persoane cu venituri peste medie este deja un reper pentru reviste si ziare ca Conde Nast Traveller, Vogue si The Times, si a fost inclus intr-un catalog al hotelurilor de lux din lume.

In mai, anul acesta, Guvernul a anuntat ca va investi 140 de euro pana in 2015 in programul de protejare si dezvoltare a Deltei Dunarii. “Mai mult de jumatate din suma va fi folosita pe proiecte de dezvoltare a infrastructurii si in utilitati publice precum transportul si comunicatiile”, a declarat Attila Korodi, ministrul mediului.

Fondurile sunt binevenite deoarece zona are nevoie de acest tip de investitii. Ramane de vazut cum va beneficia clasa de mijloc a Romaniei de acestea.

Bucuresti, 15.08.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *