free download 78 travel guides written by experts

Noi prevederi cu privire la tariful de utilizare a spectrului

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat astazi impreuna cu reprezentantii industriei de comunicatii electronice din Romania unele modificari ale deciziei privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului. Decizia ANCOM urmareste, in principal, imbunatatirea principiilor de tarifare si introducerea unui tarif de utilizare a spectrului pentru radiodifuziunea digitala terestra.

Tariful pentru serviciile digitale de radiodifuziune terestra

In contextul in care ANCOM isi propune organizarea unei proceduri de selectie pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestra (T-DAB+) in cursul anului viitor, prin decizia adoptata s-a stabilit nivelul tarifului de utilizare a spectrului, care va fi achitat de catre titularii drepturilor de utilizare a frecventelor radio destinate furnizarii acestor servicii.

Tariful de utilizare a fost stabilit in functie de natura serviciului ce urmeaza a fi furnizat, distributia geografica a populatiei, luandu-se in considerare si faptul ca intr-un canal de televiziune de 7 MHz se pot introduce 4 blocuri de T-DAB.

Ancom logo

Alte modificari privind tarifarea spectrului pentru anumite servicii de radiocomunicatii

Decizia ANCOM modifica tariful de utilizare a spectrului din serviciile mobil maritim, mobil aeronautic, radiodeterminare si pentru utilizarea frecventelor radio in cazul transmisiilor temporare, ocazionale de programe audiovizulale prin satelit (SNG). Tinand cont de faptul ca navele, aeronavele si statiile radio de la sol, respectiv coasta, au un set bine definit si dedicat de benzi de frecvente, special rezervat, indiferent de echiparea concreta a navei sau aeronavei, a fost eliminata diferentierea intre tipurile de nava, respectiv aeronave, pe criterii legate de echipare sau de ruta de navigatie.

Totodata, a fost stabilit si sistemul de tarifare a componentelor terestre complementare (CGC) asociate sistemelor de comunicatii electronice prin satelit din benzile 1980-2010 MHz/2170-2200 MHz in functie de tipul de retea/numarul si amplasarea statiilor de baza CGC. Cei doi operatori selectati de catre Comisia Europeana, Inmarsat Ventures PLC si Echostar Mobile Ltd, au posibilitatea sa opteze intre un tarif pentru o retea de statii de baza CGC dispuse la nivel national si tariful pentru o statie de baza CGC. Tariful pentru o statie de baza CGC a fost determinat in functie de densitatea populatiei, densitatea constructiilor urbane, de raza zonei de serviciu si de rangul localitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *