free download 78 travel guides written by experts

Noaptea Albă a Galeriilor prezintă evenimente de artă contemporană în peste 150 de spații din zece orașe

Vineri, 30 septembrie 2016, Noaptea Albă a Galeriilor prezintă în cadrul ediției #10 cele mai noi tendințe din arta contemporană românească și internațională în București și, pentru prima dată, în alte nouă orașe – Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de creație se deschid, timp de o noapte, pentru a oferi publicului un program divers și dinamic.


„După zece ani, în primul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de Noaptea Albă a Galeriilor. Este un eveniment pe care l-am construit împreună – artiști, curatori, manageri culturali, parteneri, public. Și s-a dezvoltat frumos, iar în acest an se extinde la nivel național, pe 30 septembrie, în zece orașe.

Astfel, ne dorim să creăm o platformă de comunicare și colaborare între centre culturale din țară prin intermediul căreia să putem atrage atenția asupra importanței susținerii culturii contemporane din România. Prezența invitaților străini la ediția din acest an este o oportunitate în plus de a crea noi legături între scena artistică locală și cea internațională.

NAG nu este, deci, doar o noapte albă. NAG dorește să formeze harta culturii contemporane din orașele în care are loc și care sperăm să cuprindă și alte centre culturale în viitor.” – Suzana Dan, inițiatoarea proiectului Identitate vizuală NAG#10: Răzvan Cornici
Noaptea Albă a Galeriilor

Eveniment Facebook NAG#10 : https://www.facebook.com/events/1755166281429187/
Detalii despre NAG#10: //www.noapteagaleriilor.ro/

NAG#10: Evenimente speciale în București

No Man’s Land / zece discursuri din arta contemporană românească


Rezidența Scena9 (RS9), Ion Luca Caragiale nr. 32
Vernisaj: vineri, 30 septembrie 2016, 19:00-4:00
Perioadă de vizitare: 5-30 octombrie, de miercuri până vineri, 16:00-21:00 / sâmbătă-duminică, 12:00-21:00

Vernisajul No Man’s Land / zece discursuri din arta contemporană românească dă startul NAG#10 în București, pe 30 septembrie, de la ora 19:00, la Rezidența Scena9. Proiectul, produs de Asociația Ephemair exclusiv pentru Noaptea Albă a Galeriilor, constă în prezența pe același teritoriu a zece expoziții distincte, care generează, prin poziționarea lor aleatorie, conflict, armonie sau diferență între discursurile propuse de curatorii invitați pentru a evidenția profilul cultural al orașelor participante NAG 2016.

Expozițiile focus din cadrul No Man’s Land:
Arad: Renașterea arădeană / Artiști: Giotto Doichiță, Cosmin Moldovan, Sorin Neamțu, Laurian Popa, Anca Sabău, Adrian Sandu, Anamaria Șerban, Dana Serghiuță / Curator: Călin Dan
Baia Mare: 120 de ani de artă la Baia Mare / Artiști: Vasile Kazar, Paul Erdos, Friedrich Walter, Vida Gheza, Mircea Suciu, Bogdan Raţă, Laura Ghinea / Curator: Cosmin Năsui
Brașov: PIONAJ (TranşEU) / Artiști: Alina Andrei, George Roșu / Curator: George Roșu
București: Istoria noastră despre alții. Un oraș văzut prin patru lentile / Artiști: Nicolae Comănescu, Mihail Coșulețu, Aurora Kiraly, Alexandru Rădvan / Curatoare: Simona Vilău
Cluj-Napoca: Cabinetul negru / Artist: Cristian Rusu / Curator: Horea Avram
Craiova: Mihail Trifan / Artist: Mihail Trifan / Curator: Adrian Bojenoiu
Iași: NON-FICTIONS / Artiști: Dan Acostioaei, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Matei Bejenaru / Curatori: Cătălin Gheorghe & Cristian Nae
Sibiu: NO STRU LAND / Artiști: Dan Raul Pintea, Casandra Vidrighin (NOSTRU) / Curator: Dan Raul Pintea
Târgu Mureș: Couleur Locale 3 / Artiști: Márta Adorjáni, Dénes Miklósi (Cluj), Attila Kispál, Ágnes Evelin Kispál, Ferenc Wanek (Sfântu Gheorghe), József Bartha, Larisa David, Zsolt Fekete, cuplul de artişti Monotremu, Cristi Pogăcean (Târgu Mureș) / Curatori: Laura Borotea & József Bartha
Timișoara: Hidden Agenda / Artiști: Sorin Oncu & Cosmin Haiaş, Renee Renard, Ciprian Chirileanu, Nicolae Velciov, Liliana Mercioiu Popa, Livia Mateiaş, Bogdan Tomşa, Petrică Ştefan, Aura Bălănescu, Gabriel Tellman, Marius Jurca (toți membri ai grupului Avantpost) / Curator: Cosmin Haiaș.

Eveniment Facebook No Man’s Land: https://www.facebook.com/events/1782742292004057/

NAG RETROSPECT: MEMORY LEAKS

ARCUB – Hanul Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84-90
Vernisaj: joi, 29 septembrie 2016, ora 19:00
Perioadă de vizitare: 30 septembrie – 30 octombrie, de luni până duminică, 14:00-22:00

Joi, 29 septembrie 2016, ora 19:00, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Asociația Ephemair prezintă, cu prilejul ediției aniversare a Nopții Albe a Galeriilor, vernisajul expoziției NAG RETROSPECT: MEMORY LEAKS. Expoziția propune o întoarcere în timp prin cercetarea primilor nouă ani de desfășurare a Nopții Albe a Galeriilor. Atât lucrări reprezentative pentru edițiile anterioare, cât și lucrări noi, semnate de 32 de artiști contemporani, vor face parte din retrospectiva NAG.

De zece ani, inclusiv în ediția din 30 septembrie 2016, Noaptea Albă a Galeriilor oferă o rețea alternativă de conectare și imersiune a expozițiilor deschise, amplificând discursul și dialogul cu arta contemporană românească. Spațiul și timpul prezent sunt neutralizate, abstractizate, deteritorializate, iar domeniile rămase reperabile sunt memoria și ficțiunea, trecutul și viitorul. În prezent, NAG se manifestă ca o serie de experiențe vizuale necorelate, spontane, care capătă semnificație și coerență prin interacțiunea subiectivă a vizitatorului.

Artiști: Marina Albu, George Anghelescu, Biroul de Cercetări Melodramatice (Alina Popa & Irina Gheorghe), Matei Branea, Michele Bressan, Codruța Cernea, Ciprian Ciuclea, Florin Ciulache, Claudiu Cobilanschi, Nicolae Comănescu, Mihail Coșulețu, Roberta Curcă, Arantxa Etcheverria, Dumitru Gorzo, Mihaela Kavdanska & Dilmana Yordanova, Olivia Mihălțianu, Gili Mocanu, Anca Mureșan, Radu Pandele, Bogdan & Magdalena Pelmuș, Adrian Preda, Lea Rasovszky, Alexandru Rădvan, Larisa Sitar, Patricia Teodorescu, Roman Tolici, Ștefan Ungureanu, Aurel Vlad, Ecaterina Vrana.
Concept curatorial: Alex Radu, Aiurart Contemporary Art Space & Silviu Pădurariu, Unrest/Bucharest

Eveniment Facebook NAG RETROSPECT: MEMORY LEAKS: https://www.facebook.com/events/1259624214081724/

DO YOU SEE WHAT WE SEE?

Masă rotundă cu specialiști internaționali în domeniul artei contemporane
Duminică, 2 octombrie 2016, 17:00
Rezidența Scena9 (RS9), Ion Luca Caragiale nr. 32
Invitați: Branko Franceschi (Croația), Hilde de Bruijn (Olanda), Simon Hewitt (Elveția), Kate Sutton (S.U.A)
Moderator: Erwin Kessler

Discuția va porni de la întrebarea Do you see what we see?, lansând o confruntare a percepției și înțelegerii invitaților străini față de experiența evenimentului și lucrările prezentate în cadrul NAG, comparativ cu percepția locală față de aceste aspecte. Vor fi identificate simetrii și asimetrii în perceperea și interpretarea NAG ca fenomen-eveniment, dar și a lucrărilor cu care invitații vor intra în contact. Totodată, vor fi investigate tehnicile artistice predominante, temele detectate, perspectivele curatoriale observate, angrenajul organizatoric, aprecierea publicului, relația cu mass-media, cu tipul de promovare, cu mediul urban bucureștean ca atare. Totul în raport cu percepția prealabilă a invitaților asupra artei românești și cu mecanismele sale de organizare și promovare.

Branko Franceschi (Croația)

Branko Franceschi este directorul Muzeului de Artă din Split, Croația. Specializat în istoria artei, profesor de filosofie la Universitatea din Zagreb, începând cu 1987 Franceschi a inițiat și curatoriat peste 500 de expoziții de artă contemporană pentru spații expoziționale din Croația și străinătate.

A fost director de programe la Miroslav Kraljevic Gallery din Zagreb (1987-2004), director executiv al Muzeului de Artă Modernă și Contemporană din Rijeka, Croația (2004-2008), directorul Asociației Croate a Artiștilor Vizuali din Zagreb (2008-2010), directorul Virtual Museum of Avantgarde Art și președintele Institutului de Cercetare a Avangardei (2010-2014).
A fost comisarul și curatorul Pavilionului croat la cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția. Împreună cu Basak Senova a fost co-curatorul ARK D0 Biennial din Konjic, Bosnia și Herzegovina. A fost curatorul Pavilionului croat la cea de-a 26-a ediție a Bienalei de la Sao Paulo (2004), celei de-a doua ediții a International Biennial in Prague (2005), celei de-a 52-a ediții a Bienalei de la Veneția (2007), celei de-a 11-a ediții a Bienalei de Arhitectură de la Veneția (2008) și membru al echipei curatoriale a Bienalei Tinerilor Artiști (Fundația Culturală META), București (2006, 2012). În 2005 a inițiat Biennial of Quadrilateral în Rijeka, Croația.

Din practica sa fac parte producția de opere de artă online, articole pentru presa cotidiană, recenzii și cronici de artă pentru publicații culturale, emisiuni radio-TV. A inițiat, manageriat și coordonat rezidența pentru artiști croați la PS1, New York (2001-2007), participările croate în programul Art in General’s Eastern European Residency Exchange (2004-2010), precum și alte schimburi culturale între Croația și SUA, între Croația și diferite țări europene.

Hilde de Bruijn (Olanda)

Hilde de Bruijn este curatoare la Cobra Museum of Modern Art și consultant de artă contemporană, specializată în practici artistice și discursuri bazate pe problematici politice și sociale. Între 2007 și 2010 a condus Departamentul de Expoziții al SMART Project Space, Amsterdam. A fost consultant al NL Film Fund, the Mondriaan Foundation și City of Utrecht. Parțial datorită implicării recente în cadrul Cobra Museum of Modern Art, a devenit interesată în a crea dialoguri între arta contemporană și cea istorică. Exemple recente de acest gen implică noile lucrări comisionate pentru diverse expoziții din cadrul Cobra Museum, semnate de duetul designerilor Pinar&Viola, artiștii Chad Burt, Hadassah Emmerich, și Esmé Valk, precum și expoziția ́Nathaniel Mellors – The Nest ́.

Principalul său proiect independent din 2012-13 a fost o cercetare curatorială despre scrierile și gândirea lui Asger Jorn (1914-1973), ce construiește un punct de plecare în regândirea problematicilor practicilor și discursurilor artistice contemporane. A fost una din curatoarele celei de-a cincea Bienale a Tinerilor Artiști, București și a coeditat cartea de artist Stefanos Tsivopoulos, Alfredo Cramerotti.

Simon Hewitt (Elveția)

Simon Hewitt a studiat Istorie și Franceză, apoi Istoria Artei cu Francis Haskell, la Oxford University și din 1985 scrie despre artă și piața de artă pentru numeroase publicații internaționale, precum Art & Auction (New York), Vedemosti (Moscova), Nasha Gazetta (Geneva) și Antiques Trade Gazette (Londra).

Este și fotograf, are un interes special în cultura rusă, scrie despre vinuri și muzică. Locuiește în Elveția și scrie o carte despre cel mai nou portret descoperit, ce aparține lui Leonardo da Vinci.

Kate Sutton (S.U.A)

Născută și crescută în Nashville, Tennessee, Kate Sutton a studiat Istoria Artei și Literatură Comparată la Stanford University. În timpul studiilor face o călătorie în Siberia și se întoarce în Rusia după absolvire,

stabilindu-se în legendara Pushkinskaya-10 Art Commune, St. Petersburg, unde a petrecut câțiva ani construind o arhivă a foștilor rezidenți ai locului.

În 2006 a început un program masteral la San Francisco Art Institute, studiind cu Okwui Enwezor, Hou Hanru și Barbara Vanderlinden. După absolvire, s-a mutat la Helsinki, Finlanda, apoi la Moscova în septembrie 2008, ca să o ajute pe Maria Baibakova să pună bazele instituției non-profit Baibakov Art Projects.

În calitate de curator asociat, a invitat artiștii Paul Pfeiffer, Cyprien Gaillard, Latifa Echakhch, Wade Guyton și Luc Tuymans la Moscova, alături de artiștii ruși Ira Korina, Olga Chernysheva și Valery Chtak. S-a ocupat de blogul Baibakov Art Projects, unde a contribuit cu articole despre scena de artă rusă și internațională, până în mai 2014. De atunci, locuiește la Zagreb, Croația.

Scrie regulat pentru Artforum.com din 2008, precum și pentru Artforum, A Magazine, ArtChronika, ArtReview, Art Basel Miami Beach Magazine, Bidoun, Billboard, Cultured, Frieze, Ibraaz, The Hollywood Reporter, LEAP sau Near East, printre altele.

În 2013, Kate a primit un Arts Writers Grant de la Andy Warhol Foundation. În vara 2014, a participat la prima Bienală Mobilă. În 2015, a făcut parte din juriul Young Painter’s Prize, din Vilnius, Lituania, iar în 2016 a devenit membră a Comisiei de Experți Russia’s National Center for Contemporary Art’s Innovation Prize.

NAG#10: Evenimente partenere în București

Mai-mult-ca-abstractul (MAMUCA)

Muzeul de Artă Recentă (MARe), Bulevardul Primăverii nr. 15
Vineri, 30 septembrie 2016, 21:00-4:00

Muzeul de Artă Recentă (MARe) se deschide pentru o noapte vizitatorilor. Vineri, 30 septembrie, ora 21:00, va avea loc vernisajul expoziției Mai-mult-ca-abstractul (MAMUCA). O expoziție de o noapte, prezentată într-o clădire aflată în construcție. Un eveniment efemer într-un proiect în derulare. Nimic nu descrie mai adecvat profilul MARe, pentru care „șantierul” va fi o stare de spirit, mai ales după ce muzeul va fi inaugurat oficial în a doua jumătate a anului 2017. Vizitatorii care îi vor călca pragul cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor vor fi, practic, primii vizitatori ai viitorului muzeu MARe.

Artiști: George Apostu, Horia Bernea, Ion Bitzan, Michele Bressan & Larisa Sitar, Alexandru Chira, Florin Ciulache, Horia Damian, Ovidiu Feneș, Marin Gherasim, Paul Gherasim, Teodor Graur, Mihai Horea, Pavel Ilie, Maxim Liulca, Gili Mocanu, Anca Mureșan, Ion Nicodim, Mircea Nicolae, Miklos Onucsan, Christian Paraschiv, Constantin Petrașchievici, Mihai Sârbulescu, Diet Sayler, Napoleon Tiron, Ion Țuculescu.
Concept curatorial: Erwin Kessler

Eveniment Facebook MAMUCA: https://www.facebook.com/events/534011330127733/

Pierre Alechinsky și scriitorii

Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53
Vineri, 30 septembrie 2016, 19:00 – 00:00

Expoziția Pierre Alechinsky și scriitorii, organizată în parteneriat cu Delegația Valonia-Bruxelles și Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louvière, aduce în prim-plan opera unui artist de incontestabilă anvergură internațională, problematizată din unghiul relației dintre imagine și text. Este vorba de un corpus de 66 de opere de grafică – ilustrație de carte, afiș, gravură – realizate în intervalul 1967-2007 și configurate în jurul relaționării sale, deopotrivă artistice și intelectuale, cu operele unor scriitori semnificativi, precum Yves Bonnefoy, Michel Butor, Eugène Ionesco, Marcel Moreau, Emil Cioran și alții. Dincolo de colaborarea din anii 1949-1951 cu faimoasa grupare internațională CoBra, Pierre Alechinsky (n. 19 octombrie 1927) s-a impus în arta contemporană a ultimei jumătăți de secol ca artist complex – pictor, grafician, poet – preocupat de relația intimă dintre formă, configurație, semn și grafem.

Artist: Pierre Alechinsky.
Curatori: Dominique Durinckx, Catherine de Braekeleer, Veronique Blondel, Eric Poppe, Călin Stegerean, Gabriela Dobre, Cosmin Ungureanu

ORGANIZATOR: Asociația Ephemair
PARTENER PRINCIPAL NAȚIONAL: BRD-Groupe Société Générale
CU SPRIJINUL: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, Institutul Cultural Român, MARe – Muzeul de Artă Recentă, Ambasada Elveției în România, Fondul cultural elvețian Swiss Sponsors’ Fund, MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, Studioset, Cărturești, CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Even’thor
SPONSORI: Rigips Saint-Gobain, Policolor, TNT, Somersby, Corcova Roy & Dâmboviceanu, McCafé, Wheelys Café, X Design Services
ORGANIZATORI ÎN ORAȘELE PARTENERE: Grupul pentru Management și Mediere Culturală (ARAD), Fundația Baia Mare 2021 (BAIA MARE), Asociația ArtBurg (BRAȘOV), Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (CLUJ), Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Craiova (CRAIOVA), Asociația AltIași (IAȘI), Grupul Nostru (SIBIU), Asociația K-Arte (TÂRGU MUREȘ), Ambasada Plai (TIMIȘOARA)
PARTENER JURIDIC: Țuca Zbârcea & Asociații
PARTENERI MEDIA PRINCIPALI: Digi24, Europa FM, Zile și Nopți, Scena9
PARTENERI MEDIA NAȚIONALI: Radio România Cultural, DOR, Revista Zeppelin, Revista Arta, art7.fm, A List Magazine, ArtClue, thereart.ro
PARTENERI MEDIA INTERNAȚIONALI: My Art Guides, WIDEWALLS
PARTENER MONITORIZARE MEDIA: ZeList Monitor

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *