free download 78 travel guides written by experts

“Nijinski – cealalta fata a geniului” – un spectacol atipic, in premiera in Romania

Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) prezintă în premieră spectacolul “Nijinski – cealaltă faţă a geniului”, dedicat marelui balerin şi coregraf Vaslav Nijinski. Premiera va avea loc vineri, 25 noiembrie 2011, de la ora 19.30 în Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti.

“Am să le arăt cum vine inspiraţia şi cum se naşte dansul. O să improvizez pe loc coregrafia, chiar aici, în faţa lor. Vreau  să le arăt suferinţa şi durerea creatorului în timpul creaţiei. Până şi decorul îl pregătesc în faţa lor.

Vreau să le arăt cum trăim, cum suferim, cum creăm noi, artiştii…” – NIJINSKI

„Nijinski – cealaltă faţă a geniului” este un spectacol de teatru – dans, un altfel de spectacol care încearcă să surprindă, prin mijloace artistice diverse, personalitatea unui creator ce a influenţat arta dansului din întreaga lume: Vaslav Nijinski. Spectacolul reprezintă o noutate în România prin subiectul său (viaţa intimă şi artistică a unui balerin şi coregraf), această temă nemaifiind abordată în această manieră până la ora actuală.

Spectacolul se bucură de susţinerea unei echipe de excepţie şi de o distribuţie pe măsură. Protagonişti sunt un actor profesionist de succes – Filip Ristovski, alături de prim-balerina Operei Naţionale Bucureşti, Monica Petrică, în regia şi coregrafia semnată de Mălina Andrei, personalitate a lumii teatrale româneşti. Spectacolul are loc la Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti, într-un cadru restrâns, intim, foarte aproape de public, astfel încât spectatorii se pot simţi implicaţi direct în acţiune. Scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar imaginile video au fost realizate de Cinty Ionescu.

”Nijinki este cel mai fascinant şi provocator personaj pe care l-am experimentat, adâncirea în rol aproape mi-a creat aceeaşi uitare de sine ca şi a lui Nijinski, încât m-am şi speriat. Pentru mine, ca actor, asumarea personalităţii rolului ca şi o altă faţetă a sinelui meu face parte din natura meseriei, acest personaj m-a făcut să-mi dau seama cât de riscantă este o identificare completă”, Filip Ristovski – actor.

“Deşi nu este un geniu în sensul “convenţional” al cuvântului, Nijinski şi-a uimit contemporanii prin mişcările extraordinare ale trupului său. Salturile, unduirile sale au dat viaţă unor personaje într-un mod nemaiîntâlnit înainte, printr-o identificare completă cu acestea. Era ca şi cum personajul punea, din lumea sa, stăpânire pe Nijinski. La fel ca şi în cazul lui Nijinski, metamorfoza dintre Filip si personajul său se realizează pe deplin, pe scenă este un singur om, alături de care mă simt norocoasă că pot performa sub bagheta incredibilei coregrafe, Mălina”, Monica Petrică – prim-balerină.

“În acest spectacol nu mi-am dorit atât de mult să vorbesc de coregrafiile laborioase realizate de Nijinski şi să le aduc în atenţia publicului de azi, cât am vrut să urmăresc şi mai ales să înţeleg un destin atât de tulburător cu un final atât de crud, asemănător cu finalurile din tragediile antice şi, în acelaşi timp, atât de nedrept pentru un om care a schimbat complet traiectoria dansului, oferindu-i o cu totul altă perspectivă, fără precedent”, Mălina Andrei – regizor şi coregraf.

Spectacolul beneficiaza de sprijinul extraordinar al sponsorilor Dove si Epumisan easy. Spectacolul va intra în repertoriul Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess”. Astfel, programarea spectacolului va putea fi realizată pe parcursul mai multor stagiuni.

Bucuresti, 07.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *