free download 78 travel guides written by experts

Nicolas Don modereaza De ce democratia?

Nicolas Don, jurnalistul francez de origine română, moderează din 4 octombrie emisiunea dezbatere „De ce democraţia?”, pe TVR 1. Emisiunea va prezenta un ciclu de filme documentare, urmate de fiecare dată de o dezbatere în direct.

Primul documentar propus de echipa emisiunii are ca subiect femeile în politică. Dezbaterea va avea ca punct de plecare un documentar despre Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie şef de stat aleasă într-o ţară din Africa. Alături de invitaţii săi, printre care se numără profesorul universitar Mihaela Miroiu, femeia de afaceri Monica Tatoiu, actorul Mircea Diaconu şi profesorul dr. Ion Lascăr, dar şi studenţii şi doctoranzii de la Facultatea de Ştiinte Politice, Nicolas Don va încerca să răspundă întrebării dacă sau nu Suntem pregătiţi să acceptăm o femeie ca preşedinte?

Despre titlul de moderator al acestei emisiuni, Nicolas Don povesteşte că îl consideră „o bună ocazie de a prezenta publicului român unele dintre cele mai bune producţii documentare europene”. „Filmul documentar este preţuit în toată lumea. Este timpul să îi acordăm importanţa cuvenită şi în faţa telespectatorilor români, difuzând în prime-time un program european de acest gen”, mai spune Nicolas Don, jurnalist specializat în politică externă, care a lucrat de-a lungul timpului cu televiziuni şi radiouri din Franţa precum TF 1, M 6, France 3 sau Radio France Internationale.   

Tot din 4 octombrie, de la ora 20.15, revine în grila TVR 1 şi emisiunea „Fără frontiere”, găzduită de jurnalistul Luca Niculescu, emisiune ce abordează probleme de politică externă. În prima ediţie, moderatorul ne propune o temă din ce în ce mai vehiculată în afara graniţelor, „teama de români”. Care este imaginea românilor în străinătate acum, după incidentele din Italia, Spania, Irlanda sau Franţa? „Teama de români” este un fenomen trecător sau unul de durată? Cum reacţionează autorităţile de la Bucureşti în faţa criticilor unor oficiali occidentali şi a articolelor de presă? Cât este adevăr şi cât exagerare în aceste critici? Iată întrebările la care Luca Niculescu va încerca să răspundă în această emisiune, alături de Cristian David, ministrul Internelor si reformei administrative, Ioan Gruia Bumbu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Rromi şi sociologul francez de origine română Dana Diminescu, specialist pe probleme de migraţie. De asemenea, vor exista duplexuri din Italia, Spania şi Belgia, cu români stabiliţi în aceste ţări, care vor vorbi despre problemele pe care le întâmpină în ultima vreme.
Ambele dezbateri întregesc tronsonul de emisiuni de gen publicistic propuse de TVR 1 în prime-time, în grila de toamnă, alături de titluri precum „Faţă în faţă” (luni şi miercuri de la ora 20.15) şi „Între bine şi rău” (marţi, de la ora 20.15).

Bucuresti, 3.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *