free download 78 travel guides written by experts

“Neues Museum” din Berlin primeste premiul UE pentru arhitectura contemporana/Premiul Mies

van der Rohe 2011

"Neues Museum" din Berlin este câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană (Premiului Mies van der Rohe) 2011, a anunțat astăzi Comisia Europeană. Clădirea a fost reconstruită, într-un amestec de vechi și nou, de către arhitectul britanic Sir David Chipperfield. „Mențiunea specială pentru arhitectul de viitor” se atribuie lui Ramon Bosch și Bet Capdeferro pentru "Casa colaj" din Girona, Spania. Ceremonia de premiere va avea loc la data de 20 iunie în Pavilionul "Mies van der Rohe" din Barcelona.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Felicitări câștigătorilor noștri care au creat două clădiri excepționale. "Neues Museum" aduce alături trecutul și prezentul într-un amestec uluitor de arhitectură contemporană, restaurare și artă. "Casa colaj" din Girona este o altă renovare remarcabilă care fuzionează materiale vechi și noi într-un întreg armonios.”

Clădirea originală a "Neues Museum", proiectată de Friedrich August Stüler, a fost construită la mijlocul secolului al 19-lea. Clădirea a fost grav avariată în cel de Al Doilea Război Mondial și reconstrucția a început în 2003 cu obiectivul de a se readuce la viață gloria trecută. David Chipperfield, care a lucrat la proiect împreună cu confratele său, arhitectul britanic Julian Harrap, a adoptat o abordare dinamică în restaurarea sa. În loc să încerce să ascundă diferența dintre elementele vechi și noi, trecutul și prezentul se combină frumos pentru a crea o clădire de neuitat, cu multiple straturi.

David Chipperfield, arhitect principal la David Chipperfield Architects, a declarat: „Reconstruirea "Neues Museum" reprezintă o mărturie a procesului de colaborare în condițiile unui climat solicitant din partea opiniei publice. Rezultatul nu reprezintă doar dovada eforturilor echipei de profesioniști, ci și a angajamentului clientului și autorităților orașului de a se implica în acest proces riguros și articulat.”

Mohsen Mostafavi, președintele juriului, a declarat: „Reconstruirea "Neues Museum" reprezintă o realizare extraordinară. Rareori au reușit un arhitect și clientul său să realizeze o lucrare de o asemenea importanță istorică și complexitate; mai ales una care implică atât conservare, cât și o nouă construcție. Proiectul scoate în evidență și abordează numeroase aspecte estetice, etice și tehnice. Este o demonstrație exemplară a ceea ce poate aduce colaborarea în contextul practicii arhitecturale europene contemporane.”

Lluis Hortet, director al Fundației "Mies van der Rohe", a declarat: „Decizia juriului a fost extrem de dificilă datorită calității excelente a tuturor proiectelor finaliste. "Neues Museum", de David Chipperfield, este o mărturie foarte importantă asupra felului în care o intervenție arhitecturală contemporană contribuie la reutilizarea patrimoniului nostru prin îmbunătățirea calităților sale funcționale și prin introducerea de noi elemente arhitecturale excepțional proiectate pentru îndeplinirea obiectivelor muzeologice.”

Note pentru editori

Arhitectura contribuie în mod semnificativ la economia UE. Sectorul reprezintă o parte importantă a industriilor culturale și creative care oferă locuri de muncă de calitate pentru 8,5 milioane de oameni în UE și contribuie cu 4,5 % la PIB-ul Europei. Programul UE „Cultura” – cu un buget total de 400 de milioane EUR pentru perioada 2007-2013 – susține proiectele de cooperare în domeniul arhitecturii și patrimoniului cultural.

Lansat în 1987, premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană / Premiul Mies van der Rohe este cea mai prestigioasă distincţie în domeniul arhitecturii europene. Premiul se atribuie din doi în doi ani, iar câștigătorul primește 60.000 de euro. Câștigătorul „Mențiunii speciale pentru arhitectul de viitor” primește 20.000 de euro.

Câștigătorii au fost aleși din 343 de lucrări propuse din 33 de țări europene. Șase lucrări au fost selecționate pentru premiul principal. Ceilalți finaliști au fost:

* Teatrul Tineretului Bronks (Bruxelles, Belgia, proiectat de Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande);
* MAXXI: Muzeul artelor secolului XXI (Roma, Italia, proiectat de Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana);
* Sala de concerte a radioului danez (Copenhaga, Danemarca, proiectată de Jean Nouvel);
* Muzeul Acropole (Atena, Grecia, proiectat de Bernard Tschumi); și
* Centrul de Reabilitare Groot Klimmendaal (Arnhem, Olanda, proiectat de Koen van Velsen).

Membrii juriului, care au selectat finaliștii pentru 2011, sunt:

* Moshen Mostafavi, președintele juriului / decan al Şcolii de Design din cadrul Universităţii Harvard, Cambridge, SUA;
* Ole Bouman, director al Institutului Olandez de Arhitectură (Nederlands Architectuurinstituut) din Rotterdam;
* Yvonne Farrell, membră a Grafton Architects, Dublin;
* Annette Gigon, membră a Gigon/Guyer, Zürich;
* Anne Lacaton, membră a Lacaton & Vassal Architectes, Paris;
* Tarald Lundevall, arhitect, SNØHETTA, Oslo;
* Pei Zhu, Beijing, China; și
* Lluís Hortet, secretar al juriului / director al Fundaţiei "Mies van der Rohe", Barcelona, Spania.

Lista completă a celor 343 de lucrări, nominalizate pe țări, poate fi descărcată mai jos:

Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Republica Slovacă, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Ungaria.

Fundația "Mies van der Rohe"

Fundația "Mies van der Rohe" (Fundació Mies van der Rohe) a fost înființată în 1983 de primăria Barcelonei cu obiectivul inițial de a reconstrui pavilionul Germaniei, proiectat de Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) pentru Expoziția Internațională de la Barcelona din 1929. În plus față de conservarea și gestionarea pavilionului, fundația se concentrează și asupra: promovării dezbaterii privind arhitectura contemporană și urbanismul; realizării unei arhive documentare legate de Ludwig Mies van der Rohe, precum și asupra arhitecturii moderne și contemporane; precum și organizării de premii, cursuri, conferințe, expoziții, publicații și studii legate de acestea.

Pagini Utile

* Pentru informații suplimentare:

//ec.europa.eu/culture

//www.miesarch.com/

Bucuresti, 11.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *