creative night talks

Netograf: Romanii au experimentat viteze medii de download de 429,17 Mbps la internetul fix si de 30,54 Mbps la internetul mobil

„Conform testelor efectuate de utilizatorii din România prin intermediul platformei Netograf, în prima jumătate a anului 2021, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download de 429,17 Mbps și upload de 279,83 Mbps, iar vitezele medii pentru internet mobil au fost de 30,54 Mbps (download) și 10,97 Mbps (upload), în creștere față de anul trecut.

Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor, fiind o platformă independentă și obiectivă, ce cuprinde aplicația web, aplicația pentru terminale fixe și aplicații mobile pentru Android și iOS”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreședintele ANCOM.

vitezele medii de transfer de date au crescut in 2018

Rezultatele au la bază aproximativ 95.000 de teste valide realizate prin intermediul Netograf.
În contextul pandemiei, rețelele fixe și mobile de acces la internet sunt foarte solicitate, prin tot ceea ce presupune școala online și mutarea muncii acasă. În situația în care aceeași conexiune la internet sau aceeași celulă radio sunt folosite concomitent de mai mulți utilizatori, deși lățimea de bandă totală a rețelei rămâne aceeași, rata de transfer se partajează la numărul de utilizatori simultani. Astfel, conectarea mai multor dispozitive la aceeași conexiune de internet sau la aceeași celulă radio poate duce, în unele cazuri (de exemplu număr mai mare de utilizatori simultani față de capacitatea rețelei, de regulă în cazul rețelei mobile) la o performanță diminuată.

Statistici Netograf

Conform statisticilor colectate prin intermediul platformei Netograf, în prima jumătate a anului 2021, pentru cei mai mari 5 furnizori de internet fix, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download cu 42% mai mari, atingând nivelul de 429,17 Mbps și viteze medii de upload de 279,83 Mbps, în creștere cu aproximativ 77% față de aceeași perioadă a anului trecut. Tendința de creștere se înregistrează și la nivelul vitezelor medii pentru internet mobil, în creștere cu aproximativ 30% la download, până la 30,54 Mbps și cu 7% la upload, atingând 10,97 Mbps față de aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește viteza la internet a principalilor furnizori prezenți pe piață, Netograf arată că furnizorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor următoarele viteze medii de download: Orange România – 48,45 Mbps, RCS & RDS – 15,19 Mbps, Telekom România Mobile Communications – 18,58 Mbps, Vodafone România – 27,83 Mbps. În ceea ce privește internetul fix furnizat prin cablu, au fost experimentate viteze medii după cum urmează: Nextgen Communications – 308,34 Mbps (download) și 294,67 Mbps (upload), Orange România – 857,62 Mbps (download) și 376,67 Mbps (upload), RCS & RDS – 388,37 Mbps (download) și 329,14 Mbps (upload), Telekom România Communications – 308,74 Mbps (download) și 213,4 Mbps (upload) și Vodafone România – 243,29 Mbps (download) și 27,81 Mbps (upload). Aceste statistici au rezultat în urma efectuării unui număr de aproximativ 95.000 de teste valide realizate în cadrul Netograf în primele 6 luni ale acestui an.

Cum se utilizează Netograf?

Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor ce cuprinde aplicația web, aplicația pentru terminale fixe și aplicații mobile pentru Android și iOS.

Aplicațiile mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS și Google Play pentru terminale cu sistem de operare Android. De aici se pot instala pe terminalul mobil propriu pe baza contului aferent magazinului respectiv. Aplicația pentru terminale fixe se descarcă și se instalează pe terminalul fix accesând linkul aferent de descărcare disponibil pe prima pagină a aplicației web.

Pentru a readuce în atenția utilizatorilor de servicii de acces la internet acest instrument, ANCOM derulează în prezent o campanie online de informare. Parte din această campanie sunt două tutoriale postate pe pagina YouTube ANCOM, aici, care descriu pas cu pas modul în care poate fi utilizată aplicația și chestionarul de pe pagina www.netograf.ro, „Încetul cu încetul se învață internetul”, ce cuprinde informații despre rolul ANCOM și utilitatea Netograf.

Bine de știut!

În cazul serviciului de acces la internet prin rețele fixe, viteza depinde atât de calitatea liniei de acces, cât și de echipamentele utilizate (computer, firewall, sistem de operare, router/modem etc.). Astfel, pentru o conexiune mai rapidă și mai fiabilă, o opțiune este conectarea computerului direct la router prin cablu de rețea, în loc de accesarea prin WiFi.

În ceea ce privește conexiunea la internet prin rețele mobile, este bine de știut că nivelul de putere a semnalului poate influența calitatea serviciului de acces la internet. Totodată, propagarea semnalelor radio electrice poate fi perturbată de diferite obstacole, clădiri, denivelări accentuate ale solului și altele asemenea ce pot afecta recepția într-o anumită locație. Pentru a avea o calitate adecvată a serviciului de acces la internet, indicatorul grafic al puterii de semnal, afișat pe ecranul terminalului în mod obișnuit, trebuie să aibă valoarea maximă.

Este recomandat ca utilizatorii să afle de ce viteză de internet beneficiază în realitate, prin realizarea de teste de viteză folosind platforma Netograf. Pentru a avea o imagine cât mai corectă, aceste teste trebuie realizate pe parcursul a câteva zile și la diferite ore ale zilei. Pentru a reclama furnizorului nefuncționarea serviciului la parametri optimi, utilizatorii trebuie să consulte Procedura de soluționare a reclamațiilor și

Procedura de măsurare a parametrilor de calitate, ce se regăsesc pe site-ul furnizorului.

Atunci când există diferențe importante, permanente sau care se repetă la intervale regulate între viteza proprie și performanța indicată de furnizor în contract, utilizatorii pot beneficia de remedii potrivit prevederilor legale și contractuale.

InfoCentru ANCOM

Detalii despre contractele încheiate cu furnizorii de servicii de acces la internet și despre calitatea acestor servicii sunt disponibile pe InfoCentru ANCOM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *