Shadow

Netograf.ro: A scazut numarul de reclamatii inregistrate de furnizorii de servicii de acces la internet

In 2021, numarul de reclamatii inregistrate de principalii furnizori de servicii de acces la internet, atat la puncte fixe, cat si mobile, a scazut, aceasta diminuare venind si in contextul in care a scazut numarul de incidente de securitate inregistrate anul trecut in sectorul telecom. Testele valide realizate anul trecut prin intermediul aplicatiilor Netograf indica faptul ca au crescut vitezele medii de download la nivel national pentru internet.

Frecventa numarului de reclamatii

Numarul reclamatiilor inregistrate in anul 2021 la o mie de conexiuni active pentru principalii furnizori de servicii de acces la internet la punct fix a scazut, incadrandu-se intre 67 si 384 de reclamatii in functie de furnizor. De asemenea, si in cazul serviciilor de acces la internet mobil, numarul reclamatiilor inregistrate la o mie de conexiuni active este in scadere si se incadreaza in intervalul 2–19 reclamatii.

netograf 1

Media nationala – download si upload internet fix

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arata ca in anul 2021 viteza medie de download la nivel national pentru internetul fix a crescut cu aproape 40% fata de anul 2020, pana la 259,8 Mbps, in timp ce viteza medie de upload a inregistrat o crestere aproximativa de 60%, ajungand la 179,1 Mbps.

netograf 2

Datele inregistrate prin intermediul platformei informatice Netograf referitoare la vitezele de transfer se coreleaza cu tendinta generala rezultata din raportarile de date statistice ale furnizorilor de comunicatii electronice, care indica o crestere cu 15% fata de anul precedent a numarului conexiunilor de foarte mare viteza (cel putin 100Mbps) la puncte fixe.

Statistici la nivelul judetelor

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variaza de la un judet la altul, intre 65,1 Mbps (Mehedinti) si 249,6 Mbps (Harghita). In ceea ce priveste conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variaza intre 15,7 Mbps (Valcea) si 56,4 Mbps (Vrancea).

In ceea ce priveste viteza medie de upload pentru conexiunile de internet fix, aceasta a fost cuprinsa intre 51 Mbps (Salaj) si 181,2 Mbps (Harghita), iar pentru conexiunile de internet mobil, intre 5,5 Mbps (Buzau) si 16,2 Mbps (Vrancea).

netograf 3

Media nationala – download si upload internet mobil

Rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf indica o viteza medie de download la nivel national pentru internetul mobil de 30,3 Mbps, in crestere cu 25% fata de anul trecut, respectiv o viteza medie de upload de 10,6 Mbps pentru internetul mobil la nivel national pe parcursul anului 2021, pastrandu-se constanta fata de 2020.

netograf 4

Raportul ANCOM

Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet in anul 2021 a fost realizat pe baza unui numar de 187.497 de teste valide efectuate prin intermediul aplicatiilor Netograf. Raportul poate fi consultat aici.

Raportul ofera, pe langa informatiile privind vitezele de download si upload si informatii cu privire la intarzierile si variatiile intarzierilor de transfer a pachetelor de date atat pentru furnizorii de servicii de acces la internet fix, cat si pentru furnizorii de servicii de acces la internet mobil, statistici pe judete privind numarul de teste, vitezele de download si upload medii si intarzierile medii, precum si informatii legate de termenele necesare pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenele de remediere a deranjamentelor sau frecventa reclamatiilor utilizatorilor si termenul de solutionare a acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *