free download 78 travel guides written by experts

NESTLÉ Nesquik: Nutrientii cheie pentru dezvoltarea copilului

Nutrienţii din alimentaţia zilnică a copilului reprezintă o componentă esenţială pentru o dezvoltare fizică şi psihică armonioasă. În cadrul campaniei de informare ”Dezvoltă creativitatea copilului tău”, Nesquik cacao instant susţine mamele în procesul de creştere a copilului şi le prezintă principalii nutrienţi care ar trebui incluşi în alimentaţia zilnică.

“Nesquik cacao instant înţelege dificultăţile zilnice cu care se confruntă mamele în alcătuirea unei alimentaţii corecte pentru copilul lor, şi de aceea le oferă câteva sfaturi utile pentru a înţelege importanţa nutrienţilor pentru creşterea copilului. Decizia de a aborda acest subiect se află în strânsă legătură cu micronutrienţii conţinuţi de produsul nostru. Nesquik cacao instant conţine o parte din micronutrienţii necesari dezvoltării copilului, astfel că un pahar de Nesquik preparat cu lapte îi asigură acestuia 1/3 din necesarul zilnic de calciu şi cel puţin 15% din necesarul zilnic de 7 vitamine (B1, B3, B5, B6, B9, C, E) şi magneziu,” declară Elena Dobrescu, Market Nutritionist Nestlé România.

Dintre nutrienţi, un rol esenţial în dezvoltarea organismului îl au micronutrienţii, şi anume mineralele şi vitaminele.

Mineralele (calciul, magneziul, fierul) stimulează şi reglează procesele metabolice, contribuind, alături de macronutrienţi (proteine, glucide, lipide), la dezvoltarea şi funcţionarea normală a organismului.

Calciul are numeroase funcţii pentru organism, întrucât contribuie la dezvoltarea oaselor şi danturii, dar şi la contracţia muşchilor. Nevoia de calciu a copiilor creşte în mod considerabil în jurul vârstei de 11 ani, când copilul este în perioada de creştere. Lipsa de calciu determină o mineralizare scăzută a oaselor, care va conduce la deformări la nivelul oaselor.

Perioada copilăriei este cea mai importantă în dezvoltarea unui sistem osos puternic. Aproximativ 30% dintre minerale vor fi depozitate la nivelul oaselor în perioada copilăriei şi 45% din scheletul corpului se formează până la maximum 18 ani. De aceea, mamele vor lua în considerare nivelul de calciu necesar copilului, în funcţie de nevoile de creştere ale acestuia. Copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani au nevoie de 800 de miligrame de calciu zilnic, iar cei cu vârste între 9 şi 18 ani au nevoie de 1300 de miligrame zilnic. Nesquik cacao instant recomandă consumarea a 3 porţii din produsele esenţiale ale fiecărei zile: un pahar sau 200 ml de lapte, o cantitate de brânză de 30 de grame sau o cutie de iaurt de 150 de grame, pentru a asigura copilului necesarul de calciu zilnic.

Magneziul este un mineral ce acţionează ca un factor de creştere, contribuie la formarea dinţilor si a oaselor şi ajută la buna funcţionare a muşchilor şi a creierului. Mai mult, întăreşte reacţiile de apărare a organismului la infecţii. În primul an de viaţă, nevoile de magneziu sunt de 40-70 mg/zi şi cresc progresiv, de la 100 mg la sfârşitul primului an, până la 250 g la 10 ani.

Fierul este un alt micronutrient important pentru o alimentaţie echilibrată, cantitatea necesară fiind de 6 – 10 miligrame pentru cei mici şi de 10 – 15 miligrame pentru copiii cu vârste mai mari de 10 ani. În perioada adolescenţei, fierul va ajuta la dezvoltarea musculară a copiilor, iar pe fete le va ajuta la vârsta pubertăţii. Lipsa de fier determină oboseală, o stare de iritabilitate, dureri de cap sau anemie. Alimentele bogate în fier sunt: peştele, carnea roşie, cerealele, ficatul sau carnea de pasăre.

Întrucât vitaminele sunt esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor, Nesquik cacao instant sfătuieşte mamele să se asigure că din alimentaţia copilului nu lipsesc vitaminele A, B, E, D şi C. Vitamina A stimulează creşterea, adaptarea vederii la întuneric, menţine pielea sănătoasă şi previne infecţiile. Laptele şi produsele lactate, gălbenuşul de ou şi carnea sunt surse foarte bune de vitamina A.

Vitaminele complexului B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B10, B12, B13, B15, B17) joacă un rol nutriţional foarte important în activitatea metabolismului celular. Vitaminele B trebuie să se regăsească în alimentaţia copilului, în fiecare zi, deoarece ele acţionează asupra sistemului imunitar şi a celui nervos.

Vitamina D stimulează creşterea, reglează metabolismul calciului şi al fosforului, contribuind la dezvoltarea şi osificarea normală a scheletului. Vitamina D se găseşte în germenii de grâu, în peştii graşi, în ficatul şi uleiul de peşte, în foarte multe vegetale proaspete, în laptele integral şi în gălbenuşul de ou.

Vitamina E acţionează asupra dezvoltării organismului copilului şi contribuie la acumularea vitaminelor A şi D la nivelul organelor şi a ţesuturilor.

Mamele vor include şi vitamina C în alimentaţia zilnică pentru că are un rol mai important decât acela de a lupta cu răceala: întăreşte pereţii vaselor de sânge, vindecă răni, ajută la absorţia fierului şi la formarea oaselor şi dinţilor sănătoşi.

Nesquik cacao instant îndeamnă părinţii să ia în considerare faptul că suplimentele de vitamine se acordă copilului doar în urma consultării unui medic specialist şi să ofere copilului alimente care conţin toţi aceşti nutrienţi, înainte de a recurge la alte suplimente alimentare. Astfel, copilul lor va fi fericit şi sănătos în fiecare zi.

Bucuresti, 28.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *