free download 78 travel guides written by experts

NESTLÉ Nesquik: Macronutrientii asigura vitalitatea si energia zilnica a copiilor

Vitalitatea pentru corp şi minte este esenţială în activităţile psihice şi fizice ale copiilor şi, de aceea, Nesquik cacao instant le prezintă mamelor elementele nutritive care asigură dezvoltarea armonioasă a celor mici. Pentru că alimentaţia influenţează în mod semnificativ sănătatea copiilor şi le poate asigura o stare de bine permanentă.

Alături de vitamine şi minerale, un rol esenţial în procesul de creştere îl au macronutrienţii din alimente (glucide, proteine, lipide).

“Alimentaţia zilnică a copiilor ar trebui să includă o sursă de proteine pentru dinamism, glucide pentru energie, calciu pentru creştere şi fructe şi legume pentru vitaminele şi mineralele pe care le conţin. Cunoscând conţinutul în macronutrienţi şi micronutrienţi ale tuturor alimentelor, mamele pot oferi mese echilibrate celor mici.”, declară Elena Dobrescu, Market Nutritionist Nestlé România.

Copiii vor consuma alimente cu un conţinut ridicat de proteine, precum carne, peşte, ouă, nuci, fasole sau produse lactate. Proteinele ajută la dezvoltarea organismului, luptă împotriva infecţiilor şi asigură transportul de oxigen. Necesarul de proteine depinde de vârsta şi de greutatea copilului.  De exemplu, pentru copiii cu vârste curpinse între 4 şi 6 ani necesarul  de proteine este de 22 de grame zilnic, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani necesarul creşte până la 28 de grame pe zi.

Doar un procent de 10 – 20 % de calorii ar trebui să provină din proteine, iar restul să fie obţinut din glucide şi lipide. 

Glucidele (carbohidraţii) reprezintă cea mai importantă sursă de energie a micuţului pentru întreaga zi. Se găsesc în cerealele integrale, orez, pâinea integrală, precum şi în fructe şi legume. Carbohidraţii reprezintă sursa de „combustibil” pentru metabolism, fiind utilizaţi  ca sursă de energie (glucoza este cea mai importantă în natură) şi în procesul de biosinteză.

O alimentaţie echilibrată pentru copiii de peste 2 ani presupune ca 50-60% dintre calorii să provină din carbohidraţi. Important este să ne asigurăm că majoritatea carbohidraţilor consumaţi de copil provin din surse adecvate şi că alimentele cu un conţinut ridicat de zaharuri sunt consumate cu moderaţie.

Mesele zilnice vor include şi lipide, care pot fi de origine animală, regăsite în unt şi carne sau de origine vegetală, în ulei de măsline, floarea soarelui, dovleac, germeni de porumb, soia, nucă,  arahide etc. Lipidele au rol energetic şi asigură transportul vitaminelor A, D, E, K, acoperind aproximativ 20-30% din raţia calorică.

Specialiştii Nesquik cacao instant recomandă o cantitate de 1-2 g lipide/1kilocorp/zi, preponderent grăsimi nesaturate. Grăsimile saturate trebuie consumate ca şi zaharurile cu moderaţie.

Nesquik cacao instant sfătuieşte mamele să includă în alimentaţia zilnică a copilului carne, peşte, ouă, lapte sau produse din lapte, fructe şi legume, cartofi, orez şi pâine în cantităţi echilibrate. Ideal ar fi ca cel mic să ia trei mese sănătoase şi două mici gustări,  astfel încât alimentaţia zilnică să acopere necesarul de macronutrienţi şi micronutrienţi. Doar aşa mamele îi vor asigura o copilărie plină de bucurii, activităţi antrenate şi descoperiri. 

Bucuresti, 10.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *