free download 78 travel guides written by experts

NESCAFE: Cafeaua solubila este o sursa de hidratare

care ajută la menţinerea unui nivel optim de hidratare în fiecare zi

În perioada toridă a verii, organismul pierde o cantitate mai mare de apă şi riscă să se deshidrateze. Pentru a menţine un echilibru şi o stare de sănătate permanentă, ar trebui să consumăm aproximativ 6-8 căni, echivalentul a 1,5 – 2 litri, din diverse lichide pe parcursul întregii zile. Cafeaua solubilă contribuie la cantitatea zilnică de fluide de care are nevoie corpul nostru pentru a fi hidratat.

Timp îndelungat a existat concepţia greşită că prin consumul de cafea organismul uman se deshidratează. Studiile recente în domeniu  furnizate de NESCAFÉ, au demonstrat că o cantitate moderată de cafea solubilă este o sursă de hidratare .

Studiul realizat de către cercetătorul american Lawrence Armstrong – Fluid, electrolyte and renal indices of hydration during 11days of controlled caffeine consumption – citat de NESCAFÉ, a arătat că prin consumul de cafea nu se accelerează eliminarea lichidelor din organism.  Împreună cu celelalte lichide, cafeaua asigură nivelul de fluid necesar pentru hidratare, într-o manieră similară cu cea a apei. În urma consumului de cafea, corpul nostru reţine cea mai mare parte din lichid, până la un procent de 84%.  

Expunerea intensă la soare, activitatea fizică sau vremea caniculară sunt factori externi care determină pierderea accelerată a apei din organism. Nevoia zilnică de hidratare variază de la o persoană la alta în funcţie de vârstă, sex, activitatea desfăşurată sau mediul în care ne petrecem cea mai mare parte a zilei. Spre exemplu, pentru persoanele cu o activitate fizică intensă sau care lucrează în spaţii cu temperaturi ridicate, cantitatea de lichide recomandate ajunge până la 3 litri/zi.

“Rezultatele studiilor citate de NESCAFÉ au demonstrat că un consum moderat de 2-3 căni de cafea pe zi ne ajută la hidratarea corpului. Cafeaua solubilă are proprietatea ca, alături de celealte lichide, să ne ferească de deshidratare şi de aceea nu trebuie evitată nici măcar în perioadele caniculare. Bineînţeles, va trebui să bem şi suficientă apă, să consumăm fructe, legume sau supe pentru a ne menţine corpul hidratat şi sănătos.”, declară Elena Dobrescu, specialist NESCAFE în nutriţie.
În cadrul programului de informare “Despre cafea cu sănătate”, NESCAFÉ va prezenta beneficiile cafelei solubile asupra organismului uman. Astfel, consumatorii vor înţelege că un consum moderat de cafea solubilă acţionează în mod pozitiv asupra sănătăţii corpului şi performanţei mentale.
Referinţe:
  1. Ganio, MS et al (2007) Evidence-based approach to lingering hydration questions. Clinics in Sports Medicine 26: 1-16.
2.  Armstrong, LE et al. (2005) Fluid, electrolyte and renal indices of hydration during 11 days of controlled caffeine consumption. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 15: 252-265.

 3. Armstrong, LE et al. (2007) Caffeine, fluid-electrolyte balance, temperature regulation and exercise-heat tolerance. Exercise and Sport Sciences Reviews. American College of Sports Medicine 0091-6331/3503/ 135 -140

Bucuresti, 28.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *