metalshow

Nepasarea autoritatilor face inca o victima

O a doua o femeie a fost ucisa de caini!

Ieri, 23 martie, o persoana din judetul Arges a fost atacata de caini si a murit, dupa cum reiese din relatarile mass-media. O alta femeie a murit in luna ianuarie a acestui an in conditii similare. Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN considera ca raspunderea pentru pierderea acestor vieti omenesti apartine autoritatilor, in conditiile in care de 10 ani aplica o metoda total gresita de gestionare a cainilor fara stapan – euthanasia. Avertizate de experti in domeniu, prevenite de toate ONG-urile implicate, autoritatile au decis sa incalce inclusiv recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si sa aplice cea mai costisitoare total ineficienta metoda de control a populatiei canine.

“In timp ce rapoartele OMS recomanda sterilizarea ca fiind singura solutie care garanteaza rezultate pe termen mediu si lung, autoritatile prefera sa risipeasca zeci de milioane de euro si sa perpetueze la nesfarsit o situatie anormala si imorala, dovedind inca o data nepasare si cinism, atat la adresa oamenilor cat si a animalelor. Dorim sa tragem un semnal de alarma deoarece, atata timp cat se vor aplica metode gresite sau se va ignora gravitatea situatiei, ne putem confrunta cu tot mai multe asemenea tragedii”- Kuki Bărbuceanu, Project Manager VIER PFOTEN Romania.

Cercetarile conduse de O.M.S. intre 1981 si 1988, in cadrul programului A.G.F.U.N.D. / O.M.S. de lupta impotriva rabiei umane si canine din tarile in curs de dezvoltare au relevat faptul ca programele de eliminare a cainilor comunitari prin metoda prinderii si eutanasiei sunt atat ineficiente, cat si costisitoare.

„In niciunul din teritoriile studiate, eliminarea cainilor prin orice metoda nu a avut niciun efect pe termen lung asupra densitatii populatiei canine comunitare”-O.M.S. Geneva, Raport tehnic Comitet experti nr.824, 1992, pag. 33.

„In conceptia promovata, CONTROLUL populatiei canine se bazeaza prioritar pe STERILIZARE, VACCINARE, RETURNARE (implicand inregistrari si marcaj), plus EDUCATIE si SUPRAVEGHERE”-Raport tehnic, OMS Geneva nr.824, 1992, pag.34.

VIER PFOTEN si-a aratat in nenumarate randuri disponibilitatea de a ajuta prin consultanta de specialitate si prin programele de sterilizari gratuite pe care le desfasoara.

Proiectul Stray Animal Care derulat de VIER PFOTEN in numeroase orase din tara si din strainatate inca din 2001 a demonstrat ca singura metoda eficienta dar si umana de a rezolva problema cainilor fara stapan este sterilizarea. In cadrul acestui proiect, peste 70.000 de animale fara stapan au fost sterilizate, vaccinate antirabic si deparazitate gratuit, proiectul SAC fiind si unul de utilitate si sanatate publica.

Fundatia VIER PFOTEN regreta tragicul incident petrecut in judetul Arges si transmite condoleante familiei victimei. De asemenea, VIER PFOTEN doreste sa reitereze faptul ca solutia se afla in mainile autoritatilor, care au datoria sa dea dovada de responsabilitate si celeritate in luarea celei mai indicate decizii: sterilizarea de urgenta in masa a cainilor fara stapan, la nivel national.

Bucuresti, 24.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *