free download 78 travel guides written by experts

Nenumarate capodopere demne de patrimoniul national la cea mai importanta licitatie a primaverii

Două opere de talie muzeală semnate de Nicolae Tonitza şi o pictură iconică de Nicolae Grigorescu sunt propuse colecţionarilor de către Artmark la cea mai importantă licitaţie din acest sezon, alături de alte aproximativ 30 de picturi de excepţie realizate de unii dintre cei mai mari pictori români. Luchian, Petraşcu, Ressu sau Pallady sunt doar o parte dintre autorii celor mai frumoase lucrări de artă incluse în selecţia licitaţiei.

Piesa centrală a licitaţiei, cu importanţă deosebită pentru istoria picturii româneşti, „Trei fraţi (Copiii pictorului)” (ulei pe carton, 59 x 50 cm, est. € 100.000 – 200.000), este semnată de Nicolae Tonitza. Pictura a fost realizată între anii 1920 – 1922 şi provine dintr-o colecţie privată din Franţa. Aparţinând unui ciclu cu rol major în opera sa, care i-a adus renumele de „Pictorul copiilor”, pictura îi ilustrează pe cei trei copii ai artistului, Catrina, Irina şi Petru, într-o creaţie încărcată de valori artistice şi emoţionale.

Tonitza deţine recordul celei mai valoroase picturi adjudecate în România într-o licitaţie publică. Opera „În iatac” a fost vânduta cu 290.000 euro la Licitaţia de Iarnă Artmark 2011. După ce a dominat clasamentul celor mai bine vânduţi artişti, Grigorescu este prezent în Licitaţia de Primăvară cu o capodoperă de Tezaur, pictura „Care cu boi la asfinţit” (ulei pe pânză, 30 x 79,5 cm, est. € 60.000 – 120.000).

Cu această operă Grigorescu are şansa de a reveni pe poziţia consacrată. Capodopera datată 1899 este una dintre imaginile cele mai cunoscute atât pentru arta maestrului, cât şi pentru lumea satului românesc de la sfârşit de secol XIX. Motivul carului cu boi, abordat de artist cu stăruinţă, este tratat de fiecare dată cu spontaneitate: Grigorescu picta în prezenţa modelelor sale, în lumina mereu schimbătoare, lucrând precum impresioniştii şi preluând de la aceştia o lecţie pe care avea să o dezvolte în întreaga creaţie.

Cea de-a doua capodoperă semnată de Tonitza este „Nud cu spatele” (ulei pe carton, 69,5 x 49,5 cm, est. € 70.000 – 120.000) şi provine dintr-o importantă colecţie privată bucureşteană. Pictura a fost prezentată publicului în cadrul expoziţiei personale din 1929, ocazie cu care revista „Adevărul Literar şi Artistic” a publicat o reproducere a sa. Tema, aflată cu preponderenţă în universul pictorului din anul 1926 şi rezolvarea sa plastică, transformă pictura într-un reper al modernităţii româneşti.

Valoarea maximă a tuturor loturilor este de aproximativ 2.000.000 euro. Cea mai valoroasă secţiune a licitaţiei este Tezaur, care la această ediţie oferă colecţionarilor şi iubitorilor de artă aproximativ 30 de picturi de primă importanţă în creaţia celor mai apreciaţi artişti ai modernităţii româneşti. Secţiunea cuprinde opere esenţiale semnate de Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser şi Ion Ţuculescu. Capodoperele compun o galerie de pictură românească de prestigiu, rarităţi căutate pe piaţa de artă, în contextul creşterii valorice a pieţei de artă de patrimoniu.

Expoziţia licitaţiei se poate vizita la Palatul Cesianu – Racoviţă până luni, 19 martie, între orele 11.00 – 21.00. În ziua licitaţiei, pe 20 martie, expoziţia se va muta la J. W. Marriott Grand Hotel.

Bucuresti, 14.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *