Shadow

Neliniștea verii

Quentin Bates
Editura Tritonic

“Neliniștea verii” de Quentin Bates este un thriller complex și captivant, cu un amestec perfect de suspans și mister. Fără a fi lung, romanul își prinde din prima clipă cititorii și îi păstrează alături până la final. Ritmul este alert, acțiunea avansează constant, iar spre final abundă dialogul, alternând planurile (oamenii legii – infractori) ceea ce face ca “Neliniștea verii” să fie un roman pe care nu îl lași din mână, odată început.

 

Neliniștea verii recenzie Quentin Bates

Bates își introduce cititorii în lumea anchetatorilor din Islanda, oferindu o privire în culisele unei comunități mici și strânse, care se confrunta cu o serie de infracțiuni neobișnuite. Povestea este bine construită, cu o mulțime de personaje interesante, fiecare cu propriile secrete.

Romanul are de toate: imigranți, camătă și recuperatori, muncă la negru, afaceriști dubioși, secrete, crime și o atmosferă perfect gândită de autor pentru toate aceste elemente. Gunnhildur Gísladóttir de la poliția judiciară și Helgi, detectiv, au de rezolvat crime, dispariții și de descâlcit ițele unor afaceri ciudate. Și nimic nu e cum pare!

“Neliniștea verii” este parte din seria care îi are în centru pe Gunna și Helgi, dar de această dată ei nu sunt în centru. Accentul cade pe Logi, un dulgher parte dintr-o echipă angajată de cineva pentru o lucrare. Fratele lui, Danni, îi dă de lucru la negru, pentru niște indivizi cu care nu era de glumit. Logi ia încă doi colegi să-l ajute cu această lucrare. Apare în scenă și un recuperator la care Logi avea o datorie, iar lucrurile au, de aici, o evoluție din ce în ce mai violentă și încurcată. În roman accentul cade mai mult pe acțiune și mai puțin pe psihologia personajelor – prin comparație cu alte romane polițiste scandinave.

Quentin Bates este jurnalist, scriitor, traducător și unul dintre organizatorii festivalului Iceland Noir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *