metalshow

Neglijarea copiilor de catre parinti este cea mai raspandita forma de abuz raportata in Romania

Neglijarea copilului de către părinţi este forma de încălcare a drepturilor copilului cea mai des raportată către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportate în anul 2009 fiind cazuri de neglijare. Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz înregistrate în 2009, 1326 au reprezentat abuz fizic, 1151 abuz emoţional, 572 abuz sexual şi 8.101 cazuri de neglijare în familie. Organizaţia Salvaţi Copiii România a demarat programul „Părinţi competenţi, copii sănătoşi – Dezvoltare de servicii de parenting în Romania”, prin deschiderea a cinci centre de servicii de parenting, în care vor fi integraţi părinţi şi copii provenind din familii vulnerabile.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a inaugurat, la Bucureşti, în prezenţa reprezentantului OMS în România, Dr. Victor Olsavszky, primul Centru de Consiliere pentru Părinţi. Noul centru este implementat prin proiectul „Towards positive healthy parenting in Romanian families/Părinţi competenţi, copii sănătoşi – Dezvoltare de servicii de parenting în Romania” şi beneficiază de susţinerea financiară a Islandei, Liechtensteinului şi a Norvegiei prin Mecanismul Financiar EEA.

La nivel naţional, există o predilecţie a neglijării copiilor în regiunile sud-est (24% din totalul cazurilor de neglijare raportate în anul 2009), respectiv nord-est (peste 18% din totalul cazurilor de neglijare). Potrivit datelor disponibile, zona de sud-est a ţării este cu cel mai mare număr de copii rămaşi singuri, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.1 Câţiva dintre factorii de risc ce ţin de componenţa şi funcţionalitatea familiei sunt: existenţa unui climat socio-afectiv defectuos (relaţiile tensionate, atitudinile violente, mediul lipsit de securitate afectivă dezvoltă un comportament agresiv si interacţionează violent), tipul familiei (numărul de membri, familii dezorganizate, condiţiile economice precare, în familiile cu mulţi copii se dezvoltă comportamente abuzive mai ales între fraţi), lipsa de modele, nivelul scăzut de educaţie al părinţilor, lipsa de informare, pregătire şi educare în exercitarea rolului de părinte, delegarea responsabilităţii părinţilor pentru educarea copilului spre şcoală, scăderea autorităţii părinţilor, criza valorilor familiale şi interesul minim acordat de părinţi colaborării cu corpul profesoral pentru intervenţia în cazurile elevilor cu comportamente dezadaptative, degradarea interesului factorilor educaţionali (familia, şcoala) pentru procesul educativ al minorilor.

Salvaţi Copiii România activează încă din 1998 în domeniul prevenirii violenţei asupra copilului prin:
– introducerea unui articol de lege prin care se interzice pedeapsa corporală asupra copilului în toate mediile;
– participarea la elaborarea de planuri de strategie în vederea prevenirii violenţei asupra copilului;
– derularea de campanii publice pentru sensibilizarea opiniei publice în vederea reducerii violenţei asupra copilului;
– dezvoltarea de servicii de specialitate pentru copii, părinţi şi specialişti.

Centrele de consiliere pentru părinţi sunt organizate în Bucureşti, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara. Principalele servicii oferite sunt: consiliere individuală şi de grup pentru părinţi şi copii, pregătire şi consultanţă pentru specialiştii din domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale, precum şi activităţi de informare şi educaţie desfăşurate în comunitate, la nivel urban şi rural.

Potrivit datelor OMS din 2007, 20% dintre toţi copiii şi tinerii din Europa dezvoltă o problemă de sănătate mentală într-un anumit moment al copilăriei lor. Multe probleme de sănătate mentală, sociale şi economice sunt legate de anumite disfuncţii existente la nivelul familiei. Factorii de risc ai familiei (abilităţi parentale nedezvoltate, conflict familial, divorţ) influenţează direct dezvoltarea copilului, crescând riscul ca unii copii să dezvolte probleme emoţionale şi comportamentale majore. În afara propriei experienţe de a fi părinte, părinţii primesc puţină pregătire, iar problema este şi mai supărătoare atunci când părinţii au un copil cu probleme de sănătate mentală sau de comportament.

Centrele de Consiliere pentru Părinţi sunt servicii publice gratuite, dezvoltate la nivel comunitar care îşi propun promovarea, dezvoltarea şi implementarea de servicii îmbunătăţite de parenting, pentru a asigura integrarea părinţilor într-un program de consiliere („parenting”) înainte ca dificultăţile din relaţia copil-părinte să îl plaseze pe copil într-o situaţie de risc. Centrele beneficiază de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenţi sociali, psihopedagogi, ce oferă servicii specializate într-un mediu prietenos, accesibil şi nestigmatizat.

1 Raportul “Violenţa şi sănătatea în România”, 2009, Editori Andreea Cornea, Elena Micheu, Ionela Cozoş.

Bucuresti, 01.07.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *