free download 78 travel guides written by experts

Nascut in Romania – o noua emisiune la Radio Romania Cultural

Din 12 septembrie, Radio România Cultural vă invită sa îi cunoaşteţi, de luni până joi, de la ora 15.30, pe românii despre care străinii vorbesc frumos, pe care nu-şi doresc să îi trimită acasă cu primul avion şi care ne-ar face să fim mândri de originea noastră dacă şi noi, cei de acasă, i-am cunoaşte mai bine. Noua serie de emisiuni ”Născut în România” îi va aduce însă la microfon şi pe cei ce au decis să rămână sau care s-au întors pentru a-şi construi cariera aici.

Povestea lor începe “înainte” şi “după” 1989 – “punctul de inflexiunie” al istoriei noastre recente, faţă de care şi românii din diaspora sunt cei “plecaţi înainte” şi “după” 1989.

“Înainte” – preponderent din motive politice; “după” – din cauze economice. Indiferent de moment şi cauze, emigrarea văduveşte România de valorile sale: oameni de cultură, oameni de ştiinţă, sportivi, etc pentru care „acasă” au devenit, rând pe rând, America, Olanda, Franţa, chiar şi îndepărtata şi, aparent, neprimitoarea Islandă. Au părăsit România pentru „Tărâmul Făgăduinţei” în ştiinţă, artă, sport, pentru promisiunea unei cariere în care „culmile gloriei” înseamnă, nu de puţine ori, doar libertatea unei cariere pe măsura propriilor dorinţe.

Cum ar fi fost cariera acestora dacă ar fi rămas în România şi cum le-a fost drumul până la afirmare? Ce le oferă ţara de adopţie şi ce ar trebui să le ofere România pentru a se întoarce? Există o „vârstă a reîntoarcerii?” Dar cei rămaşi? Cei pentru care opţiunile au fost „ne-plecarea” sau întoarcerea?… Pe ei, ce i-a „ţinut” aici? Şi cum arată acum cariera lor?

Pentru a răspunde la toate aceste întrebări dar şi la multe altele, pe care ni le vor sugera interlocutorii înşişi, vă propunem noua serie de emisiuni „Născut în România”.

Primii noştri invitaţi vor fi Camil Muscalu, doctor în matematici la Universitatea Cornell din Statele Unite, Henri Moscovici, de asemenea doctor în matematici, tot în Statele Unite, la Ohio State University şi Gigi Căciuleanu ”un matematician al dansului”, coregraf stabilit la Paris, director al unei renumite companii de dans din Chile.

Gazdele emisiunii vor fi: Anamaria Spătaru, Dana Pitrop, Sorina Goia, Mariana Ciolan, Corina Negrea.

Luni, 12 septembrie 2011:

Emisiunea pilot a noului ciclu de emisiuni „Născut în România”: un „puzzle” emoţional şi sentimental despre alegerile pe care le facem în viaţă atunci când determinante sunt cariera şi familia, uneori poate chiar în această ordine.

Marţi, 13 septembrie 2011:

Invitatul acestei zile la „Născut în România”, Camil Muscalu este absolvent de matematică, domeniu pentru care şi-a descoperit pasiunea „treptat”, după cum singur mărturiseşte. Odată descoperită, însă, matematica i-a devenit carieră. Începută la Institutul de matematică Simion Stoilow al Academiei Române din Buucreşti şi continuată, începând din 1996, în Statele Unite pe traseul Universitatea Brown, Universitatea California din Los Angeles şi acum, Universitatea Cornell din Ithaca, New York.

Miercuri, 14 septembrie 2011 şi joi 15 septembrie:

“Născut în România” în 1944 la Tecuci, absolvent al Facultăţii de matematică a Universităţii Bucureşti (în 1971) şi profesor, din 1980, la Ohio State University din Statele Unite, cu un stagiu de doi ani, intre 1978 şi 1980, la Institul de Studii Avansate de la Princeton, din New Jersey, profesorul Henri Moscovici spune astăzi prima parte a poveştii carierei şi vieţii sale.

Bucuresti, 12.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *