free download 78 travel guides written by experts

„Mythos” – cea mai bună carte de citit pe plajă, în vacanță în Grecia

Efervescentă și delicioasă ca berea cu același nume de pe meleagurile grecești, în plină zi de vară, cartea „Mythos” este alegerea perfectă pentru planurile de vacanță. Se potrivește în orice bagaj, mai ales dacă acesta, alături de posesorul său, se îndreaptă înspre Grecia.

Recent publicată la Editura Trei, Mythos este despre zeii Greciei. Cei cunoscuți tuturor cititorilor români din celebrele „Legende ale Olimpului”, dar nu și în varianta plină de umor a la fel de celebrului actor Stephen Fry, care a jucat în mai multe producții, precum „Sherlock Holmes: A Game of Shadows”, „V for Vendetta” sau „Hobbitul”.

Până la Mythos, Fry a scris patru romane de succes, „The Star`s Tennis Balls”, „Making History”, „The Hippopotamus” și „The Liar”, dar și trei volume autobiografice, „Moab is My Washpot”, „The Fry Chronicles” și „More Fool Me”. Pasiunea pentru poveștile Greciei a început, ca în cazul multor cititori din toată lumea, în copilărie. „Am avut șansa, copil fiind, să pun mâna pe o carte intitulată «Tales from Ancient Greece» (Povești din Grecia Antică). A fost dragoste la prima vedere. Deși am continuat să citesc cu plăcere mituri și legende aparținând altor culturi și popoare, aceste povești grecești aveau ceva care mă entuziasma. Energia, umorul, pasiunea, particularitățile și detaliile credibile ale lumii lor m-au fascinat din prima clipă”, declară Fry, care și-a propus să scrie o versiune a miturilor repovestite, într-o manieră personală.

Mythos, Stephen Fry

Pe lângă marile opere de artă, scriitorii celebri, poeții antici care și-au găsit inspirația în capriciile Zeilor și în acțiunile lor, mai mult sau mai puțin logice pentru oameni, aceste mituri își fac simțită prezența și azi, inclusiv în viața noastă de zi cu zi. Astfel, analogiile moderne și ironia fină vor face cu siguranță deliciul celor care îi vor citi cartea și vor descoperi, după cum spune Fry că„Tristan și Isolda, Romeo și Julieta, Heathcliff și Catherine, Sue Ellen și J.R.: îndrăgostiții nefericiți pe care îi știm cu toții datorează enorm străvechii tragedii grecești”.

Iar, ca orice poveste care se respectă și cea a cărții lui Fry începe cu începutul. De la crearea lumii, primele ființe celeste și până la perioada palpitantă guvernată de celebrul Zeus, introdusă foarte contemporan. „Ca un CEO care tocmai a încheiat preluarea foarte dificilă a unei companii, Zeus voia să scape de vechea conducere și să-și aducă oamenii lui. El le-a alocat fraților săi câte un domeniu, câte o sferă de responsabilitate divină. Președintele Nemuritorilor își alegea cabinetul”.

Și pentru că nu s-a oprit la Zei, fiind la fel de fascinat și de Eroi, Fry a scris și volumul acestora, în curs de apariție la Editura Trei sub titlul „Heroes”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *