free download 78 travel guides written by experts

România are una dintre cele mai scăzute valori în ceea ce priveşte consumul de sucuri şi nectaruri de fructe, cu doar 2.91 l pe cap de locuitor

Românii consumă de aproximativ 10 ori mai puține sucuri şi nectaruri de fructe decât consumatorii din Germania, Malta, Olanda, Finlanda, Austria şi Cipru.

În ciuda interesului tot mai mare pentru o viaţă sănătoasă şi o alimentație echilibrată, România se situează în continuare printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte consumul de fructe şi sucuri. Un consumator mediu bea aproximativ 2,91 l de sucuri şi nectaruri pe an, ceea ce înseamnă doar 7,97 ml pe zi.

Conform Sudiului de Piaţă 2016 al Asociaţiei Europene a Producătorilor de Sucuri de Fructe 2016 (AIJN), consumul de suc și nectar de fructe a înregistrat o revenire pe piața românească, pentru prima dată din anul 2009. Creșterea totală a consumului a fost de peste 7%: 8,1% pentru sucurile 100% conţinut de fructe şi 6,8% pentru nectaruri (25-99% conţinut de fructe). Cu toate acestea, România înregistrează cea mai scăzută valoare a consumului de sucuri şi nectaruri  din UE, cu 2,91 l pe cap de locuitor/ anual, în timp ce liderii europeni consumă de 10 ori mai mult: Germania 29,4 l, Malta 28 l, Olanda 25,9 l, Finlanda 24,2 l, Cipru şi Austria 24 l fiecare.

„Organizaţia Monidală a Sănătăţii recomandă consumul a minim 400g de fructe şi legume pe zi. Consumul de legume și fructe poate reduce riscul apariţiei bolilor netransmisibile precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer. Una dintre aceste porții poate fi înlocuită cu un pahar de suc 100% natural. Consumatorii noștri încă nu cunosc faptul că, potrivit legislaţiei UE, sucurile, nectarurile şi mousse-urile 100% naturale nu pot conţine coloranţi, arome artificiale, conservanţi, zahăr adăugat sau alţi îndulcitori. Mai mult, sucul 100% fruct este o gustare perfectă, mai ales pentru cei care avem o viață mai agitată și, pe de-o parte, avem din ce în ce mai puțin timp să mâncăm sau să ne pregătim mesele, dar, pe de altă parte, suntem din ce în ce mai interesați de un stil de viață sănătos. Facem eforturi susținute de educare în acest sens și ne bucurăm de această creștere, însă mai sunt multe de făcut”, menţionează Şerban Damian, medic de familie şi nutriţionist acreditat IOC.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Fructele şi legumele sunt foarte importante pentru alimentație sănătoasă. Consumul adecvat al acestora poate contribui la prevenirea afecțiunilor majore, precum cele cardiovasculare şi unele tipuri de cancer. Aportul insuficient de fructe și legume provoacă la nivel global următoarele:
·    aproximativ 16,0 millioane (1,0%) de ani de viață ajustați în funcție de incapacitate (indicatorul DALY indică speranța de viață ajustată pentru incapacitate cauzată de afecțiuni, dizabilitate sau deces prematur);
·    aproximativ 14% din decese cauzate de cancer gastro-intestinal;
·    aproximativ 11% de decese cauzate de boli cardiace ischemice;
·    aproximativ 9% decese cauzate de accident vascular cerebral.

Factori care influenţează consumul de sucuri şi nectaruri din România

Există mai mulți factori care generează creșterea consumului de sucuri 100% fruct și nectaruri în România. Unul dintre factorii principali este reducerea TVA-ului, care generează diminuarea prețurilor și îmbunătățirea venitului disponibil al consumatorilor. Un alt factor este căutarea consumatorilor pentru produse care să le satisfacă nevoile și să corespundă așteptărilor unei vieți echilibrate.

Campania „Mousse şi suc 100%! aici sunt vitaminele isteţe” este finanțată de Uniunea Europeană și Polonia, precum şi de Fondul pentru Promovarea Fructelor şi a Legumelor și a membrilor KUPS.

Pentru informaţii suplimentare despre vitaminele smart, inclusiv sfaturi despre cum să desenaţi împreună cu copiii voştri fructe şi legume, vizitaţi www.sucsimousse.eu şi pagina de Facebook www.facebook.com/TraiesteSMART

Asociația Poloneză a Producătorilor de Suc (KUPS) este o organizație non-profit care asociază și integrează producătorii de sucuri, nectaruri și băuturi. Încă din anul 1993, a fost nevoie de numeroase inițiative care vizează reprezentarea și dezvoltarea industriei. Colaborează cu instituțiile științifice interne și externe, cu laboratoarele de cercetare, cu furnizorii intermediarilor şi cu producția. De asemenea, Asociaţia are grijă de consumatori și face eforturi pentru a continua să ofere produse de înaltă calitate. Din acest motiv, în 2002, KUPS a stabilit un sistem de auto-control industrial numit Voluntary Control System of juices and nectars (DSK). În plus, în cadrul operațiunilor sale, KUPS urmărește o serie de activități promoționale și educaționale precum promovarea obiceiurilor pentru o alimentație sănătoasa, inclusiv ideea de a servi 5 porții de legume și fructe, dintre care o porție poate fi înlocuită cu un pahar de suc.

Pentru mai multe informații despre KUPS vizitați: www.kups.org.pl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *