free download 78 travel guides written by experts

Motive pentru care sterilizarea-returnarea este mai eficienta decat uciderea in masa

In cadrul unei ample campanii desfasurate atat in Bucuresti, cat si in tara, vi se spune ca, in sfarsit, “legea initiata de PDL va rezolva problema maidanezilor”. Haideti sa vedem daca acesta este adevarul!

Gestionarea cainilor fara stapan prin ucidere in masa, asa cum propune PDL, s-a dovedit ineficienta atat in Romania, cat si in intreaga lume. In perioada 2001-2008, doar in Bucuresti au fost omorati aproape 150.000 de caini, cheltuindu-se aproape 10 milioane de euro din banii publici. Iar aceasta campanie de ucidere in masa nu a dus la disparitia cainilor de pe strazi.

Potrivit studiilor organizatiilor internationale de profil, dar si conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Ghidul pentru managementul populatiei canine, Geneva 1990) uciderea in masa a cainilor este o metoda ineficienta si costisitoare.

Studiile arata ca, in urma aplicarii unei campanii de ucidere, orice teritoriu ramas liber de caini va fi ocupat in scurt timp de catre alti caini, deoarece resursele (hrana, apa, adapost) sunt in continuare disponibile. Mai mult decat atat, conform OMS, reducerea populatiei prin mortalitate este compensata rapid prin cresterea calitatii vietii si a puterii de reproductie a supravietuitorilor. Astfel, cainii ramasi vor fi mai rezistenti si vor avea mai multi urmasi, pentru ca rata de inmultire creste si depaseste cu mult rata de prindere si omorare.

Principiul de baza care trebuie aplicat in managementul populatii canine este controlul reproductiei, pentru stoparea inmultirii necontrolate a animalelor. Controlul reproductiei canine fara stapan presupune: prinderea animalelor, deparazitarea si vaccinarea lor, identificarea si marcarea intr-un mod vizibil (crotaliu) si, sterilizarea si returnarea din locurile de unde au fost ridicate.

Aceasta metoda este eficienta atat pentru ca opreste inmultirea necontrolata, elimina riscul de boli transmisible la om dar si pentru ca asigura securitatea teritoriului (alti caini noi nu vor putea intra pe acel teritoriu).

In plus, controlul reproductiei trebuie aplicat si in proprietatea privata, pentru eliminarea sursei cainilor fara stapan (caini abandonati –pui si adulti, caini pierduti, caini lasati liberi pe strada).

Aceaste actiuni, impreuna cu masuri legislative (recensamant, inregistrare si identificare, pedepsirea abandonului), masuri educative si campanii de incurajare a adoptiilor pot duce la un rezultat pe termen lung, si anume o tara fara caini pe strazi.

Toate aceste masuri care fac parte din ghidul pentru managementul cainilor fara stapan trebuie aplicate simultan si continuu, pentru obtinerea de rezultate vizibile in cel mai scurt timp, dar si pentru mentinerea acestora, prin rezolvarea problemei cainilor fara stapan la nivelul intregii tari. De asemenea, este nevoie de o colaborare, pentru eficientizarea intregului proces, nu de o scindare in tabere adverse, asa cum incearca acum reprezentantii PDL.

Aplicarea in continuare a unei campanii de ucidere in masa, care si-a dovedit ineficienta in Romania in perioada 2001-2008, nu va duce decat la perpetuarea problemei. Cei care isi doresc rezolvarea acestei situatii sunt de fapt iubitorii de animale si organizatiile de profil, nu autoritatile care urmaresc doar un capital de imagine inaintea campaniei electorale, cu promisiuni desarte.

Asa cum spune Albert Einstein “este o nebunie sa repeti acelasi lucru la nesfarsit si sa te astepti la rezultate diferite”.

Avand in vedere argumentele enumerate, va rugam se ne fiti alaturi in demersul pentru implementarea unei solutii eficiente in ceea ce priveste cainii fara stapan!

Va multumim!

Bucuresti, 01.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *