free download 78 travel guides written by experts

Moshe Idel: Ascensiuni la cer in mistica evreiasca

O noua lucrare semnata de profesorul de gindire iudaica Moshe Idel poate fi gasita din aceasta saptamina in librarii. Este vorba despre Ascensiuni la cer in mistica evreiasca. Stilpi, linii, scari. Cartea reprezinta cea mai noua aparitie a colectiei „Biblioteca Ioan Petru Culianu”, iar traducerea din limba engleza ii apartine Mariei-Magdalena Anghelescu.

Ascensiuni la cer in mistica evreiasca este al treilea titlu publicat de Moshe Idel la Editura Polirom dupa Perfectiuni care absorb. Cabala si interpretare (publicata in urma cu patru ani in colectia „Plural”, cu un cuvint inainte de Harold Bloom; cartea a fost distinsa in SUA cu „Koret Jewish Book Award in Philosophy and Thought” pe anul 2003) si ceva mai recentul dialog cu Sorin Antohi: Ceea ce ne uneste. Istorii, biografii, idei (colectia „Duplex”, 2006). Ascensiuni la cer in mistica evreiasca. Stilpi, linii, scari are la baza cinci prelegeri tinute de Moshe Idel la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, in toamna anului 2004, in cadrul seriei „Culianu Lectures on Religion”.

Cercetarea profesorului Idel are doua puncte de pornire. Pe de o parte, tematica religioasa legata de psychanodia (inaltarea sufletului la cer) si de extaz – centrala in opera lui Ioan Petru Culianu. Pe de alta parte, motivul axis mundi – marcant in teoriile lui Mircea Eliade. Demersul sau are in vedere investigarea comparativa a acestor topoi in mistica evreiasca si in societatile rurale arhaice.

„Prelegerile pe care le-am tinut au reprezentat pentru mine un omagiu adus memoriei unui bun prieten si cuiva care a visat sa studieze Cabala. Imi imaginez ca ar fi scris el insusi despre aceste teme, daca teroarea istoriei si rautatea omeneasca nu l-ar fi fortat sa urmeze o alta directie de cercetare si o alta directie geografica. Am incercat sa gindesc in concordanta cu categoriile gindirii sale si sa aduc in centrul atentiei potentialele contributii ale distinctiilor operate de el pentru o mai buna intelegere a unor aspecte ale misticii iudaice”, a declarat Moshe Idel cu privire la geneza cartii sale.

Doctor in filosofie cu specializarea Cabala, Moshe Idel s-a nascut in 1947, la Targu Neamt. Este profesor de gindire iudaica la Universitatea Ebraica din Ierusalim si cercetator la Institutul Shalom Hartman. In 1999 a primit prestigiosul „Israel Prize” pentru excelenta in domeniul filosofiei iudaice. „Este cel mai stralucit interpret al misticismului ebraic. Un savant si un om extraordinar, a carui opera a revolutionat deja toate cunostintele noastre despre Kabala, traditia mistica ce se manifesta in diferite scoli si curente, incepind de prin secolul X. Idel a parcurs zeci de mii de manuscrise (adunate la Ierusalim si in Statele Unite). Astazi este singurul om din lume inzestrat cu aceasta cunostinta, pe care nimeni inaintea sa n-a avut-o”, afirmase Ioan Petru Culianu despre profesorul Idel.

Bucuresti, 10.04.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *