free download 78 travel guides written by experts

Mona Musca in teste pentru Bruxelles

Cine va fi comisarul Romaniei la Uniunea Europeana este o intrebare tot mai prezenta pe coridoarele formale si informale dintre "palate", iar ceva ecouri timide ale acestor jocuri de culise incep sa-si faca loc si in presa. Revista "EuroLider", de altfel, a lansat de circa doua saptamani si si un sondaj on-line pe aceasta tema, pe site-ul www.baniinostri.ro.

Rezultatele de pana acum sunt chiar surprinzatoare! La intrebarea "Cine credeti ca ar fi cea mai potrivita persoana din Romania pentru functia de comisar european?", Mona Musca este in topul preferintelor, cu peste 20% din optiuni. Deputata liberala este urmata in acest clasament de Mihai Razvan Ungureanu, cu circa 15% din preferinte, si de Theodor Stolojan, cu aproximativ 12% din voturi.

Trebuie spus ca pentru postul de comisar european Romania trebuie sa propuna trei nominalizari. Si tinand cont de practica numirilor pentru Comisia Europeana de pana acum, se poate presupune ca printre nominalizatii la postul de viitor comisar european se va afla cel putin o persoana de gen feminin, care pana in prezent a ocupat macar o functie de ministru in tara de origine, cunoaste bine sau a lucrat cu institutiile europene si vorbeste fluent cel putin franceza si engleza. Or, din acest punct de vedere, este surprinzatoare pozitionarea Monei Musca in topul preferintelor pentru functia de comisar european. Mona Musca a avut un scurt mandat de ministru, fara performante extraordinare, cunoaste institutiile europene doar cu statut de euro-observator – unde, iarasi, nu s-a remarcat in mod deosebit – si, conform CV-ului, vorbeste doar franceza.

Si atunci, cum se explica optiunea multor cititori pentru Mona Musca? Atat cat poate fi de relevant un astfel de sondaj on-line, cred ca este vorba, mai degraba, de notorietatea sa si, de ce nu, de capitalul de incredere sociala de care inca se mai bucura (un capital de incredere care, in absenta unor responsabilitati majore, este firesc sa ramana ridicat).

Si pentru a fi bine intelesi, nu este vorba ca Mona Musca nu ar fi potrivita pentru functia de comisar european, ci doar ca practica de pana acum a numirilor in Comisia Europeana nu o avantajeaza. Asadar, ipoteza Mona Musca pe post de comisar european este cel putin una populara, dar cu un mare semn de intrebare in ceea ce priveste sansele sale reale de a ocupa o astfel de functie.

Bucuresti, 1.06.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *