Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat lanseaza a noua editie a programului Spatii Verzi,

in urma careia finantarile totale acordate vor depasi un milion de euro

● MOL România va acorda finanțări de 670.000 de lei în a noua ediție a programului Spații Verzi, pentru proiecte de protecția mediului
● Finanțările totale acordate de la începutul programului vor depăși echivalentul a 1 milion de euro
● Societatea Ornitologică Română a câștigat premiul „Arii Naturale Protejate”, acordat în premieră celui mai bine implementat proiect din ediția 2013


MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat a noua ediție a concursului de proiecte „Spaţii verzi”, prin care MOL România va pune la dispoziție finanțări totale de aproape 670.000 de lei pentru organizațiile care vor realiza proiecte pentru ariile naturale protejate și spaţiile verzi din zonele urbane.

“Spații Verzi este primul program de responsabilitate socială înființat de MOL România și suntem mândri că am devenit un partener consecvent al organizațiilor și voluntarilor care se implică în programele de protecție a mediului. Sprijinul financiar cumulat acordat de MOL România va depăși, cu ediția actuală, echivalentul a 1 milion de euro, iar scopul proiectelor este, pe lângă obținerea unor rezultate de impact, creșterea gradului de conștientizare ceea ce privește protejarea naturii și cultivarea ideii de responsabilitate pentru natură a membrilor comunităților, în special a celor tineri”, a declarat Kinga Daradics, Chairman & CEO MOL România.

„Programul Spaţii Verzi reuşeşte în fiecare an să mobilizeze şi să angreneze un număr impresionant de organizaţii neguvernamentale şi de voluntari în activităţi mediu-protective. Succesul acestui program se datorează în mare parte şi faptului că este conceput şi dezvoltat de cei doi parteneri – MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat – în aşa fel încât să corespundă nevoilor grupurilor ţintă şi ca atare să trezească interesul şi dorinţa de implicare a comunităţilor. În acelaşi timp programul are la bază unul dintre cele mai longevive parteneriate de tip ONG – corporaţie din România, aspect ce-i conferă un caracter strategic şi asigură beneficii durabile tuturor factorilor implicaţi”, a declarat László Potozky – director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare este 18 februarie 2014, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la sfârşitul lunii martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

De asemenea, Fundaţia pentru Parteneriat va pune la dispoziție pe paginile sale de internet manuale educative în care cei interesaţi vor putea găsi idei pentru realizarea activităţilor ecologice. Fondurile sunt disponibile pentru următoarele tipuri de activităţi:
· crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice,
· educaţie ecologică non-formală în rândul tinerilor şi a comunităţilor locale,
· Junior Ranger – implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de ocrotire a naturii în arii protejate,
· Ziua Ariei Protejate – declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective şi implicarea comunităţilor locale în acest demers,
· crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate,
· crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional,
· organizarea de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Biodiversităţii.

Câştigătorii premiilor Spaţii verzi

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi” 2013 este Asociaţia „Lumina Verde” din Sângeorgiu de Pădure, organizaţie ecologică pentru tineri înființată în 2006, având ca membri profesorii Liceului Tehnologic „Sfântu Gheorghe” din localitate. Scopul organizaţiei este educaţia ecologică a elevilor şcolii. Proiectul intitulat „O curte verde pentru copii sănătoşi” a câştigat premiul Spaţii Verzi datorită ideii originale şi a potenţialului eco-educativ a grădinii create în curtea liceului, oferind un mediu plăcut atât în timpul pauzelor cât şi pe parcursul activităţilor educaţionale.
Valoarea premiului este echivalentul sumei acordate acestei organizaţii prin finanţarea din anul tercut.

Câştigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” ediţia 2013 este Societatea Ornitologică Română prin Sucursala Covasna. Proiectul său a vizat organizarea primului concurs regional de ornitologie, la care au participat 7 judeţe din România. Totodată, societatea a organizat „Ziua biodiversităţii” în şapte unităţi şcolare şi o tabără de educaţie ecologică de tip Junior Ranger în cadrul rezervaţiei Delta Dunării. Acest premiu a fost lansat începând cu ediţia trecută, iar câștigătorul a reuşit implice un număr semnificativ de voluntari, să atragă atenţia publicului asupra importanţei ariilor naturale şi a aplicat idei creative şi inovatoare pe parcursul proiectului.
Valoarea acestui premiu este de 10.000 de lei.

Detalii despre program

În 2013, MOL România a acordat finanțări în valoare cumulată de aproximativ 646.000 lei, pentru 51 de proiecte, în care au fost implicate peste 25.000 de persoane. Au fost înființate sau reamenajate spații verzi urbane cu o suprafață totală de 28.850 de metri pătrați și au fost plantați peste 3.140 de arbori şi arbuşti, precum și 5.268 de răsaduri de flori. De asemenea, organizațiile sprijinite au amenajat 9 poteci tematice și au organizat 12 evenimente legate de „Ziua Biodiversităţii” şi „Ziua Ariei Naturale Protejate”.

În cele opt ediții anterioare, desfășurate în perioada 2006-2013, s-au implicat peste 134.000 de voluntari, echivalentul aproximativ al numărului locuitorilor oraşelor Satu Mare / Buzău. Proiectele finanțate au „înverzit” o suprafaţă de circa 363.000 de metri pătrați. De asemenea, „Spaţii verzi” a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importanţei ariilor protejate, prin activităţi variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumați în domeniul protecției și conservării patrimoniului natural, înfiinţarea de poteci tematice în scop educațional.

Bucuresti, 21.01.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *