Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Moara uruiala: caracteristici si avantaje

Acest dispozitiv, moara pentru uruiala, este folosit de catre gospodari si fermieri pentru macinarea stiuletilor de porumb, culturilor radacinoase, boabelor si pentru pregatirea furajului – hranei pentru animale si pasari. Moara pentru uruiala poate fi de mai multe tipuri: cu tambur si disc sau cu role.

Moara uruiala cu disc are proprietatea de a macina cerealele prin zdrobire, datorita ciocanelelor suspendate pe disc. Pe langa aparatul de macinat cu ciocane, aceasta moara are un cutit cu contra-placi pentru taierea furajelor suculente. In acelasi timp, moara cu role este conceputa pentru macinarea cerealelor, hrana granulata pentru animalele de ferma, malt pentru bere etc. Atunci cand se produce prelucrarea prin strivire cu role, materialul prelucrat trece intre cele doua role de canelura.

Zdrobitoarele de cereale, echipate cu role cu dinti plane pot produce nu numai boabe zdrobite, dar si laminate. Acest subtip de mori este numit “laminator cu role”. In procesul de zdrobire este distrusa doar coaja de la cereale, pastrand integritatea bobului. Pentru acest proces este recomandat sa se utilizeze cereale uscate cu un continut de cantitate suficienta de apa, iar continutul de umiditate sa fie de 35-40%. Cerealele prelucrate cu ajutorul morilor cu role sunt depozitate in gropi de siloz sau furtunuri speciale sigilate in conditii anaerobe.

In magazinele de specialitate veti mai gasi si mori cu role stationare si mori cu role mobile.
Tipul de produs obtinut prin prelucrarea la o moara uruiala cu role depinde de mai multi factori: forma dintilor rolelor; numarul de dinti pe 1 cm de suprafata a rolei; marimea spatiului dintre rolele rotative si diferenta dintre viteza de rotatie a rolelor. Tinand cont de toti factorii care influenteaza rugozitatea furajului, puteti sa macinati hrana pentru toate speciile de animale, de orice varsta.

Moara uruiala are diferite capacitati, in functie de locul si scopul utilizarii: in gospodarii mici si gospodarii mari cu o productivitate ridicata de pana la cateva tone pe ora, pentru fermele de crestere a animalelor, fermelor de pasari, fabricile de furaje. Sa luam ca exemplu moara cu ciocanele: aceasta moara este cea mai populara in fermele mici si in cele private. Astfel de mori va permit sa produceti individual hrana echilibrata pentru bovine mici si mari, pasari de curte sau porcine. In acest fel, reduceti cu mult costurile pentru intretinerea animalelor si pasarilor. Moara uruiala cu ciocanele a primit acest nume datorita caracteristicilor de proiectare: macinarea cerealelor, boboaselor, ierburilor si radacinilor, care se face cu ajutorul ciocanelor rotative cu rotoare.

Moara cu ciocanele se deosebeste fundamental de cea cu role. Are o structura mai complexa, dar cu toate acestea nu provoaca dificultati in functionare. Moara cu ciocanele consta dintr-un corp, un buncar pentru incarc area materiei prime, motor, tambur, o punte si o sita (ciur). Ciocanele pentru zdrobit sunt amplasate in interiorul tamburului. Dupa pornirea motorului, tamburul incepe sa se roteasca iar ciocanele lovesc corpul morii. Cerealele care nimeresc in interiorul tamburului sunt lovite si, datorita acestui fapt, sunt zdrobite la o anumita fractiune. Fractia de macinare depinde de diametrul gaurilor ciurului.

moara cu ciocane (veche)
moara cu ciocane (veche)

sursa foto

Care moara pentru uruiala este cea mai buna? Nu este o intrebare simpla, alegerea unei mori depinde de dimensiunea gospodariei sau a fermei, dar si de cerintele specifice privind hrana pentru animale. Moara cu role, de exemplu, zdrobeste mult mai rapid, insa fractia produsului finit este mai calitativa la moara cu ciocanele.

Avantajele morii cu ciocanele reies direct din caracteristicile sale de constructie:

  • Disponibilitate. Oricine isi poate permite achizitionarea unui astfel de instrument, chiar si un producator agricol incepator, costurile pentru achizitiile putand fi rascumparate in mai putin de un an.
  • Economie. Morile cu ciocanele sunt dotate cu motoare, de regula, de la 1,7 KW. Acest lucru permite economii semnificative in exploatare si functionare.
  • Simplitate. Constructia elementara influenteaza pozitiv durata de functionare a acestui dispozitiv. Mai mult, echipamentul si piesele de schimb sunt foarte accesibile ca pret.
  • Dimensiuni mici si nivel ridicat de performanta.

Dezavantajele includ posibilitatea de macinare a materiei prime cu umiditatea care nu depaseste 15% si nivelul ridicat de zgomot si praf.

Moara uruiala cu ciocanele, ca si orice alt dispozitiv, are puncte forte si puncte slabe, insa este un ajutor bun in gospodarie si probabil nici un detinator moara nu se va gandi la dezavantajele acesteia, deoarece sunt mult intrecute de numeroasele avantaje pe care le ofera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *