metalshow

MNAC Dalles gazduieste Retrospectiva Alexandru Chira

(Bd. N. Bălcescu nr. 18; program: Miercuri – Duminică, 10 am – 6 pm; intrarea gratuită)

O plimbare pe Bulevardul Magheru se poate transforma într-o întâlnire specială cu artă contemporană. La nr.18, în incintă MNAC Dalles se poate admira prima expoziţie din cadrul seriilor de monografii dedicate artiştilor români contemporani relevanţi ce este în acelasi timp prima retrospectivă Alexandru Chira (1947 – 2011).

Încă de la debutul său la începutul anilor 70, şi până la realizarea ansamblului monumental de la Tăuşeni – satul natal, demersul său a fost unul de recuperare a sensului valorilor universului rural., artistul explorând pe de o parte funcţiile rituale ale unor obiecte, practici şi locuri şi pe de altă parte modurile de operare ale desenului – sistem formal care mai curând modelează realitatea decât o descrie.

Demarat în 1994 şi înca în curs de finalizare, ansamblul de la Tăuşeni costituie doar începutul unui mare proiect neterminat al lui Alexandru Chira – Din deal în deal până la Viena.

“Aventura a pornit în 1994, în urma unui concurs de proiecte, cu un juriu internaţional, iniţiat de Centrul Soros pentru Artă Contemporană. A fost o provocare lansată unor artişti, în ideea de a face fiecare un experiment prin care să dovedească în ce măsură artistul poate să determine şi să influenţeze o comunitate minoritară, caracterizată fie prin trăsături, tare sau delimitări specifice, fie prin tradiţii sau etnie”. […] (Alexandru Chira, Interviu realizat de Constantin Severin)

ALEXANDRU CHIRA se naşte în 1947, la Tauseni, România, şi încetează din viaţă la Bucureşti în 2011. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”, Secţia Pictură – Cluj, la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, unde va preda pictură din 1993 până în 2011. În 1974 devine membru al UAP, şi primeşte Uniunii Artiştilor. În 1993 şi 1994 i se acordă Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, în 1996 primeşte Premiul Academiei Romane, iar în 2004 Ordinul Meritul Cultural in Grad de Comandor, acordat de Presedintia Romaniei. În 1999 fondează Fundaţia ALCHIRA

Sponsor: Crama Oprișor

Parteneri Media/Media Parteners: Igloo, Zeppelin, Şapte Seri, feeder, Radio France Internationale, energiea, we ART, Vision Media Plus, Kepi Consult, Institute – The Magazine

Bucuresti, 30.09.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *