free download 78 travel guides written by experts

Misterioasa afacere de la Styles

Agatha Christie
Editura Litera

Sunteți curioși să citiți primul roman polițist al Agathei Christie? În acest caz, e musai să lecturați această carte. Misterioasa afaccere de la Styles e primul roman poplițist al autoarei și primul din seria Hercule Poirot.

“Rănit pe front, fusesem trimis acasă și, după o perioadă de convalescență intră în sanatoriu cam deprimant, mi s-a acordat o lună de concediu medical. Cum nu aveam nici o rudă apropiată și nici prieteni, am o cale de a-mi petrece acest timp, când îl am întâlnit întâmplător pe John Cavendish. Nu-l mai văzusem de ani buni. De fapt, nu avuseserăm niciodată o relație strânsă. În primul rând era mai mare decât mine cu peste cincisprezece ani, deși nu-și arăta vârsta reală, de patruzeci și cinci de ani. Cu toate acestea, în copilărie stătusem adeseori la Styles, reședința din Essex a mamei lui.” (pp. 7-8)

Îl cunoaștem astfel pe Hastings, cel care îi va fi alături lui Hercule Poirot în romanele din serie.

Misterioasa afacere de la Styles

Hastings are parte de aventuri la reședința din Styles, locul unde ar fi trebuit să se recupereze și să se relaxeze. La puțin timp după sosirea lui, mama vitregă a lui John Cavendish, Emily Inglethorp, moare. Nu pare a fi ceva suspect –  toate ușile camerei erau închise pe dinăuntru, iar ea era în vârstă. totuși, Hastings suspectează o mână criminală.

Pentru a nu face vâlvă în mod inutil, Hastings se decide să îi invită pe prietenul lui, Hercule Poirot, să investigheze întâmplarea. Belgianul se afla din întâmplare cazat aproape de reședința de la Styles.

Toți cei din casă devin suspecți, începând cu soțul tânăr al lui Emily, Alfred. Cu cât analizează mai îndeaproape situația, cu atât lucrurile par să se complice, în loc să se rezolve. Poirot mărturisește de altfel că știe cine a omorât-o pe Emily, dar nu poate dovedi acest lucru.

Cum se va termina totul?

Agatha Christie este cunoscută în lume ca “Regina Crimei”. Personajele sale emblematice – Hercule Poirot și Miss Marple – sunt cunoscute și îndrăgite de oameni din întreaga lume și de multe generații. Cărțile ei au stat la baza realizării unor firme sau seriale de succes.

Este foarte interesant să citești primul roman polițist al unuia dintre autorii de seamă ai genului. Misterioasa afacere de la Styles nu dezamăgește, și dimpotrivă, confirmă valoarea autoarei de la primul său roman polițist.

Acțiunea este atent construită, iar ritmul ascendent și permanenta interacțiune a personajelor, precum și răsturnările de situație, fac din Misterioasa afacere de la Styles un roman captivant. Cartea devine așadar o lectură obligatorie pentru fani a autoarei și una interesantă pentru toți iubitorii romanului polițist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *