metalshow

Misia va invita la povesti despre fado

În fiecare an, la PLAI, pe lângă concertele propriu‐zise, am încercat să capacităm artiştii să se întâlnească cu publicul şi într‐un mod mai puțin convențional, prin intermediul atelierelor sau prelegerilor.

Cea de a cincea ediție a festivalului pare a fi un vârf din acest punct de vedere. Christoph Pepe Auer cu Manu Delago au confirmat deja participarea la două ateliere, Trilok Gurtu le va explica tuturor celor interesați tainele percuției sale, iar astăzi ne bucurăm să vă anunțăm faptul că vedeta PLAI 2010 – tulburătoarea fadistă portugheză Misia – a acceptat să susțină şi ea, duminică, 12 septembrie 2010, de la ora 13.00, o prelegere despre fado.

Poate nu există nimeni mai potrivit în momentul de față să vorbească despre această muzică a dorului decât Misia, întrucât ea este cea care a scos fado din suburbiile Lisabonei introducându‐l pe cele mai mari scene ale lumii, opere prestigioase invitând‐o să‐şi cânte muzica în fața auditoriului lor pretențios. Tot Misia este cea care a scris o carte despre fado („Les fados de Misia”) şi s‐a implicat în numeroase proiecte de popularizare a acestei muzici, pe care a introdus‐o în cele mai neaşteptate spectacole: „Misia & Her Poets”, „L’Histoire du Soldat” – Stravinsky, „Lisboarium”, „Saudades Symphoniques”, „Drama Box”, „Maria de Buenos Aires” – Astor Piazzola, „The Seven Deadly Sins” – Kurt Weill & Bertold Brecht.

Aşadar, Misia vine să aducă tradiția portugheză pe scena de la Plai, în calitatea ei de principală ambasadoare a acestei muzici, calitate recunoscută în întreaga lume, mărturie în acest sens stând toate ordinele, distincțiile, medaliile şi premiile pe care le‐a cucerit. A fost recompensată, de‐a lungul timpului, cu Medalia Ordinul de Merit al Portugaliei, Marea Medalie Roşie a oraşului Paris, Ordinul Artei şi Literelor din Franța, Premiul Criticilor Muzicali din Germania, Premiul Festivalului Internațional de Film de Artă şi Pedagogic, Marele Premiul al Academiei Charles Cros şi multe altele.

Pe lângă prelegerea despre fado, Misia va urca pe scena de la PLAI pentru un recital extraordinar în ziua de sâmbătă, 11 septembrie 2010. Va fi un concert pentru cunoscători şi pentru profani deopotrivă – deoarece muzica Misiei se adresează tuturor, fiind la fel de tulburătoare. Apariția Misiei la festivalul Plai din Timişoara va reprezenta şi momentul lansării în România a celui mai nou material discografic al acesteia – dublul album „Ruas”. Un dublu album complex, complet, unde ne sunt prezentate străzi (asta înseamnă „ruas”): străzile vieții, străzile tristeții, străzile iubirii, strazile absenței, străzile tuturor străzilor, străzile destinului, străzile fado – străzile pe care ne miăcăm fiecare dintre noi, până la ultima suflare. Străzile – aceste locuri de trecere, de întâlnire şi de despărțire, pe care le traversăm zilnic încercând să ne trăim viața.

Festivalul Plai 2010 este organizat Asociația Culturală Sunet Ambianță Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac şi Consiliul Județean Timiş.

Bilete pentru ediția din acest an a Festivalul Plai deja pot fi achiziționate on‐line de la Myticket.ro şi Ticketpoint.ro, precum şi din rețeaua Magazinelor Diverta. Prețul biletelor până în data de 20 august este de 30 lei pentru ziua de vineri, 10 septembrie şi 35 lei pentru ziua de sâmbătă, 11 septembrie. Prețul unui abonament achiziționat până la această dată este de 60 de lei. După data de 20 august, prețul biletelor (inclusiv cele achiziționate la poartă) va fi de 40 de lei pentru ziua de vineri, 10 septembrie şi 45 lei pentru ziua de sâmbătă, 11 septembrie. Prețul unui abonament achiziționat după 20 august este de 75 de lei. Menționăm că duminică, 12 septembrie 2010, accesul la Festivalul Plai va fi gratuit, pe baza abonamentului sau a unui bilet pentru ziua de vineri sau sâmbătă. Biletul 1ticket, care oferă acces la festivalurile PLAI şi IRAF, poate fi achiziționat de pe site‐ul bilete.ro pentru 100 de lei. Pentru a‐şi asigura participarea la Festivalul Plai din acest an, îi sfătuim pe toți doritorii să îşi achiziționeze biletele în perioada de pre‐sale (până în data de 20 august 2010), beneficiind astfel şi de prețul mai mic. De asemenea, companiile doritoare să cumpere un număr mai mare de bilete pentru angajații lor sunt rugate să ia legătura cu noi pentru detalii şi oferte speciale. Bilete pentru ediția din acest an a Festivalul Plai deja Aleea Viilor B36 sc.B ap.4 Timişoara, Timiş, România, 300363 tel. / fax.: 0356 401777, e‐mail: birou@plai.ro pot fi achiziționate on‐line de la Myticket.ro şi Ticketpoint.ro, precum şi din rețeaua Magazinelor Diverta. Prețul biletelor până în data de 20 august este de 30 lei pentru ziua de vineri, 10 septembrie şi 35 lei pentru ziua de sâmbătă, 11 septembrie. Prețul unui abonament achiziționat până la această dată este de 60 de lei. După data de 20 august, prețul biletelor (inclusiv cele achiziționate la poartă) va fi de 40 de lei pentru ziua de vineri, 10 septembrie şi 45 lei pentru ziua de sâmbătă, 11 septembrie. Prețul unui abonament achiziționat după 20 august este de 75 de lei. Menționăm că duminică, 12 septembrie 2010, accesul la Festivalul Plai va fi gratuit, pe baza abonamentului sau a unui bilet pentru ziua de vineri sau sâmbătă. Biletul 1ticket, care oferă acces la festivalurile PLAI şi IRAF, poate fi achiziționat de pe site‐ul bilete.ro pentru 100 de lei. Pentru a‐şi asigura participarea la Festivalul Plai din acest an, îi sfătuim pe toți doritorii să îşi achiziționeze biletele în perioada de pre‐sale (până în data de 20 august 2010), beneficiind astfel şi de prețul mai mic. De asemenea, companiile doritoare să cumpere un număr mai mare de bilete pentru angajații lor sunt rugate să ia legătura cu noi pentru detalii şi oferte speciale.

Bucuresti, 13.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *