free download 78 travel guides written by experts

Mireasma noptii

Mireasma noptiiUn caz al comisarului Montalbano
Andrea Calogero Camilleri

Editura Nemira

Iata un roman politist a carui prezentare o voi incepe cu precizarea faptului ca este o carte care te face, des, sa razi. Un roman cu personaje bine creionate – familiare celor care au citit alte cazuri ale comisarului incluse in volume anterior publicate de Editura Nemira, sau o descoperire inedita, placuta, care te determina sa cauti celelalte carti pentru a le citi – si cu un caz in aparenta simplu, dar intortocheat, cu legaturi nebanuite in esenta.

Spuneam insa de umor. Iata cateva fragmente scurte (desi, tineti cont, farmecul lor e dat si de context, personajul care rosteste replicile etc.):

„-Cine-i acolo? (…)
– Montalbano sunt, comisar de Siguranta Publica.
– Comisariu? Apai, siguri suntem?
– Din partea mea, da, sunt sigur ca-s comisar.” (p. 68)

„Cand isi punea mintea, Fazio era capabil sa scoata din sarite pana si o nevertebrata!” (p. 92)

„Ursii-polari incepeau deja sa dea tarcoale banchizelor de gheata care i se auzeau in voce.” (p. 97)

Avem asadar umorul de limbaj – si, daca veni vorba despre limbaj, merita sa fie amintit faptul ca totul este scris in dialect si tradus ca atare, astfel ca o sa vedeti cuvinte scurtate si o sumedenie de expresii pe care nu le-ati mai auzit de mult (sau pe care, poate, nu le-ati auzit vreodata) – dar exista si umor de situatie (va lasam sa il descoperiti singuri).

Despre caz, numai de bine, cum s-ar zice. Gargano, un italian, disparuse se presupunea cu multe milioane, bani ai celor care investisera in schema lui de afaceri cu dobanda foarte mare. Multi isi doreau sa il prinda/gaseasca pentru a-si recupera banii. Treptat insa, se descopera ca si un angajat al sau disparuse la randu-i – astfel ca lucrurile se complica. In ce mod se termina totul va lasam pe voi sa aflati – noi va spunem ca ancheta avanseaza incet, cu pasi mici, dar este tocmai din acest motiv veridica.

„Mireasma noptii” este un roman care va poate surprinde, care va v-a placea daca cititi romane politiste sau daca doriti o lectura relaxanta. Pentru cei care il cunosc deja pe Montalbano, accentul va cadea pe actiune, alaturi de situatiile sau de replicile ingenioase. Pentru toti ceilalti, cartea devine prilej de descoperire.

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *