Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Ministrul Rovana Plumb anunță demararea proiectelor majore pentru sectorul de apă

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a avut, astăzi, o întâlnire cu Asociația Română a Apei (ARA), instituție care reunește toți operatorii regionali de apă.

Au fost abordate problemele întâmpinate în implementarea proiectelor din perioada 2007-2013, dar și modalitățile de simplificare a implementării proiectelor în perioada următoare de programare.


Participanții au atras atenția că, la nivelul sectorului de apă, există numeroase probleme legate de cofinanțarea proiectelor și cuantumul acesteia, avizele necesare în derularea proiectelor, corelarea investițiilor cu alte surse de finanțare, precum și de modalitatea de gestionare a nămolului provenit din stațiile de epurare.

Obiectivul întâlnirii a fost găsirea de soluții rapide pentru clarificarea aspectelor care țin de finanțarea și transmiterea proiectelor majore către Comisia Europeană.

Printre acestea se numără cele trei proiecte de investiții noi în sectorul de apă, care vor fi transmise în curând Comisiei Europene pentru aprobare și prin care se vor putea moderniza rețelele existente, dar și construcția de noi rețele ce permit accesul la apă și apă uzată cetățenilor din județele Vrancea, Alba și Hunedoara (Valea Jiului). De rezultatele lor vor beneficia 440.000 cetățeni.

În cadrul întâlnirii, dna. Rovana Plumb a aratat că ”ținta noastră este pregătirea a cel puțin 10 proiecte majore de infrastructură în sectorul de apă și canal. Semnarea contractelor de finanțare va genera locuri de muncă și o calitate mai bună a apei potabile pentru cetățeni, pe de o parte, și generarea de lucrări pentru firmele locale, care nu au activitate, pe de alta parte”.

Un al doilea obiectiv anunțat în cadrul întâlnirii cu operatorii de apă a fost semnarea, până la finalul acestei luni, a celor 29 de proiecte fazate, cu o alocare eligibilă de 800 milioane euro.

Referitor la absorbție, ministrul Plumb a amintit că au fost atrase 90% din fondurile destinate sectorului de apă pentru perioada 2007-2013, acesta reprezentând unul dintre cele mai performante sectoare publice în ceea ce privește fondurile europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *