free download 78 travel guides written by experts

Ministrii Nabucco confirma sprijinul politic, legislativ si de reglementare pentru cel mai important

pentru cel mai important proiect din coridorul sudic

Comitetul Politic Nabucco, ce include reprezentanţii guvernamentali Nabucco din țările de tranzit, s-a reunit astăzi la Viena, Austria și a confirmat sprijinul politic deplin pentru Proiectul Conductei de Gaze Nabucco și pentru Acordul Interguvernamental existent, asigurând astfel încrederea investitorilor și producătorilor.

Găzduit de Ministerul Energiei din Austria și cu participarea Comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger, a Primului Ministru al Bulgariei Boyko Borisov și a miniștrilor responsabili de portofoliile energiei din Bulgaria, Ungaria, România și Turcia precum și a acționarilor Nabucco, Comitetul Politic și-a reiterat sprijinul deplin și incontestabil pentru proiectul Nabucco. De asemenea, Comitetul a confirmat că actualul cadru legal și de reglementare pentru proiectul Nabucco este aplicabil conform Acordului InterGuvernamental (InterGovernmental Agreement – IGA), Acordului de Sprijin al Proiectului (Project Support Agreement – PSA) existente precum și pentru proiectul cu punct de plecare la granița bulgară. La întâlnire a participat Ministrul Industriei și Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, care a făcut o prezentare a evoluției proiectului din perspectiva producătorului.

Reinhard Mitschek, Directorul Executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, a declarat: “Comitetul Politic reconfirmă sprijinul politic, legal și de reglementare de care se bucură Nabucco. Acest angajament este un factor crucial care face ca Nabucco să fie cel mai avansat proiect de conductă din Coridorul Sudic, foarte atractiv pentru participanții la piață din toată Europa și din Turcia, pentru furnizorii de gaze, pentru investitori și sponsori. Reducem riscurile și maximizăm o solidă protecție juridică. Salutăm acest mesaj de sprijin și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu statele implicate pentru a asigura libertatea de alegere și securitatea energetică pentru consumatorii europeni”.

Conexiune de gaze naturale din Regiunea Caspică și Orientul Mijlociu către peste 500 de milioane de potențiali clienți din Europa, Nabucco este cel mai important proiect din Coridorul Sudic. Consorțiul Nabucco continuă să colaboreze îndeaproape cu consorțiul Shah Deniz II și Conducta de Gaze Trans-Anatoliană (Trans-Anatolian Gas Pipeline – TANAP) și își menține convingerea că oferă cea mai bună soluție de a atrage noi surse de aprovizionare și de a le transporta către marile piețe europene de consum.

Participanți la reuniunea Comitetului Ministerial Nabucco reunit la Viena, Austria, 8 octombrie 2012. De la dreapta: Pál Kovács, Ministru de Stat pentru Schimbări Climatice și Energie, Ungaria, Natig Aliyev, Ministru al Energiei, Azerbaidjan, Gerhard Roiss, CEO OMV, Günther Oettinger, Comisar European pentru Energie, Reinhold Mitterlehner, Ministru al Economiei, Familiei și Tineretului, Austria, Boyko Borisov, Prim-Ministru al Bulgariei, Hans-Peter Floren, Președinte al Comitetului Director Nabucco, Delian Dobrev, Ministrul Economiei, Energiei și Turismului, Bulgaria, Mihai Alexandru Voicu, Ministru Delegat pentru Mediul de Afaceri, România, Sefa Sadik Aytekin, Sub-Secretar de Stat Adjunct, Turcia. Copyright foto: Alek Kawka/ Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată în 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii, va oferi o soluţie de tipul one-stop-shop şi va opera ca o entitate comercială independentă pe piaţă, acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare ţară de tranzit.

Structura acţionariatului

Acţionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

BEH

Bulgarian Energy Holding EAD este o companie pe acţiuni deţinută 100% de către stat. Structura Bulgarian Energy Holding EAD include şapte companii subsidiare: Mini Maritsa Iztok EAD, Maritsa East 2 TPP EAD, Kozloduy NPP EAD, NEK EAD, Bulgargaz EAD, Bulgartransgaz EAD și Bulgartel EAD.

Deși toate companiile din structura holding-ului sunt deținute și subordonate direct BEH EAD, toate își păstrează independența operațională și licențele.

Lungimea totală a principalei rețele de conductă de gaz de înaltă presiune din Bulgaria este de 2,645 km, din care 1.700 km constau în sucursale şi conexiuni de facilitare pentru consumatorii din ţară. Alți 945 km din reţeaua principală de transport asigură tranzitul către Turcia, Grecia şi Macedonia.

Reţeaua de transport de gaze naturale pentru consumatorii locali şi pentru tranzit include 10 staţii de comprimare şi 68 staţii de reducere a presiunii.

Bulgartansgaz EAD şi Bulgargaz EAD sunt două entităţi care operează în domeniul transportului gazelor naturale şi al aprovizionării cu gaze.

Bulgartransgaz EAD acţionează ca:
– Un operator cu activitate în transport/tranzitul transportului, şi
– Ca un furnizor de depozitare de gaze naturale, întreţinere, exploatare, gestionare şi dezvoltare de stocare subterană a gazelor. În ceea ce privește această a doua funcţie, compania este foarte implicată în activităţi de dezvoltare de program axate pe iniţiativele de conformitate a transportului de gaze în acord cu cerinţele Uniunii Europene.

În 2011, Bulgartransgaz EAD a tranzitat un total de 15,1 miliarde m³ de gaze naturale pentru ţările din regiunea balcanică. În prezent, în Bulgaria este emis doar un permis pentru furnizarea de gaze naturale şi este deţinut de către Bulgargaz EAD. În 2011 Bulgargaz EAD a vândut 2,987 miliarde m³ de gaze naturale pe piaţa internă.

BOTAS

Compania turcă de stat, BOTAS, a fost înfiinţată în 1974 cu scopul de a transporta petrol din Irak în Golful Iskenderun. Având sediul central la Ankara şi peste 2800 de angajaţi, Botas asigură operarea eficientă a sistemului de transport a petrolului şi gazelor naturale pe întreg teritoriul ţării. Botas operează aproximativ 12000 km de conducte de gaze naturale pe piaţa internă. Odată cu finalizarea oleoductului Baku-Tbilisi–Ceyhan (BTC), sistemul de conducte de petrol operat de Botas a ajuns la 3400 km, iar capacitatea de transport se va mări de la 80,2 mil de tone pe an la 130 mil tone pe an. În calitate de trader de gaz natural, în 2011 Botas a importat şi vândut 39 mld metri cubi gaze naturale, ca urmare a semnării a opt contracte distincte de vânzare-cumpărare încheiate cu companii din 6 ţări. Din această cantitate, 5.2 mld metri cubi au fost gaz natural lichefiat, prin intermediul terminalului din Marmara Ereglisi. Împreună cu rolul important în proiectul Nabucco, BOTAS este participant la proiecte de transport a gazelor naturale care vor deschide calea gazului estic către Europa prin Turcia.

OMV Aktiengesellschaft

Vânzările în valoare de 34,05 miliarde euro la nivel de grup şi forţa de muncă formată din 29.800 de angajaţi în 2011 fac din OMV Aktiengesellschaft una dintre cele mai mari companii industriale austriece cotate la bursă. În ceea ce priveşte explorarea şi producţia, OMV este prezentă în România şi Austria, două ţări de bază, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. La sfârşitul anului 2011, rezervele sigure de petrol şi gaze ale OMV erau de aproximativ 1,13 miliarde bep, iar producţia se ridica la aproape 288.000 bep/zi în 2011. Cu un volum comercial de aproape 40 miliarde metri cubi în 2011, platforma de comercializare a gazelor de la OMV, centrul pentru gaze central european (Central European Gas Hub), este unul dintre cele mai importante centre din Europa continentală. OMV şi-a consolidat şi mai mult poziţia prin deţinerea unui pachet de acţiuni de 97% în Petrol Ofisi, principala companie de domeniul retail şi comercial din Turcia. În domeniul gazelor şi energiei, OMV a vândut aproximativ 18 miliarde metri cubi de gaze în 2010. În ceea ce priveşte rafinăriile şi marketingul, OMV are o capacitate de rafinare anuală de 22,3 milioane tone, iar la sfârşitul anului 2011, aproximativ 4.500 de benzinării în 13 ţări, printre care şi Turcia. În Austria, OMV operează o reţea de gazoducte cu o lungime de 2.000 km cu o capacitate de comercializare de aproximativ 101 miliarde metri cubi în 2011.

Sustenabilitate

OMV este semnatară a Pactului Mondial ONU (UN Global Compact) şi un susţinător activ al valorilor promovate în Codul de conduită al acestuia. Acesta cuprinde, printre altele, un puternic simţ al răspunderii faţă de mediul social şi natural, în special în regiunile cu o economie slabă. OMV se preocupă în mod constant şi responsabil de problemele economice, de mediu şi sociale legate de activitatea sa. Compania îşi prezintă activitatea într-un raport de durabilitate în conformitate cu Ghidul Iniţiativei de raportare globale (Global Reporting Initiative Guidelines).

RWE AG

RWE AG este una dintre cele mai mari cinci companii de utilităţi din Europa. Grupul are expertiză în domeniul producţiei de petrol, gaze și lignit, contrucția și exploatarea centralelor electrice convenționale și energii regenerabile, tranzacționarea mărfurilor, precum și transmiterea și vânzarea de electricitate și gaze. Cei peste 70.000 de angajaţi asigură energie electrică pentru 16 milioane de clienţi, precum şi gaze pentru 8 milioane de clienţi. În exerciţiul financiar 2010, Grupul a înregistrat venituri de 53,3 miliarde euro. RWE Supply & Trading GmbH reuneşte activităţile de succes privind comerţul cu ridicata ale RWE cu activitatea de achiziţie de gaze, structurare şi optimizare pe termen lung. Astfel, RWE Supply & Trading GmbH este responsabilă de optimizarea economică a întregii activităţi nereglementate derulate de Grupul RWE în domeniul gazelor în ceea ce priveşte achiziţiile, transportul şi stocarea. Pentru a-şi îndeplini obiectivul, compania se implică în proiecte de conducte şi îşi intensifică relaţiile de afaceri cu furnizorii de gaz pentru conducte, precum şi cu furnizorii de GNL. În prezent, Grupul RWE administrează un portofoliu de furnizare de aproximativ 50 miliarde metri cubi/an în Europa, o producţie de gaz de peste 3 miliarde metri cubi pe an şi depozite de gaz cu o capacitate de aproximativ 6,1 miliarde metri cubi.

TRANSGAZ

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale, Transgaz, cu sediul central în Mediaş, a fost înfiinţată în aprilie 2000, ca urmare a procesului de reorganizare a fostei companii naţionale de gaze naturale integrate vertical, Romgaz. Transgaz este deţinută în proporţie de 73,5097% de către stat, reprezentat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, 14,9876% Fondul Proprietatea, în timp ce 11,5027% dintre acţiuni au fost listate pe Bursa Română în ianuarie 2008. Obiectul principal de activitate este asigurarea transportului de gaze naturale, dispecerizarea gazelor naturale şi tranzitul internaţional, precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale. În ultimii patru ani, cantitatea totală de gaze transportată prin intermediul sistemului naţional de transport a fost de 16 mld. metri cubi în 2003, 15,2 mld. metri cubi în 2006, 11,4 mld. metri cubi în 2010 şi 11,1 mld metri cubi estimaţi în 2011 . În prezent, Transgaz operează peste 13240 km de conducte. În 2006 cifra de afaceri a companiei a fost de 268,8 mil Euro iar în 2010 de 311,9 milioane Euro.

FGSZ Ltd.

FGSZ Natural Gas Transmission Closed Company Limited (FGSZ Ltd.) – membră a grupului MOL – cu cartierul general în Siófok deţine şi operează sistemul de conducte pentru transmiterea gazului natural sub înaltă presiune de pe întreg teritoriul Ungariei. În același timp, coordonează, în calitate de unic deţinător al licenţei TSO, operaţiunile întregului sistem de gaz natural. În plus, urmăreşte şi operaţiunile de tranzit pentru gazul natural către partenerii din Serbia, Bosnia şi România, dar este într-o luptă permanentă pentru extinderea pieţelor de tranzit. Acest sistem de conducte sub înaltă presiune furnizează gaz natural către companiile de distribuţie de gaze, centrale electrice şi consumatori industriali mari conectaţi la reţeaua de transmitere a gazului.

Principala resposabilitate a companiei este aceea de a asigura transmiterea gazului sub înaltă presiune în mod sigur, neîntrerupt şi optim din punct de vedere operaţional în cadrul sistemului de conducte, inclusiv în ceea ce priveşte preluarea şi livrarea gazului natural transmis prin conductele de înaltă presiune de la şi către transportatori, precum şi de a asigura măsurarea cantităţii şi calităţii gazului transmis, de a furniza la nivel central odorizarea gazului, de a reglementa presiunea şi de a asigura protecţia împotriva suprapresiunii.

Compania are o istorie de aproape 70 de ani şi în decursul ultimelor patru decenii a beneficiat de modernizări într-un ritm rapid. FGSZ Ltd. operează transmiterea gazului natural în mod responsabil, la un nivel înalt de securitate, într-o manieră non-discriminatorie şi ecologică, ce satisface cele mai înalte standarde tehnice. Există posibilitatea de a micşora constant presiunea exercitată asupra mediului înconjurător prin dezvoltarea permanentă a tehnologiei de transmitere a gazului natural.


Bucuresti, 08.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *