free download 78 travel guides written by experts

Ministerul Sanatatii vrea investitii private in sistemul sanitar

Reprezentantii Ministerului Sanatatii si membrii Guvernului Privat s-au intalnit pe 28 aprilie, in cadrul unei mese rotunde cu teme „Guvernul Privat -Sistemul de sanatate”. Participantii la eveniment au dezbatut problemele cu care se confrunta sistemul si modul cum expertiza si finantarea din zona privata, pot contribui la imbunatatirea calitatii serviciilor medicale.  

Prezent la eveniment, Ministrul Sanatatii a anuntat un calendar ferm privind pasii pe care ii preconizeaza pentru descentralizarea si flexibilizarea sistemului. Astfel, Ion Bazac a anuntat ca va introduce coplata pentru serviciile medicale de stat incepand de la 1 iulie. O parte din fondurile suplimentare atrase vor merge la furnizorii de servicii medicale, iar o alta va reprezenta o resursa de investitii pentru spitale. “Spitalele vor ajunge sa se lupte pentru finantare. Ce lipseste acestui sistem e competitia. Probabil e ultimul sistem inchistat si cu totul neconcurential”, a punctat Bazac.

De la 1 septembrie Bazac preconizeaza aparitia pachetului minim de servicii medicale decontat de stat, acesta urmand sa diferentieze oferta statului de cea a asiguratorilor privati de servicii de sanatate. “Am inceput sa lucram la ghidurile si protocoalele terapeutice pe primele zece patologii si sa cuantificam care sunt costurile care stau la baza definirii pachetului minim de servicii”, a spus Bazac.   

Irinel Popescu, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a atras atentia  asupra faptului ca este posibil ca sistemul de coplata sa se suprapuna peste sistemul de plati informale si sa creasca de fapt presiunea pentru contribuabil. In opinia sa, asigurarile private de sanatate ar urma sa creasca de la 4% la 8%. “Eu vad coplata ca pe un mecanism de disciplinare;  spitalele nu ar mai fi atat de aglomerate spitalele” , a declarat Irinel Popescu.

Bazac a mai anuntat ca se lucreaza la modificarea legii parteneriatului public privat pentru ca sa poata fi atrase investitii private in sistemul de sanatate de stat.  

Alaturi de Ion Bazac, Ministrul Sanatatii, au mai fost prezenti Cristian Vladescu –Director Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar, Liviu Manaila -Secretar de stat Ministerul Sanatatii, Dominic Meghea – Consilier Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila – Consilier Ministerul Sanatatii, Marina Otelea – Director General Medicover, Wargha Enayati – Director General Centrul Medical Unirea, Teodor Alexandrescu – Director General AIG Life, Ioana Filipescu – Managing Partner Raiffeisen Investment, Dragos Dinu – Partener LINK RESOURCES, Robert Taylor – Director Divizia Sanatate Banca Mondiala, Radu  Gorduza – Reprezentant AmCham, Sinziana  Maioreanu – President of the Management Board Signal  Iduna Asigurari de Viata, Mihai Marcu- Presedinte Medlife, Roberto Musneci- Senior Partner Serban Musnesci&Asociatii, Daniel Popescu – Director Relatii Publice ELI LILLY, Robert Popescu- CEO AD&Pharma, Sorin Paveliu –Consultant in probleme de management sanitar Eurotransfer, Radu Rasinar-Presedinte Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, Odeta Login- Regulatory Affairs&Medical Director si Adrian Mirsanu- redactor sef Business Standard.

Evenimentul din 28 aprilie a fost moderat de Dan Suciu, realizator The Money Channel, iar concluziile dezbaterii vor fi publicate miercuri, 29 aprilie, in paginile cotidianului  Business Standard si pe site-ul dedicat proiectului: www.guvernulprivat.ro.

Bucuresti, 28.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *