Mindsight: noua știință a transformării personale

Daniel J. Siegel
Editura Herald

“În fiecare dintre noi se află o lume a minții – pe care eu am ajuns să o concep ca pe un ocean interior -, un spațiu minunat de abundent, plin de gânduri și sentimente, amintiri și visuri, speranțe și dorințe. (…)

Mindsight este un fel de atenție concentrată care ne permite să vedem mecanismele interne ale minților noastre. Ne ajută să fim conștienți de procesele noastre mintale, fără să fim acaparați de ele, ne permite să decuplăm pilotul automat al comportamentelor și al răspunsurilor noastre reflexe adânc înrădăcinate și ne scapă de capcanele emoționale reactive în care avem cu toții tendința de a lăsa prinși la infinit. (…)

Puteți concepe mindsight-ul și ca pe o lentilă foarte specială, care ne oferă capacitatea de a percepe lumea cu o claritate mai mare decât înainte. (…) mindsight sau observarea minții este abilitatea elementară pe care se întemeiază tot ceea ce înțelegem prin inteligența socială și emoțională.” (pp. 11-13)

Mindsight: noua știință a transformării personale

Oferind numeroase exemple și chiar meditații pe care fiecare cititor de poate realiza când dorește, Daniel J. Siegel reușește să prezinte în mod accesibil conceptul de mindsight, beneficiile acestui proces și modul în care fiecare dintre noi îl poate integra în viața sa pentru a ajunge la acea stare de bine către care toți tindem.

“Capacitatea de a ne cunoaște mintea și de a percepe lumea interioară a celorlalți poate fi un talent specific uman, cheia dezvoltării unor minți și inimi sănătoase. (…)

Mindsight-ul joacă un rol integrator în triunghiul se conectează relațiile, mintea și creierul. Pe măsură ce energia și informația traversează toate aceste elemente ale experienței umane, apar tipare care le modelează pe toate trei (iar aici creierul include și extensiile sale, sistemului nervos din întregul corp)” spune Daniel goleman în Cuvânt-înainte.

Cartea este structurată în două părți. Prima se concentrează asupra descoperirii și înțelegerii mindsight-ului, în timp ce a doua vorbește despre puterea de a schimba – observarea minții în acțiune.

Daniel J. Siegel consideră că dezvoltarea mindsigh-ului, a capacității de a ne observa mintea, de a ne vedea ca identități extinse este importantă pentru societatea noastră. Lucrarea lui, foarte bine documentată, atent scrisă și ușor de urmărit, devine astfel una de bază pentru toți cei care vor să afle ce este mindsight și cum pot îngloba această “lentilă foarte specială” în viața de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *