Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast
Shadow

Mihai Șora, Medeea Marinescu și Ana Barton colegi de bancă pentru copiii din familii de refugiați, la Ora de caligrafie

Ora de Caligrafie “Acasă, în România” este un eveniment care a adus împreună copii din familii de refugiaţi şi personalităţi ale României precum Mihai Șora, Luiza Șora, actrița Medeea Marinescu, scriitoarea Ana Barton, sociologul Claudiu Crăciun, desenatoarea Roxana Soare şi Ştefan Floroaica, fost concurent “Exatlon”. Cei mici au învățat să scrie în limba română cuvinte precum “acasă”, “prietenie”, “dor”, “speranţă”, “soare”. Ora de caligrafie este un concept al agenției de PR și comunicare PiArt Vision, iar ediția dedicată copiiilor din familii de refugiați a fost realizată în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație și Inspectoratul General pentru Imigrări. Evenimentul a avut loc astăzi, la Organizația Internațională pentru Migrație.

Ora de caligrafie este un eveniment care promovează educația prin intermediul scrisului de mână.

“La Ora de caligrafie „Acasă, în România”, le spunem copiilor refugiați că educația este o alinare și o șansă. Și îi rugăm să facă tot ce pot pentru a-și păstra și valorifica cultura din care provin și de a deprinde valorile culturii în care trăiesc acum”, a declarat Călin Hera, co-founder PiArt Vision.

poster Ora de caligrafie, decembrie

Personalităţile au luat loc în bacă alături de copii, au interacționat cu ei și le-au purtat mâna de câte ori a fost nevoie.

Mihai Șora: “Caligrafia este o disciplină interioară. Trebuie să încerci să scrii frumos și citeț, ca un semn de respect pentru cel care încearcă să descifreze ce ai scris acolo. Așa am învățat eu la școală. Spre deosebire de unii dintre copii pentru care școala e o pacoste, pentru mine școala a fost o bucurie”, a declara filosoful Mihai Șora la Ora de Caligrafie.

“Există o legătură foarte strânsă între desen, scris de mână și educație. Ele se leagă la nivel emoțional. Desenul și caligrafia sunt limbaje universale, chiar dacă atunci când scriem, când așezăm litere una lângă cealaltă, compunem cuvinte în alfabete diferite. Cred că aceste semne, cum ar fi semnul unei inimi, al unei flori, al cerului sau al norilor de pe cer sunt semne universale, sunt niște puncte universale, cum sunt notele muzicii”, a spus Luiza Șora.

“Istoria acestei umanități nu a fost scrisă cu Times New Roman, ci de mână”, a adăugat sociologul Claudiu Crăciun.

“E important să vorbim pe limba copiilor, să nu ne pierdem copilăria din noi. Copilăria înseamnă bucurie onestitate, copiii sunt puri pur și simplu și au nevoie de modele care să le ghideze pașii. Când ești mic te formezi ca om, iar educația și joaca sunt extrem de importante”, a spus Ștefan Floroaica, fost concurent Exatlon.

“Omul sfințește locul oriunde și oricum, iar dacă există oamenii potriviți, orice loc poate fi acasă. Cei din jur ne fac să fim acasă. Avem o datorie sufletească să înțelegem că aproape este substantiv. Omul este aproapele meu. Poate că oamenii se împart în primitori și neprimitori”, a aprecizat scriitoarea Ana Barton.

„Mie mi-a prins foarte bine scrisul de mână și faptul că nu am fost expusă la atâta tehnologie. Am avut mai mult timp pentru citit, am avut timp să îmi imaginez în loc să primesc o imagine gata creată”, a precizat actrița Medeea Marinescu.

„În fiecare zi aici sunt copii care vin să facă lecții, ora de limba română. Sunt copii minunați și ne bucurăm să vedeți cât de bine știu limba română, deși unii sunt doar de un an în România”, a declarat Diana Dragoș de la Organizația Internațională pentru Migrație.

”Dacă acum 100 de ani ne integram în România Mare, acum îi ajutăm pe acești copii să se integreze în România frumoasă. Integrarea sau activitațile de integrare sunt unele dintre obiectivele importante ale IGI”, a spus Bogdan Cojocaru de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Ora de caligrafie a fost susținută de învățătoarea Georgeta Caspruf, de la Școala Generală cu clasele I-VIII nr.5 Coresi Târgoviște. În cadrul acțiunii, copiii au desenat litere, sub îndrumarea ilustratoarei Roxana Soare.

Copiii care au participat la Ora de Caligrafie sunt din familii de refugiaţi din zonele de conflict, precum Siria, Afganistan şi Irak.

Ora de Caligrafie a ajuns la a IV-a ediție, după ce la ediții anterioare au participat copii de la Școala Gimnazială Sfinții Voievozi, din generația singur acasă, ai căror părinți sunt plecați în străinătate la muncă, de care are grijă Organizația Salvați Copiii și copii care se pregătesc să devină fotbaliști, de la Academia Juventus București.

„Ora de caligrafie” este un proiect PiArt Vision, recompensat recent cu Silver Award fot Excellence la Romanian PR Award.

Parteneri: IGI, OIM, Editura Paralela 45, Inquam Photos, Five’s International, Școala Generală cu clasele I-VIII nr. 5 Coresi Târgoviște, Twenty Tree, Drawforjoy Illustrations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *