creative night talks
Shadow

Mexicul este personajul principal la cea de-a doua ediție PELÍCULA – Latin American Film & Experience

13 -17 septembrie 2017, București

Au rămas aproximativ 40 de zile până la cea de-a doua ediție a festivalului PELÍCULA – Latin American Film & Experience (13-17 septembrie 2017), care va avea loc la București.

Festivalul se concentrează pe cultura latino-americană și combină armonios proiecțiile de filme cu demonstrațiile de dans, mâncarea și muzica, expozițiile de fotografie cu poveștile celor îndrăgostiți de această lume plină de pasiune și umanitate, pentru ca spectatorii să aibă parte de o experiență extraordinară.

Ediția din acest an a festivalului va avea ca personaj principal MEXICUL, cu toată bogăția sa culturală, oferind publicului o varietate de filme și activități legate de această țară de care ne simțim atât de atrași.

Pelicula poster editia 2

După cum afirmă ambasadorul Mexicului, Arturo Trejo: “Acest minunat festival este înainte de toate o celebrare a culturii latino-americane. Mexicul înseamnă culoare și bucurie, iar PELÍCULA va evidenția acest lucru în toate formele sale, fie că este vorba de gastronomie, muzică sau creațiile cinematografice prezentate publicului român, reliefând unicitatea culturală care face din Mexic una dintre cele mai vizitate 10 țări din lume.”

“Încă de la prima ediție, am simțit interesul și implicarea ambasadei față de festival, suntem încântați ca, anul acesta, să evidențiem această țară. Mexicul a oferit lumii cineaști remarcabili, iar noi suntem fericiți că în septembrie vom avea ocazia să-l avem alături pe unul dintre ei. Extraordinara gastronomie mexicană va fi, la rândul ei, prezentă pe durata festivalului, iar ca surpriză, pentru spectatori, vom pregăti o Fiesta Mexicana” – Ileana Cecanu, organizator PELÍCULA.

Proiecția care va deschide festivalul este Maquinaria Panamericana/Panamerican Machinery, multipremiatul film de debut al regizorului mexican Joaquin del Paso, al cărui fir narativ, plin de umor, se concentrează pe ultima zi de funcționare a unei fabrici din Mexico City. Filmul va beneficia de două proiecții speciale, în prezența regizorului, care va asista la sesiuni de Q&A cu publicul român. Cu sprijinul Ambasadei Mexicului în România, acesta va fi prezent la București.

“Sunt extrem de fericit că vin în România, țară care mi se pare cu totul specială, așa cum o simt din filmele românești. Sper să absorb energia asta care face ca filmele voastre să fie atît de puternice și intense.” – a declarat Joaquin.

De asemenea, pentru a sărbători 110 ani de la nașterea remarcabilei artiste mexicane Frida Kahlo, am pregătit în cadrul festivalului, relansarea cărții “Viața secretă a Fridei Khalo”, scrisă de F.G. Haghenbeck și publicată de editura Nemira, urmată de proiecția filmului “Frida, Still Life”, realizat de Paul Leduc.

Seria manifestărilor care sărbătoresc cultura mexicană va continua cu un eveniment special: expoziția artiștilor de la Clubul Iulustratorilor, cu tema “Fantasticul și realitatea în imaginarul mexican”, inspirată de “68 voces. 68 corazones”, o serie de scurtmetraje de animație, creată de Gabriela Badillo și narată în limbi indigene mexicane. Animațiile vor fi proiectate în aceeași zi, în cadrul aceluiași eveniment.

Publicul festivalului PELÍCULA se va putea bucura sâmbătă, 16 septembrie 2017, de un program de scurtmetraje ce aparțin unor regizori mexicani aflați în ascensiune: El jardin de las delicias (R: Alejandro Garcia Caballero), Domingo (R: Raul Lopez Echeverria), En la esquina del mundo (R: Mariano Rentería Garnica), Luz de dia (R: Mauricio Calderón), El problema de las estrellas binarias (R: Juan H. Villar). După proiecții va urma multașteptata FIESTA MEXICANA.

Selecția de scurtmetraje din Mexic a fost realizată de Massimiliano Nardulli, Boglarka Nagy și Dan Becerescu.

Conținutul programului festivalului este susținut de reprezentanții ambasadelor țărilor din America Latină prezente la București: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela și Uruguay.

Primele FESTIVAL PASS-uri pot fi achiziționate de pe Eventbook.ro: https://eventbook.ro/film/bilete-pelicula-bucharest-2017-festival-pass.

Informațiile detaliate despre eveniment și programul acestuia vor fi disponibile din 1 septembrie 2017.

Organizatori: Asociația culturală ARTICHITANA și FREEALIZE
Cu sprijinul: Ambasada Mexic, Ambasada Chile, Ambasada Peru, Ambasada Frantei, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Ambasada Brazilia, Ambasada Cuba, Ambasada Uruguay, Ambasada Venezuela, Ambasada Argentina
Sponsori: HBO, Cinemax, Saha, Ethras, Kondor, Practix, Amiq
Parteneri: Eventbook, BrandFusion, DHL, Aqua Carpatica, ANTZ, Good Hands, Flash Cooper, Discovery, ENDORFILMS, THE SHAPE OF E
Parteneri media: Radio Guerilla, Cinemagia, Cinefan, Verbs describe us, Zile și Nopți, Cinemap
Localuri partenere: Chez Elvire, Journey Pub, Lente, Acuarela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *