free download 78 travel guides written by experts

Metroul e accesibilizat pentru nevăzători prin Tandem Acces

Persoanele nevăzătoare din București se pot deplasa mai ușor cu metroul, datorită aplicației Tandem Acces finanțată de Fundația Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare și Sunet” și implementată de Asociația Tandem în parteneriat cu Metrorex. Aplicația este concepută de Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem, el însuși nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoțitor și fără a depinde de cei din jur.

Prin implementarea acestui proiect Bucureștiul devine prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitate comunicării aplicației cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran.

Tandem logo

Toate cele 53 de stații de metrou sunt accesibile nevăzătorilor datorită aplicației Tandem Acces și a celor 1.000 de Beaconi care au fost instalați cu ajutorul voluntarilor angajați Orange România și a voluntarilor Asociației Tandem. Beaconii sunt dispozitive care emit un semnal sonor și comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicației care transmite nevăzătorilor prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over) indicații de orientare referitoare la punctele cheie din stațiile de metrou (intersecții, scări, turnicheți). Atunci când nevăzătorul ajunge la o anumită distanță de Beacon, primește o notificare prin care este anunțat asupra locației sale și asupra direcției în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit. Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe platformele iOS și Android.

„Asociația Tandem pune la dispoziție primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilități nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori ca nevăzător am evitat să călătoresc cu metroul datorită faptului că nu cunosc topografia tuturor stațiilor. Sper ca alte persoane aflate în situația mea, să profite de Tandem Acces și să depășească temerile și obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, a declarat Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem.

„Tandem Acces poate servi ca un model bun de urmat pentru alte inițiative care-și propun să transforme orașele clasice din România în orașe inteligente (Smart City) – mai responsabile și mai accesibile pentru toți oamenii inclusiv pentru cei cu deficiențe. În cei 5 ani de la înființarea fondului de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet” care se ridică la peste 2 milioane de euro am reușit să oferim soluții pentru multe din problemele persoanelor cu deficiențe de văz și auz din România”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundația Orange.

Valoarea proiectului este de 262.000 lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridică la suma de 222.000 lei, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ce oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz. Fondul aniversează anul acesta 5 ani de la înființare, timp în care Fundația Orange a finanțat proiecte de educație, cultură și sănătate prin care a accesibilizat grădinițe, școli, muzee, Biblioteca Națională a României, rețeaua de transport subteran, a creat centre de testare audiologică și a dezvoltat soluții de comunicare și accesibilizare a informațiilor pentru persoanele cu deficiențe de văz și/sau auz.

TANDEM ACCES

Metroul, accesibil pentru nevăzători

Tandem Acces

În București trăiesc, învață și muncesc aproape 6.000 de persoane cu deficiențe de vedere. Orașul este, însă, dificil de navigat în siguranță, chiar și pentru persoanele fără dizabilități. Având în vedere provocările pe care le întâmpină, nevăzătorii sunt mai puțin prezenți pe străzile din România în comparație cu alte țări. Cu ajutorul tehnologiei putem transforma orașele în spații mai accesibile pentru persoanele cu deficiențe.

Asociația Tandem și Fundația Orange pun la dispoziția nevăzătorilor aplicația Tandem Acces, care îi ghidează și îi ajută să se deplaseze fără însoțitor și în siguranță atunci când circulă cu metroul.

În ce constă proiectul?

• aplicație de telefon mobil pe platformele iOS și Android
• rețea de 1.000 Beaconi (dispozitive Bluetooth) instalați în interiorul a 53 de stații de metrou în punctele de interes (scări, turnicheți de acces, intersecții)

Cum funcționează?

• descarci aplicația gratuită
• pornești Bluetooth-ul și conexiunea la internet
• atunci când te apropii de unul din dispozitive, se întâmplă două lucruri:
– beaconul emite un semnal sonor, ușor de identificat, pentru a-l localiza
– pe telefon apare un mesaj care îți va spune unde te afli și în ce direcție să te îndrepți pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieși din stație.

Aplicația trebuie deschisă în momentul în care persoana cu deficiențe de vedere intră la metrou. Aceasta este identificată de unul din cei 1.000 de senzori instalați în toată rețeaua metroului și este ghidată prin mesaje vocale (citite cu ajutorul unui voice-over) care o îndrumă către direcția dorită, o avertizează cu privire la prezența scărilor și numărul de trepte, poziționarea turnicheților etc.

De ce este util?

Oferă persoanelor nevăzătoare un instrument prin care acestea se pot deplasa independent și în siguranță la metrou.

Pe termen lung, soluțiile de accesibilizare urbană pentru persoanele cu deficiențe de vedere vor avea un impact pozitiv:
• la nivel social, scăderea nivelului de pasivitate și creșterea numărului celor implicați în mediile sociale, ca urmare a facilitării unei interacțiuni mai prietenoase cu mediul și comunitatea locală;
• la nivel profesional, creșterea posibilității acestor persoane de a accesa locuri de muncă care nu implică dificultăți de călătorie și reducerea ratei de șomaj;
• la nivel personal, consolidarea încrederii în sine și eliminarea tendinței de a evita colectivitățile deschise și de a accesa doar colectivități restrânse, create în baza dizabilității respective și nu bazate pe afinități umane reale.

Au contribuit la reușita proiectului cu idei, muncă și expertiză:

Florin Georgescu – președinte al Asociației Tandem, a gândit întregul model al programului și are un doctorat în domeniul tehnologiilor de acces.

Asociația Tandem a strâns în jurul unor idei oameni din domenii de activitate foarte diferite. Performanța și reușita au la bază nu anularea diferențelor dintre oameni, imposibilă de altfel, ci încurajarea și valorizarea acestora. Așa se obține starea de normalitate socială care, deși nu face abstracție de diferențele dintre noi, mijlocește manifestarea unică a individualității.

Fundația Orange a susținut proiectul Tandem Acces într-un mod complex. Proiectul este finanţat cu suma de 222.000 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ediţia 2016. Mai mult, voluntari Orange România au contribuit la montarea Beaconilor în stațiile de metrou, iar specialiști din companie au oferit suport tehnic pentru o bună implementare a proiectului. Implicarea activă în viața comunității înseamnă mobilizare pe mai multe paliere și utilizare a tuturor resurselor disponibile pentru a determina schimbările pozitive să se întâmple.

Metrorex, prin reprezentanții săi – dl. director general Marin Aldea și dl. director tehnic Marius Rudnițchi, și-a asumat implementarea proiectului și a sprijinit Asociația Tandem punându-i la dispoziție aprobările necesare și personal de suport. Mai mult, a fost semnat un acord de mentenanță, care permite Asociației Tandem să asigure buna funcționare a proiectului Tandem Acces pe viitor.

Up2date Software, dezvoltator de aplicații, a fost alături în proiect și are meritul de a fi înțeles foarte bine problemele legate de crearea unor aplicații accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere.

e-Geist, o echipă de specialiști IT care își dedică timpul liber proiectelor sociale, a ajutat la testarea, programarea și instalarea beaconilor pentru stațiile de metrou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *