Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

„Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust” de Ștefania Dinu. O incursiune în lumea de altădată

Mese si meniuri regale

Marți, 2 iulie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc lansarea volumului Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust de Ștefania Dinu, recent apărut în colecția Istorie cu blazon, coordonată de istoricul Filip-Lucian Iorga.

La eveniment îi vom avea alături pe următorii vorbitori: Ștefania Dinu (istoric), Dana Gonț (jurnalist), Oana Popa (șef Laborator Biologie Moleculară al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”), Adrian-Silvan Ionescu (director Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”).

Latura gastronomică a cărții va fi completată de intervenția invitatului nostru special: Chef Johnny Şuşală. Seara se va încheia cu un vin bun din noua colecție de vinuri Marama, Domeniul Coroanei Segarcea. Acest vin este adesea menționat în meniurile regale de altădată și rămâne un simbol al bunului-gust.

Mese si meniuri regale

Cu siguranță v-ați întrebat cum se desfășurau mesele la Curtea Regală a României în trecut, când, cum și ce mâncau membrii Familiei Regale sau cu cine obișnuiau să ia masa. Volumul Ștefaniei Dinu oferă toate răspunsurile, după o cercetare amănunțită, o documentare temeinică a tuturor articolelor de presă și a multor documente memorialistice ale vremii.

„Am încercat să aduc în prim-plan modul cum se desfășurau mesele la Curtea Regală a României în perioada 1866–1947, protocolul impus cu acest prilej, orele la care membrii familiei regale luau masa, ce alimente preferau și ce tipuri de mese aveau loc cu diferite prilejuri. […] Odată cu trecerea timpului, bucătăria s-a înnoit continuu și constant, posibilitatea de a lansa moda în acest domeniu aparținând, bineînțeles, marilor familii regale. În acest context se încadra și familia regală a României, care urma preceptele bucătăriei franceze. La Curtea regelui Carol I, bucătar a fost, timp de trei decenii, francezul Papa Gillet, […] iar Castelul Peleș avea propriul bucătar-șef, acesta fiind, în 1892, Ignace Goldenberger. La Curtea regelui Ferdinand și-a desfășurat activitatea, tot vreme de trei decenii, germanul H. Edner, iar Iosif Strassman a fost bucătarul Curții regelui Carol al II-lea și al Curții regelui Mihai.” Ștefania Dinu

By Liliana Kipper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.