free download 78 travel guides written by experts

Mesajul sefului misiunii CE la Bucuresti catre Guvern: Economia romaneasca va creste in 2012

daca accesati mai multe fonduri europene

România îşi poate atinge ţinta de creştere economică, de aproximativ 2% din PIB anul viitor, cu condiţia să facă progrese în absorbţia fondurilor europene, a declarat luni seară Istvan Pal Syekely, şeful delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, în emisiunea “The Money Show, moderată de Radu Soviani. Şase miliarde de euro aşteaptă să fie accesate, în condiţiile în care până acum nu au fost atrase decât două miliarde de euro. Szekely a mai sfătuit Guvernul să gestioneze cu atenţie problema drepturilor salariale câştigate în instanţă, existând riscul ca returnarea lor să afecteze consolidarea fiscală.

Potrivit oficialului european, creşterea economică este posibilă în ciuda faptului că 800 de milioane de euro de sunt blocate la plată. ”Dacă România îşi atinge ţintele de rambursare, sunt disponibile şase miliarde de euro, deci între 24 – 26 miliarde de lei. Vor veni mult mai mulţi bani, sperăm, dinspre Europa şi atunci veţi avea o latură pozitivă, creştere. În aceste condiţii, puteţi crea locuri de muncă, mări salariile şi va fi posibilă creşterea veniturilor corporatiste. Implicit, oamenii vor avea mai mulţi bani de cheltuit, deci un potenţial de creştere nefructificat până acum de România”, a spus Szekely.

Scăderea deficitului bugetar de la 5% la 3% în 2012, ţintă stabilită de Comisia Europeană, este posibilă, a mai precizat Szekely.

Oficialul european s-a referit şi la conflictul dintre Guvern şi bugetari privind plata drepurilor salariale obţinute prin instanţă, apreciind că, deşi este firească pretenţia salariaţilor din sectorul de stat, Guvernul trebuie să ţină cont de realitate şi să menţină consolidarea fiscală. „ Sunt de acord că legile trebuie respectate, dar şi realităţile trebuie respectate. Nu trebuie stricată consolidarea fiscală”, a spus Szekely.

Pe de altă parte, şeful misiunii Comisiei Europene în România le-a sugerat autorităţilor să găsească o cale pentru a face progrese în privinţa consolidării fiscale şi, în acelaşi timp, „să rămână pe piaţă”.

Nu rataţi, in această seară! Invitatul lui Radu Soviani la MONEY SHOW este viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Tema emisiunii, care începe la ora 18.15, este „Despre cea mai mică inflaţie de după 1990 şi concecinţele ei. Despre preţul creditului şi preţul pus pe economisire. Despre negocierile cu FMI şi incertitudinile anului 2012.”

Bucuresti, 08.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *