free download 78 travel guides written by experts

Mesajul conform caruia laptele poate fi repasteurizat de pana la cinci ori este eronat

De ceva timp, pe Internet, circula un mesaj eronat, conform caruia laptele pasteurizat nevandut in perioada de valabilitate este retras de la raft, repasteurizat, ambalat si reintrodus in magazine. Mesajul afirma si faptul ca repasteurizarea poate fi repetata, cifra tiparita pe dosul cutiei (2, 3, 4 sau 5) indicand numarul de repasteurizari. Mesajul electronic este insoţit de o fotografie a unei cutii de lapte UHT (cutie de carton tip Tetra Pak) pe care este incercuita cifra 1.

Mai jos este formulata declaraţia oficiala a companiei Tetra Pak, ce vine sa clarifice asa zisa problema a laptelui repasteurizat.

“Faptul ca laptele pasteurizat ar fi reprocesat de pana la 5 ori este un zvon. Acest fals mesaj a pornit de la o interpretare gresita a cifrelor ce se gasesc pe ambalajele Tetra Pak.

Numarul incercuit in fotografia care circula prin email se refera la numarul rolei pe care se tipareste materialul de ambalat. Echipamentul de tiparit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role, iar in unele fabrici chiar 6 role. Numerele (1, 2, 3, 4 sau 5) sunt tiparite in fabricile noastre, apoi materialul de ambalat este livrat clientului. In cazul in care acesta raporteaza un defect funcţional, trebuie identificata rola pe care s-a tiparit materialul de ambalat, pentru a-l comunica fabricii Tetra Pak, si a-l remedia.

Acel numar se tipareste la fiecare secunda (atat pe cartonul pentru lapte cat si pe cel pentru suc sau nectar). Din acest motiv, unele pachete au numarul inscripţionat, altele nu. Viteza cu care echipamentul Tetra Pak tipareste este mai mare de 1 pachet/secunda.

Mai mult, producatorului de alimente nu i se permite sa isi ia inapoi produsele expirate, deoarece conform legii acestea sunt proprietatea supermarket-ului si tot in sarcina magazinului cade neutralizarea lor (sunt predate operatorului de salubritate cu care supermarket-ul are contract de preluare a deseurilor).
In afara de toate lucrurile de mai sus consider ca este copilaresc sa crezi ca un producator de lactate ar tipari pe cutie de cate ori a "reciclat" laptele. Nu cred ca si-ar risca nici o companie reputaţia in acest mod”, a declarat Daniela Cirmaciu, Communications and Environment Officer, Romania si Moldova, Tetra Pak South Eastern Europe.

E-mailul care a circulat pe internet:

Stiai ca laptele care se vinde la cutii este reprocesat (de pina la 5 ori!) in cazul in care nu se vinde inainte de termenul de expirare? Laptele e trimis la fabrica si pasteurizat din nou…

Cand cumperi lapte la cutii, uita-te pe fundul cutiei. Daca vrei sa cumperi lapte ne-reprocesat, nu cumpara lapte care are cifra 2, 3, 4 sau 5 in locul indicat in fotografia de mai jos.

Bucuresti, 05.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *