metalshow

Mentiunea speciala a juriului pentru „Muntele Magic”, noul film documentar de animatie

semnat de Anca Damian, in cadrul Competitiei Oficiale a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary

Filmul Muntele Magic, semnat de Anca Damian și selectat în competiția oficialã a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, a fost premiat sâmbãtã seara (11 iulie 2015) cu Mențiunea Specialã a Juriului, în cadrul galei de premiere.

„Muntele Magic al Ancãi Damian este o explozie de animații interconectate, imagini de arhivã, artã handmade și politicã.” – Will Tizard, Variety.

„Cel de-al doilea fim de animație din trilogia dedicatã eroismului, aparținând regizoarei românce Anca Damian, investigheazã incredibila poveste a vieții a lui Adam Jacek Winkler, un refugiat polonez și aventurier, care a cãlãtorit în Afganistan pentru a lupta împotriva sovieticilor alãturi de comandantul Massoud, cunoscut și ca “Leul din Panjshir”.

Amestecul de animație, colaje și filmãri de arhivã din numeroase intervaluri de timp, se potrivesc la perfecție cu subiectul filmului. Damian, care a câștigat cu animația Crulic: Drumul spre dincolo Premiul pentru cel mai bun film în 2012, în cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy, a folosit ca sursã de inspirație pentru film scrisorile lui Adam, un jurnal de rãzboi și înregistrãrile lui din acea perioadã. Tehnicile folosite de ea dau o senzație de reverie aventurilor sale nebunești, care își au rãdãcinile în realitate. “ – Richard Mowe, Eye for Film

Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa de Est și a sãrbãtorit anul acesta la cea de-a 50-a ediție. Este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de clasã A din Europa, în fiecare an line-up-ul festivalului numãrând peste 200 de filme din toatã lumea. Ediția de anul acesta s-a desfãșurat în perioada 3-11 iulie.

Muntele Magic face parte împreunã cu filmul Crulic – drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintã povestea realã a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rãtãcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cãrui origini sunt adânc înrãdãcinate în istoria omenirii. A vrut sã dea un sens vieþii sale luptând împotriva ‚rãului’. Pentru el, moartea este singura mãsurã pentru faptele eroice.

Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptã Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidaritãții cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptã alãturi de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrãnit cu multe încercãri artistice, deși el însuși ºi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieþuit ne oferã o lecturã ineditã asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile fãcute de el însuși în Afganistan au fost o mare sursã de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.

Muntele Magic este, la fel ca viaþa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant ºi tragic oferind o serie de emoþii complexe ºi valori arhetipale care se regãsesc în esenþa umanitãþii.

Pãrțile animate din film au fost lucrate în douã studiouri din România, Abis si DSG, și într-un studio în Polonia echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki. Muzica originalã este semnatã de Alexandru Bãlãnescu. Filmul este o coproducþie România (Aparte Film) – Franța (Arizona Production) – Polonia (Filmograf) și se bucurã de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Cinema du Monde și Polish Film Institute având un buget de producție de 865.366 euro.

În 2014 proiectul a fost prezentat în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie Lyon, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreaga lume, unde originalitatea producției a fost primitã cu entuziasm. Anul acesta filmul a fost programat și în cadrul proiecțiilor eveniment din selecția oficalã a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy (Franța).

Muntele Magic vine dupã marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un numãr impresionant de participãri internaþionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum ºi Polonia, Republica Cehã, Slovenia, Franþa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Premiera în România a filmului de animatie Muntele Magic este programatã pentru data de 9 octombrie 2015.

Trailer internațional: https://vimeo.com/126502888.

Pagina de facebook a filmului: https://www.facebook.com/MunteleMagicc.
Site-ul oficial al filmului: //www.lamontagnemagique-lefilm.ro.

Despre Anca Damian

Cel mai recent titlu semnat de Anca Damian, O varã foarte instabilã, a avut premiera în cinematografele din România în noiembrie 2013 și a fost selectat la Varsovia IFF, Goteborg IFF și Febiofest. Un alt titlu produs, scris și regizat de Anca Damian este filmul de animație Crulic – Drumul spre dincolo (2011) ce a fost selectat la peste 140 de festivaluri si premiat cu peste 50 de premii internationale.

A regizat, scris și co-produs filmul Întâlniri încrucișate (2008), selectat la Pusan​​, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg și Roma.

Înainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe documentare despre artă, și, de asemenea, ca director de imagine la două lungmetraje.

Bucuresti, 13.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *